Beyaz-mavi temalı kutusu üzerinde 4K video akışı ve 3 yıl garantili olduğu ki Keenetic’in sitesinden ürünü kaydederseniz +1 sene daha kazanıyorsunuz, gibi bazı temel ve donanımıyla alakalı bazı detay bilgilerle karşılaşıyoruz. İçinden cihazın kendisi, düz bir RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor.
Tasarım. Beyaz-gri renkli ve minyon tipli, Keenetic’te tasarım standart, boyutlar değişiyor genelde ama en nihayetinde bulunduğu yerde sırıtmayan, uyumlu bir görünüme sahip. Üstünde durum LED’leri var, istenirse kapatabiliyorsunuz bunları.
Sağında ve solunda birer USB 2.0 portu görüyoruz, pratikte 38-40MB/saniyeye kadar aktarım hızı sunuyorlar. Bunlardan birine hücresel veri dongle’ı takılıp ağa internet sağlanabilir, internet yedeği alınabilir. Diğerine de bir flaş bellek veya harici disk takıp ufak bir medya sunucusuna çevirebilirsiniz, webdav ve ücretsiz KeenDNS hizmeti ile kendi kişisel bulutunuzu oluşturup dosyalarınızı uzaktan da yönetebiliyorsunuz. kutusunda da yazdığı gibi televizyonuma 4K video akışı sağlayabildim.
Üstündeki butona uzun basarak Wi-Fi açıp kapayabilirsiniz, hızlı basınca 2.4GHz WPS başlatıyor gibi gibi, özelleştirip farklı görevler atamak mümkün. FN butonları da aynı şekilde, FN1 varsayılan olarak taktığınız mekanik diski mesela güvenle durduruyor ama hızlı, çift ve uzun basarak başka görevler de verebilirsiniz. Bu özelleştirilebilir buton meselesi rakiplerinde rastlamadığım türden bir şey, güzel.
Sağında solunda havalandırma ızgaraları var, altında da hızlı bağlantı için QR kodu, taratıp hemen bağlanabilirsiniz. Arkasında ise 5 tane RJ-45 portu görüyorsunuz, hepsi Gigabit hızında, rakiplerinde de olduğu gibi. Bunlar yönetilebilir, yapılandırılabilir portlar, fiber gigabit internet altyapınız vardır mesela, bunu bağlayabilirsiniz veyahut yerel ağ için kullanabiliyorsunuz.
Donanım detaylarına inelim. İçinde MediaTek MT7621A, 880MHz’de çalışan çift çekirdekli bir işlemci var, 128MB DDR3 RAM ve 128MB dahili depolamayla geliyor.
Kurulum kolay, arayüz Türkçe. Yapılandırma şeklini seçiyorsunuz, yönetici şifresi giriyorsunuz, modeminizden köprüleme yaparken neler yapmanız gerektiğini gösteriyor, güncelleme gün ve saat aralığını giriyorsunuz, ağ adı ve şifresini belirliyorsunuz, dijital şifreleme sertifikalarını yükledikten sonra kurulum tamamlanıyor.
Arayüz sade ve kullanışlı. Anasayfada temel şeyler var, ne kadar indirme ne kadar yükleme var görüyorsunuz hemen, ağ trafiği sekmesinden daha detaylı bir grafik halinde takip edebilirsiniz. Kablolu ağ sekmesinden portları yönetebilirsiniz, DNS ayarlarınızı yapabilirsiniz. Ev ağı sekmesinde isterseniz 2.4GHz ve 5GHz’i ayrı SSID’lere bölebilirsiniz ama normal bir kullanıcı için tek SSID çok daha pratik, cihaz alıcı uzaklığına göre 2.4GHz/5GHz bağlantı seçimini kendisi yapıyor.
Testler esnasında sinyal gücü %100, maksimum iletim ve 256-QAM modülasyonu açıktı. 5GHz yayınının detaylı ayarlarında Airtime Fairness başlıklı bir şey görüyoruz, bu ağdaki hızlı cihazların tüm bant genişliğini ele geçirip yavaş cihazları tepki veremez hale getirmesini engelleyen bir şey, Beamforming, MU-MIMO, Airtme Fairness bunlar varsayılan olarak açık, öyle de kalmalı.
Misafir ağı adı üstünde, misafir gelir veya yeni komşu şifre ister, bunun için geçici ağlar oluşturabilirsiniz. Wi-Fi Mesh sistemi bildiğimiz Mesh sisteminin Keenetic’teki adı. Halihazırda bir Keenetic modeminiz vardır mesela, Keenetic Viva’yı veya herhangi bir Keenetic cihazı genişletici moduna alın, Wi-Fi butonlarına aynı anda basın ve bu kadar, Wi-Fi Mesh sisteminiz kurulmuş oluyor. Evet, rakiplerinde benzer sistemler var ama Keenetic’te kurması çok daha kolay ve bunu tüm ürünlerinde yapabiliyor.
İnternet güvenliğinde SafeDNS evebeyn kontrolü için kullanılabilir ve AdGuard DNS de reklam engellemek için kullanılabilir. Güvenlik duvarı, Port yönlendirme ve routing’in ardından domain adı sekmesi var, Keenetic cihazınıza uzaktan erişmek için ücretsiz domain oluşturabiliyorsunuz, gayet faydalı bir ekstra bu, DDNS ayarları da yine burada. Kablosuz erişim kontrolünde de beyaz ve kara liste altında izinli izinsiz cihazları belirleyebilirsiniz.
Cihaz otomatik olarak kendini güncelleyebiliyor, güncellemeleri es geçmeyin. KeeneticOS’in en büyük özelliği modüler olması, cihaza istediğiniz kadar özellik kazandırıp ihtiyacınız olmayanları siliyorsunuz, cihazın üzerinden gereksiz yükü alıyorsunuz yani. Yandex DNS, PPTP ve L2TP, OpenVPN, NewFlow monitörü ve Data paketlerinin yönetimi için IntelliQoS’u yükledim, ihtiyacım olmayan şeyleri sildim.
802.11ac standardında bir router Keenetic Viva. 2.4GHz bandında 400Mbit, 5GHz bandında 867Mbit’e kadar destekli. MU-MIMO var, birden fazla alıcıya birden fazla sinyal hattı sağlıyor, bu da daha stabil bağlantı demek ve geleneksel sırali sinyal yöntimine göre gecikme süresi daha düşük. Beamforming var, alıcıya göre sinyal alanının şekillendirilmesi şeklinde özetlenebilir, özellikle 5GHz bandının menzilini arttıran bir şey.
Pratik hız testlerine geçelim. 2.4GHz bandında, alıcıyla aynı oda içerisinde 200Mbit yani 25MB/saniye civarı, 5GHz bandında 270Mbit 34MB/saniye civarında bir elde ettim.
75 metre/karelik evimde 3 duvar ardında 2.4GHz bandında ortalama 80Mbit yani 10MB/saniye, 5GHz bandında 180Mbit yani 22-23MB/saniye civarında. Özeti şudur, kullandığınız altyapı fiberdir, 100Mbit altyapınız vardır mesela, Keenetic Viva bu iş için yeterli.
Güç tüketimi boşta 4.5W civarı, yükte 6W civarı. 2-3 hafta kadar kullandım Keenetic Viva’yı, her hafta 150GB kadar veriyi NAS’ıma depolarım, en az 10 civarı kablosuz aygıt bağlı olur, böyle bir kullanımda stabiliteyle alakalı bir sorun yaşamadı, cihaz teklemedi.
Keenetic Viva. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 450-500TL civarı. 2 USB portuna herkesin ihtiyacı olmayabilir ama en azından ben bir tanesini 4K medya akışı için kullandım. 50-100Mbit internet altyapınız vardır, bunu paylaşmak için menzil testimde de gördüğünüz gibi yeterli performansı sundu, hızını karşılaştırmak isterseniz sitemizdeki ve kanalımızdaki diğer router videolarıyla karşılaştırabilirsiniz. Keenetic Viva hakkındaki detaylara artık haizsiniz diye düşünüyorum, bundan sonra tercih sizin.