Sahip olduğu potansiyel nedeniyle sosyal ağların en güçlüsü ve en etkilisi olarak gösterilen Twitter, zaman zaman gerçekçi olmayan beyanatlara da sahne oluyor.
Bu mesajlar kimi zaman sıradan kullanıcılardan kimi zaman da popüler hesaplardan gelebiliyor. Popüler hesapların kitleleri etkileme kabiliyeti göz önüne alındığında da yalan beyanatlar önemli hale geliyor.
Bu bakımdan Sheffield Üniversitesi araştırmacıları Twitter üzerinde yalan makinesi şeklinde çalışacak bir algoritma geliştiriyor. AB tarafından fonlanan Pheme projesi kapsamında Twitter gönderileri spekülasyon, yanlış bilgi, anlaşmazlık ve dezenformasyon şeklinde kategorilere ayrılıyor. Ek olarak gönderi sahiplerinin ne kadar etkili olduğu da araştırılıyor.
Algoritma daha sonra tüm kaynakları tarayarak verilen mesajın ne kadar doğru veya yanlış olduğunu anlamaya çalışıyor. Günün sonunda bir dedikodunun doğruluğu sanal kontrol panelinden izlenebiliyor.
Pheme projesi temel anlamda haberleri ulusal ve uluslararası kaynaklardan doğrulayarak kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyor. İlerleyen dönemde İsviçre Yayın Kurumu ve Londra Kraliyet Ünviersitesi ile ortak testler yürütülecek ve projenin olgunlaşması sağlanacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: