Teknoloji dünyası, Çin merkezli yeni bir akıllı telefon üreticisini selamlıyor bugün. OnePlus adını taşıyan firma, memleketlisi olan diğer üreticilerden farklı bir kuruluş öyküsüne sahip. Çin'in son dönemdeki parlayan üreticisi Oppo ile organik bağları olduğu, aslen Oppo'nun da sahibi olan BBK Holding'in finanse ettiği düşünülen fakat bu resmi olarak doğrulanmayan OnePlus, başta OPPO tepe yöneticisinin sağ kolu olmak üzere şirketin diğer bazı çalışanları ile CynagoneMod'un sahibi olan ve aynı zamanda uzun bir süre Samsung çatısı altında TouchWIZ arayüzünün geliştirilme çalışmalarına katkıda bulunan Steve Kondik tarafından kuruldu. Ülkemiz için ayrı bir anlam ve öneme sahip olan bugün yani 23 Nisan, OnePlus firmasının da ilk akıllı telefonunu lanse ettiği gün oldu. Şirket iddialı, yapılan açıklamalarda en iyi telefonun diğer muadillerinden çok çok daha ucuza satılacağını söylüyorlar.
OnePlus firmasının ilk telefonu One adını taşıyor. Donanım olarak oldukça iddialı fiyat olaraksa Google Nexus 5'in rakibi olan bir telefon ile karşı karşıyayız. One, Android dünyasının en hızlı işlemcisi olan Qualcomm'un Snapdragon 801 (8974AC) işlemcisini kullanıyor yani bu demek oluyor ki ham işlemci gücü açısından, 2.46GHz saat hızı ile Sony Xperia Z2 ve HTC One M8'den hızlı, Samsung Galaxy S5 ile de benzer seviyede. Telefonun bir başka önemli özelliği 3GB DDR3 RAM'e sahip olması. Bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman ise, Galaxy S5 ve One M8'in önünde, Sony Xperia Z2 ile de aynı seviyede olduğunu ifade edebiliriz. Japan Display üretimi 5.5-inç Full HD IPS ekranı ile yukarıda bahsettiğimiz rakip modellerden daha büyük olan ve bu açıdan Samsung Galaxy Note 3'e de yakın olan telefonda, bu büyük ekranı korumak için Gorilla Glass 3 teknolojisine yer veriliyor. 3100mAh kapasiteli pili ile Xperia Z2 ile yarışan Galaxy S5 ve One M8'in ise hallice önünde yer alan telefon, Sony tarafından üretilen Exmor IMX214 sensörüne sahip.
Bu sensör aynı zamanda OPPO'nun Find 7 serisi akıllı telefonlarında da kullanılıyor. 13MP çözünürlüğündeki sensör, 6 katmanlı f/2.0 lens sistemi, çift LED flaş ve 4K video kaydı gibi özellikler ile OnePlus One'ın iddialı kamera paketini oluşturuyor. 720p çözünürlüğünde 120 kare/saniye hızında SlowMo video kaydı yapabilen telefonun ön tarafında ise, HTC'nin iddialarına göre bazı ülkelerdeki telefonla çekim senaryolarının %90'ını oluşturan tüketici alışkanlıkları için 5MP çözünürlüğünde bir kamera bulunuyor. Ses konusunda da iddialı olan telefonda, ünlü ses firması JBL işbirliği ile geliştirilen stereo hoparlörlere ve aktif gürültü engelleme özelliği için üç adet mikrofona yer veriliyor. Pili çıkartılamayan ve hafıza kartı takılamayan telefonda, USB 3.0 ve Quick Charge 2.0 gibi teknolojilere ise yer verilmediğini görüyoruz. NFC, dual-band WiFi, Bluetooth 4.1 ve GPS gibi olması gereken özellikleri de bünyesinde barındıran telefon LTE band 1/3/4/7/17/38/40 ve WCDMA band 1/2/4/5/8. uyumluluğu ile farklı iletişim altyapılarında çalışabilecek esnekliği sunuyor.
Üretimi Oppo tarafından gerçekleştirilen telefon, tasarımı detayları ve yüksek standartlardaki üretim kalitesi gibi detaylar ile Oppo'nun telefonlarını da akıllara getirmiyor değil. Kasa kalınlığı 8.9mm olan telefon, yazılım tarafında ise Android 4.4 tabanlı CyanogenMod 11S ile karşımıza çıkıyor. 11'in sonunda yer alan S takısı, işletim sisteminin One için özelleştirildiği anlamına geliyor. Android dünyasının en başarılı özelleştirilmiş alternatifi olarak gösterilen CyanogenMod, SMS şifreleme başta olmak üzere temalar ve uygulama özel güvenliği, ses ekolayzır ayarları, dosya yöneticisi, geliştirilmiş kamera arayüzü gibi kendisine has artılara da sahip. İşin ilginç yanı ise CyanogenMod işbirliği ile kurulan firma, aralarında MIUI ve Smartian OS gibi seçeneklerin olduğu diğer Çin merkezli ROM üreticilerine de açık bir yapı sergiliyor. Telefonla ilgili ilginç detaylar, bunlarla sınılır değil. One modelinin geliştirilmesi esnasında firma, çelik ve alüminyum gibi materyalleri de kasada kullanmayı denemiş ancak toplamda ortaya çıkan 175 Gr. ve üstü ağırlık şirketi farklı bir arayışa iterek finalin materyal olarak magnezyum ile tamamlanması kararı verilmesi. Ağırlığı 162 gr. olan telefon, aynı zamanda kamera tarafındaki özelleştirmeler sayesinde shutter hızını 0.3 sn olarak sunuyor. Yekpare yapı nedeniyle Li-Po pilin çıkartılamadığı telefonda, arka kapak ise açılabiliyor. OnePlus, aynı Motorola'nın Moto X modelinde olduğu gibi farklı malzemeler ile imal edilmiş birbirinden değişik kapak seçenekeri ile kullanıcılara özelleştirme imkanı sunacak.
Peki OnePlus One'ın fiyatı ne olacak ve ne zaman satışa sunulacak ? Bu çeyrek içerisinde yani Nisan-Haziran döneminde Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Tayvan, İngiltere ve Amerika'da satışa sunulacak olan OnePlus One, 16GB'lık kapasite seçeneği için 299 dolar, 64GB'lık kapasite seçeneği içinse 350 dolarlık fiyat ile kullanıma sunuluyor olacak. Açıkçası fiyat anlamında benzer seviyedeki rakip telefonlara kıyasla en az 200 dolar daha ucuz olan telefon, fiyat seviyesi olarak Google Nexus 5'in doğrudan rakibi olacak. Arka planda CyanogenMod olduğu için güncelleme konusunda sıkıntı yaşamayacağı öngörülen telefonun, ülkemize gelip gelmeyeceği ise tahmin edebileceğiniz üzere belirsiz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
13605 kez okundu.
152 kişi, toplam 174 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, erdi özüağ