- Yanık vakaları için ümit vadediyor
- Hasta kendisinin vericisi olacak
- En İyi Deneysel Araştırma Ödülü
- Yorumlar
Son yıllarda gelişen teknolojiyle de birlikte tıbbi alanda oldukça hızlı bir şekilde ilerleme katedilmekte. Buna rağmen organ nakli gibi önemli bir konuda halen tam anlamıyla başarılı sonuçlar alınamayabiliyor. Türk bilim adamlarının geliştirdiği son teknikte ise kişi kendi kendisinin bağışçısı oluyor.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı yaptığı çalışmada kan pıhtısından yola çıkmış. Bilim adamı pıhtının yapısını güçlendirmiş ve bu yapıdan da 3 boyutlu bir iskelet meydana getirmiş. Bu yapının içinde yağ kök hücrelerine yer verilmiş ve en üst katmana da deri hücreleri yerleştirilmiş. Aslında çalışmada daha farklı konfigürasyonlar da test edilmiş fakat en başarılı sonuçlar bu birleşimde elde edilebilmiş.
Yanık vakaları için ümit vadediyor
Profesörün belirttiğine göre çalışma özellikle de yanık vakalarında ve ciddi deri kayıpları yaşanan kazalarda faydalı olabilir. Bilindiği üzere özellikle de yanık vakaları oldukça riskli zira hastanın sonu ölümle bile sonuçlanabiliyor ki hastanın yaşadığı durumlarda da deri olmadığı için yanığın meydana geldiği bölgedeki yapılar birbirine yapışabiliyor ve bu da bazı uzuvlarda işlev kaybına neden olabiliyor. Tabi tedavi başarılı bir şekilde ilerlerse herhangi bir işlev kaybı olmayabiliyor ancak durum yine de riskli.
Hasta kendisinin vericisi olacak
Çalışmada şu an farelerde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş ve bilim adamlarına göre bünyeye yabancı herhangi madde içermediğinden ötürü insanlarda kullanıma çabucak geçilebilecek.
En İyi Deneysel Araştırma Ödülü
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6769 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
yapay deri, dermotürk ve