Donanım Haber olarak yine bir özel haberi ile karşınızdayız. Nvidia'nın GeForce GTX 200 serisine yönelik olarak önemli bazı teknik verileri içeren detaylar elimize ulaştı. Kartların resmi lansman tarihi olan 18 Haziran'a kadar bir aylık uzun bir dönem olduğu için şu an resmi dökümanlara saat hızları yansımış olmasa da bellek veri yolu, bellek kapasitesi, paralel işlem birimlerinin sayısı ve destek verilen teknolojiler kesinleşti. Bu haberimizde sizlere Nvidia'nın GeForce GTX 200 serisi yada daha yaygın olarak bilinen adıyla GeForce 9900 serisinin detaylarından bahsedeceğiz.
Haberimize teknik özelliklere geçmeden önce Nvidia'nın isimlendirme stratejisinde yaptığı değişikliğe değinerek başlayalım. Son dönemde arka arkaya kullanıma sunulan yeni modeller ve sadece model tanımlaması değişerek pazara yeniden sunulan GeForce 9600GSO (8800GS) gibi "eski" yeni modellerden ötürü kafası iyice karışan kullanıcıların yaşadığı bu sorunu aşmak isteyen Nvidia, yeni ekran kartları ile birlikte isimlendirme konusunda da bir takım değişikliklere gidiyor.
Bilindiği üzere GeForce 8800GT'nin G80 tabanlı 8800GTS serisinden daha hızlı olması ve GeForce 8800GTS 512 ile GeForce 9800GTX'in teknik anlamdaki yakınlığı son kullanıcılarda kafa karışıklığına neden olurken Nvidia cephesinde de modellerin sınıflandırılması noktasında problem yaratabiliyordu. Yeni ekran kartları ile modellendirmeyi basite indirgeyerek bu sorunu aşmayı hedefleyen Nvidia'nın yeni isimlendirme ile pazara sunulacak ilk modelleri GeForce GTX 200 serisi olacak.
İsimlendirme konusunda yapılan değişikliği kısaca hatırladıktan sonra GeForce GTX 200 serisinin teknik özelliklerine değinmeye başlayalım. AMD-ATi'nin Radeon HD 4800 serisinde 256-bit bellek veri yolu ve GDDR5 bellek kullanım planlarının aksine GTX 200 serisi ile birlikte Nvidia bellek veri yolunu arttırıyor. Elimize ulaşan resmi bilgilere göre GeForce GTX 280 512-bit, GeForce GTX 260 ise 448-bit'lik bellek veri yolu ile gelecek. Tabi destek verilen bellek yollarına paralel olarak bellek kapasiteleri de değişkenlik gösterecek.
1GB GDDR3 bellek (muhtemelen 0.8ns) ile gelecek olan GeForce GTX 280'nin aksine GeForce GTX 260 ise 896MB GDDR3 bellek ile donatılacak. Anlaşılan Nvidia, geçtiğimiz sene kullanıma sunduğu G80 tabanlı GeForce 8800GTX ve 8800GTS arasındaki farklılık stratejisini GeForce GTX 200 serisine de yansıtıyor. Tabi merak edilen bir diğer nokta ise paralel işlem birimlerinin sayısı. Tahmin edebileceğiniz üzere GeForce GTX 280 ve GeForce GTX 260 paralel işlem birimlerinin sayısı açısından da farklılık gösteriyor.
Elimize ulaşan resmi dökümanlara göre GeForce GTX 280 240 adet paralel işlem birimine, GeForce GTX 260 ise 192 adet paralel işlem birimine sahip olacak. PCIe 2.0 uyumlu olan ekran kartları Nvidia'nın SLI teknolojisinin yanı sıra yüksek tanımlı videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırma sağlayan PureVideoHD teknolojisini desteklemekteler. 2. jenerasyon unified architecture üzerine kurgulanan GeForce GTX 200 serisi ekran kartları, DirectX 10 desteği sunmaya da devam ediyorlar.
240 adet paralel işlem biriminin verdiği güç ve 2. jenerasyon mimari anlayışının katkısı ile oyunlarda %50'ye varan performans artışı sağlayacağı iddia edilen GeForce GTX 200 serisi, Nvidia'nın AGEIA'yı satın alıp ürünlerine adapte etmeye başladığı PhysX teknolojisini de desteklemekte. Öte yandan CUDA teknolojisine de destek sunan yeni ekran kartları hazırlanacak derleyiciler ile hedeflenen uygulamalar için grafik işlemci üzerinden donanımsal hızlandırma da yapabilecekler.
Elimizdeki bilgilere göre GeForce GTX 200 serisi ekran kartları üzerinde çift DVI ve HDTV destekli tv çıkışı yer alacak. Ayrıca çift link HDCP desteği de sunulacak. OpenGL 2.1 ile de uyumlu olan yeni ekran kartları ile Nvidia an itibariyle hakim konumda olduğu 3D liderliğini pekiştirerek yoluna devam etmeyi amaçlıyor. Triple SLI teknolojisine olan desteğin yeni modeller ile devam etmesi beklenirken önümüzdeki hafta içerisinde kartların başta saat hızları olmak üzere diğer teknik detaylarının da netleşmesi bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Güzel olmuş...