Uzun bir süre Apple'ın OS X ile iOS platformlarını melezleyerek ortaya yeni bir işletim sistemi çıkaracağı, bu yeni işletim sistemini iPad Pro ve yeni bir MacBook bilgisayarında kullanacağı iddiaları gündemi meşgul etmişti. iPad Pro ve yeni MacBook bilgisayarları piyasaya çıktı ancak ortada yeni bir işletim sistemi yoktu. Bununla birlikte OS X ve iOS her yeni sürümde birbirlerine daha çok yakınlaşmaya başladı.
Artık OS X ve iOS platformları pek çok ortak uygulama ve özellik barındırıyor. Örneğin Notlar uygulaması her iki tarafta da mevcut. iOS tarafında dokunmatik odaklı ve sürüklemeler yaparak yazı, resim gibi çeşitli içerikleri bir araya toplayabiliyorsunuz. Ayrıca karalamalara da izin veriyor. OS X tarafında benzer özellikler olsa da daha çok görev listesi işini görüyor ve fiziksel klavye ile iyi bir ikili oluşturuyor.
Notlar uygulamasının senkronize edilebilir olması iki taraf için de büyük avantaj. Evde hazırladığınız görev veya alışveriş listesini daha sonra iOS cihazınıza aktarabilir ve gittiğiniz heryerde kontrol edebilirsiniz.
Fotoğraflar uygulaması ise yeni görünümüne ve işlevselliğine Yosemite sonrası kavuştu. OS X ve iOS cihazları arasında senkronize olabilen Fotoğraflar böylece telefonun kamerası ile çektiğiniz resimleri bilgisayarınızdan da görmenize imkan tanıyor. Ayrıca resimlerde yaptığınız küçük düzenlemeler yine diğer cihazınızdan da görünür oluyor.
Haritalar uygulaması da yine çift taraflı çalışan bir sistem. İlk zamanlarında büyük skandallara konu olan Haritalar artık oturdu ve kullanıcıların Google Maps hizmetinden vazgeçmesini sağladı. Son gelişmelerle haritacılık alanında ne kadar başarılı olduğunu da gösterdi.
Haritalar uygulaması yeni güncellemelerle toplu taşıma güzergahlarını da göstermeye başladı. Kullanıcılar Mac cihazında hızlı bir şekilde hazırladığı güzergahını Handoff özelliğini kullanarak iOS cihazına senkronize edebiliyor ve ekstra vakit harcamadan güzergahları telefonunda görebiliyor. Özellikle acelesi olan kullanıcıların evden çıkarken böyle bir işlemi gerçekleştirmesi oldukça işlerine yarayacaktır.
Apple'ın popüler mesajlaşma uygulaması iMessage'ın hem OS X hem de iOS platformunda kullanılıyor oluşu da önemli bir avantaj. Böylece kullanıcılar sürekli telefona bakmak zorunda kalmadan Mac cihazının ekranından da sohbetleri takip edebilecek. Fiziksel klavye de hesaba katıldığında daha hızlı ve daha kolay mesajlaşma mümkün oluyor.
Diğer bir önemli özellik yine geçen sene Apple ekosistemine gelen çağrı aktarım imkanıydı. Continuity iPhone ve Mac bilgisayar eşleştirildikten sonra gelen çağrılar Mac ekranında da gösteriliyor ve kullanıcı çağrıları buradan cevaplayabiliyor. Böylece hem mesaj hem de gelen çağrılar için kullanıcıların bilgisayarının başından kalkmasına gerek kalmıyor.
Aslında bu gelişmeler ortak bir işletim sisteminin olacağına işaret etmiyor aksine bu iki işletim sistemi birbirinden ayrı olarak devam edecek ancak kullanıcılara alışkanlık kazandırma ve benimsetme anlamında önemli bir rol oynuyor.
Her Mac kullanıcısının bir iOS cihazına sahip olması veya her iOS cihazı sahibinin bir Mac cihazına sahip olması elbette mümkün değil ancak bu Apple için büyük bir potansiyel anlamına geliyor. Bu ortak uygulamalarla kullanıcıya iOS veya OS X eksikliği bir şekilde hissettiriliyor. Böylece gelecekte potansiyel bir müşteri haline gelebiliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: