Anlık Bildirim

Ticari hayatına bir arama motoru olarak başlayan Google, Android platformunu bünyesine katarak ilk ve ayrıca en büyük ekosistemli işletim sistemine sahip olmuştu. Daha sonra Chrome OS ile masaüstü tarafına geçen firma, Android Wear ile de giyilebilir cihazlara merhaba demişti. Şimdi ise çok daha farklı bir işletim sistemi söz konusu.

Firmanın yeni işletim sistemi projesi Fuşya (Google Fuchsia), bugüne kadar Linux tabanlı işletim sisteminde yaşadığı dezavantajları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Google, işletim sistemlerinde Linux platformunu temel almıştı ancak masaüstü için geliştirilen bir sistemin kırpılarak daha küçük cihazlara adapte edilmesi pek çok noktada sıkıntılara neden olmaya başlamıştı.

Fuşya

Fuşya ise tamamen sıfırdan geliştirilen bir işletim sistemi. Sistemin içerisinde Magenta adında bir çekirdek yer alıyor. Magenta’nın temelinde ise Little Kernel adında bootloader modüllerinde ve bazı entegre sistemlerde kullanılan mini bir işletim sistemi bulunuyor.

Fuşya, temelinde FreeRTS veya ThreadX gibi entegre işletim sistemlerine rakip olmayı amaçlıyor ancak esnekliği sayesinde mobil cihazlar ve hatta bilgisayarlar için de ölçeklenebiliyor. Sistem 32-bit ve 64-bit ARM ile 64-bit masaüstü işlemcilere uyum sağlayabiliyor.

Biraz tecrübesi olan geliştiricilerin, işletim sistemini kolayca derleyerek bir bilgisayar veya sanal makine üzerinde çalıştırabileceği ifade ediliyor. İlerleyen dönemde Raspberry Pi 3 için bir derleme yayınlanacağı belirtiliyor.

Temel kernel tasarımının dışında, sistemin kullanıcı arayüzü, Flutter adındaki mobil uygulama geliştirmek üzere derlenmiş açık kaynak kod havuzu ile hazırlanıyor. Sistemin yazılım geliştirme dili ise Google Dart olarak belirlenmiş. Ayrıca Flutter ile Android uygulamaları Fuşya platformuna port edilebilecek.

Arayüz şekilleniyor

Her ne kadar Google kesin bir açıklama yapmamış olsa da mobil cihazlara yönelik bir grafik tabanlı kullanıcı arayüzü hazırlık aşamasında. Paylaşılan videoda pek çok temel unsurun sona geldiği görülüyor. Ekranı aşağı veya yukarı çekerek çeşitli fonksiyonlara erişim sağlanırken, ana ekrandaki profil resmine tıklandığında da Android tarafından hatırladığımız sistem kontrolleri geliyor.

Uygulama ikonuna basılı tutarak diğer bir ikonun üzerine sürüklediğinizde ise bölünmüş ekran devreye giriyor. Bu noktada birden fazla ekranla çalışmak mümkün. Google piyasada mevcut pek çok Android kullanıcı arayüzünden ilham almış gibi görünüyor.

Google Fuşya ne tür bir işletim sistemi olacak veya hangi alanlarda kullanılacak şimdilik sadece tahminler mevcut. Resmi olarak bir lansman işareti de bulunmuyor. Bu bakımdan Google Fuşya halen gizemini koruyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9289 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, google fuchsia ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim