Tarihin ilk sinema filmi olarak bilinen "The Arrival of a Train", makine öğrenme algoritmalarıyla 4K 60 FPS kaliteye dönüştürüldü. YouTube kullanıcısı Denis Shiryaev tarafından hazırlanan video, sanki daha dün bir cep telefonuyla çekilmiş gibi müthiş etkileyici bir görüntü sunuyor.
Shiryaev, orijinal videoyu 4K'ya upscale etmek için Gigapixel AI isimli bir algoritmadan yararlanmış. Kare sayısını artırmak için ise Dain'i kullandığını belirtiyor. Bu iki algoritma, orijinal videonun upscale edilmesinden sonra ortaya çıkan boşlukları makine öğrenme teknikleriyle doldurmuş. Gigapixel AI ve Dain uygulamaları şu anda herkes için ulaşılabilir durumda.
Shiryaev'in ortaya çıkardığı nihai ürün elbette kusursuz değil. Birçok kısımda frame atlamaları ve pikselleşme gibi şeyler görüyoruz. Ancak orijinal videoya kıyasla —siyah beyaz olması dışında— çok daha 'modern' göründüğü de bir gerçek. Özellikle de yüksek kare hızının etkisi videoyu başka bir seviyeye getirmiş.
Orijinal video:
Orijinal ismiyle L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat, Fransız film yapımcıları Auguste ve Louis Lumiere tarafından 1895 yılında çekilmişti. 50 saniye uzunluğundaki filmin halka açık şekilde gösterime girmesi ise 1896 yılında gerçekleşti. O dönemin şartlarıyla önemli bir başarıya ulaşan film, birçoklarına göre sinema sektörünün doğuşu olarak görülüyor.
Film ayrıca "Bir Trenin La Ciotat Garına Gelişi" ismiyle Türkiye'de de gösterime girmişti. 1897 yılında Galatasaray'daki Sponech birahanesinde halka açık bir şekilde gösterildiğini biliyoruz. Türkiye, filmin vizyona girdiği sayılı birkaç ülkeden birisi olarak dikkat çekiyor.
L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat için ayrıca muhtemelen birçoğumuzun daha önce duyduğu ilginç bir söylenti de var. Söylentiye göre 1896 yılında filmi izleyen 'tarihin ilk sinemaseverleri', üzerlerine doğru gelen treni görünce korkmuş ve çığlıklar içerisinde salonun arka taraflarına kaçmışlar. Bu söylenti gerçeği yansıtıyor mu elbette bilemiyoruz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
19535 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
sinema, film ve Yaşam