- GameStop olayı ve "Meme" teriminin ortaya çıkışı
- NFT, 2.9 milyon dolarlık Tweet ile bir anda dünyanın gündemine girdi
- LG telefon pazarından çekildi
- Ticari uzay uçuşları yaygınlaşıyor
- Tedarik zinciri krizleri
- Metaverse çağı başladı
- Dünya; Facebook, Instagram ve WhatsApp'a 8 saat boyunca erişim sağlayamadı
- Dev veri sızıntıları
- Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC kullanıma sunuldu
- Ekran kartı pazarı kızışıyor: İntel ben de varım dedi
- Persevarance Mars'a iniş yaptı
- Yorumlar
Her yıl olduğu gibi geride bıraktığımız dönemde de dünyada ve Türkiye'de pek çok güncel teknolojik gelişmeye şahit olduk. Kimisi global krizlere neden olurken, kimisi de insanlığı bir adım daha ileri götürdü.
Bizler de yıl boyu yaşanan bu gelişmeleri, paylaştığımız son teknoloji haberleri ile sizlere aktardık. Dilerseniz şimdi de 2021'e damga vuran bu gelişmelere kısa bir bakış atalım.
GameStop olayı ve "Meme" teriminin ortaya çıkışı
Hisse senedi alım satım işlemlerinde büyük kazançlar sağlamak, genellikle borsa uzmanlarının ya da serbest yatırım fonlarının uzmanlık alanı olarak bilinse de bu durum Ocak 2021'de tersinde döndü. Zira birkaç yatırımcı, serbest yatırım fonlarının ABD merkezli oyun şirketi GameStop hisselerinin %140'ını açığa çıkardığını keşfederek GameStop hisselerinin düşeceği konusunda bahse girdi. Bunun üzerine Reddit'deki r/WallStreetBets forumunun üyeleri, aniden yüksek miktarda GameStop hissesi almaya başladı. Bu da GameStop hisselerinin üç günden daha kısa bir sürede %300 değer kazanmasına neden oldu. Bunun üzerine küçük yatırımcılar büyük kazançlar sağlarken, Wall Street kodamanları ise milyonlarca dolar zarara uğradı. Yaşanan tüm bu hadiseler ise sosyal medyanın serbest piyasaya müdahale ederek bir şirketin hisse senedi fiyatını doğrudan etkilediği meme hisse senedi hareketini başlattı.
NFT, 2.9 milyon dolarlık Tweet ile bir anda dünyanın gündemine girdi
İlk NFT alışverişi 2014'te yapılsa da bu terim ancak 2021'de popüler hale gelebildi. Peki ama nasıl? Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ilk Tweet'ini 2,9 milyon dolara satmasıyla NFT, günümüzün en popüler teknolojilerinden biri oldu. İnternetin orijinal kaynak kodlarından tutun da birçok şey dijital varlığa dönüştürülüp milyon dolarlara satıldı.
LG telefon pazarından çekildi
Güney Koreli teknoloji devi LG, nisan ayında yaptığı basın açıklamasıyla telefon pazarından çekildiğini duyurdu. Mobil tarafı bir süredir kan kaybeden şirketin fiziksel mağazalarındaki telefonlarının yerini ise iPhone ve iPad gibi Apple ürünleri aldı.
Ticari uzay uçuşları yaygınlaşıyor
2021, uzay turizmi için önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Blue Origin, SpaceX ve Virgin Galactic şirketlerinin uzay araçlarıyla uzaya siviller gönderildi. Ancak en heyecan verici gelişme Richard Brenson'un uzay yolculuğundan sonra yaşandı. Zira Brenson'un uçuşunun ardından 2022’nin üçüncü çeyreğinde uzay yolculuklarının artacağı açıklandı. Virgin Galactic, uzay yolculuğunun koltuk ücretini ise 450.000 dolar olarak açıkladı.
Tedarik zinciri krizleri
2021, adeta küresel tedarik zincirinde yaşanan krizlerle mücadaleyle geçti. Öyle ki yoğun talep patlaması, enerji fiyatlarındaki yükseliş, nakliye konteynerleri eksiklikleri, limanlardaki yoğunluklar, nadir element fiyatlarındaki yükseliş, koronavirüs varyantlarına karşı fabrikaların kısıtlamaya gitmesi, Süveyş Kanalı'ndaki gemi kazası ve Tayvan'daki kuraklık derken dünya; hemen hemen her sektörü derinden etkileyen bir tedarik zinciri kriziyle karşı karşıya kaldı.
Metaverse çağı başladı
Facebook'un ismini "Meta" olarak değiştirmesiyle Metaverse kavramı bir anda dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Çok sayıda şirket yatırımlarını bu alana yöneltirken, birçok insan da bu kurgusal evrende yer alabilmek için milyon dolarlar harcayıp "sanal arsalar" satın aldı.
Dünya; Facebook, Instagram ve WhatsApp'a 8 saat boyunca erişim sağlayamadı
Takvimler 4 Ekim'i gösterdiğinde, tüm dünya Facebook, Instagram ve WhatsApp'a uzunca bir süre erişim sağlayamadı. Yaşanan bu kesinti, dünya kamuoyunda ses getirirken kullanıcılar ancak 8 saatlik kesintinin ardından uygulamalara erişebildi. Kesinti süresince ilginç olaylar da yaşanmadı değil. Öyle ki yaşanan kesintileri gidermek amacıyla şirket binasına gelen Facebook çalışanları, kartları okunmadığı için içeri giremedi.
Dev veri sızıntıları
Geride bırakmaya hazırlandığımız bu yılda da oldukça büyük veri ihalleri yaşandı. Öyle ki Facebook ve LinkedIn'daki güvenlik açıkları sebebiyle milyonlarca kullanıcının verisi çalındı. Ülkemizde de Yemeksepeti'nde yaşanan veri ihlalleri oldukça viral oldu.
Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC kullanıma sunuldu
Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından geliştirilen inaktif koronavirüs aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayının ardından uygulanmaya başlandı. Türkiye bu sayede koronavirüs aşısı geliştiren 9 ülkeden biri oldu.
Ekran kartı pazarı kızışıyor: İntel ben de varım dedi
İntel, ağustos ayında yeni masaüstü ekran kartlarının ilk duyurusunu gerçekleştirdi. İntel Arc markası altında yeni grafik teknolojilerini duyuran yarı iletken devi, oyun dünyasın hedefleyen üst düzey bu GPU'ları 2022 yılında tüketicilerle buluşturacağını açıkladı.
Persevarance Mars'a iniş yaptı
NASA tarafından geliştirilen Persevarance uzay gezgini, 18 Şubat'ta kızıl gezene inerek yeni bir keşif çağını başlattı. Persevarance "Mars'ta yaşam var mıydı?" sorusuna yanıt bulmak için Mars'ta çeşitli araştırmalar yapıp birtakım örnekler toplayacak. Persevarance üzerinde Ingenuity isimli minik de bir helikopter bulunuyor. İlk uçuşunu nisan ayında gerçekleştiren bu helikopter, kızıl gezende keşifler yapıyor.
İlginizi çekebilir: 2021'in dikkat çeken teknolojik ürünleri
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.