- KAAN, uzun süreli bir yolculuk olacak
- 300 adet KAAN üretilecek
- KAAN için ortaklar geliyor
- KAAN, F-35 ve F-22
- 6. Nesil için çalışılıyor
- Yorumlar
KAAN, uzun süreli bir yolculuk olacak
TUSAŞ CEO'su Dr. Mehmet Demiroğlu, YouTube'da Gdh TV'ye katıldı ve burada projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demiroğlu, yeni bir uçağı iniş takımları üzerinde taksi testine çıkarmanın büyük bir başarı olduğunun altını çizerken bir sene içerisinde KAAN'ı uçurarak daha büyük bir başarıya imza attıklarını söyledi.
Öte yandan Blok 10 olarak ifade edilen ilk teslimatı yapılacak KAAN özelindeki testler ise 2025 yılında yapılacak. Bu test süreci sadece 2025'i kapsamayacak ve doğal olarak uzun süreli bir yolculuk olacak. Demiroğlu'na göre ilk versiyona koyulacak alt sistemlerin niteliğine göre test ve uçuş zarflarında değişiklik yaşanabilir. TUSAŞ CEO'su aynı zamanda bu yolculuğun 2030'ların sonuna kadar devam edeceğinin de altını çiziyor.
Öte yandan anlaşılacağı üzere TUSAŞ, KAAN'da Blok yaklaşımını benimsiyor. Daha önce açıklandığı gibi ilk teslimat edilecek KAAN, Blok-10 varyantı olarak anılacak. Bu varyant esasında "Hava Kuvvetleri'nin elinde bulunan uçaklardan daha gelişmiş bir uçak" olacak. Buradan ilk teslimatı yapılacak KAAN'ları 4.5 Nesil olarak tanımlayabiliriz.
Teslimat tarafına geldiğimizde ise Demiroğlu, 2028 yılında 20 adet KAAN Blok-10 uçağının teslim edileceğini söyledi. Şimdilik herhangi bir gecikme olmadığını, çıkacak aksaklıkların çözüleceğini ve hedeflerini tutturma niyetinde olduklarını söyleyen Demiroğlu, KAAN'ın ihracatına da değindi.
300 adet KAAN üretilecek
İlk teslimat edilecek KAAN Blok-10 uçakları mevcutta bulunan uçaklardan daha iyi görünmezlik, sürat, faydalı yük taşıma kapasitesi ve radar sağlayacak. AESA radar sayesinde 100 kilometrenin üzerinde bir görüş kabiliyeti ilk uçaklarda olacak.
Demiroğlu aynı zamanda ön çalışmalarda KAAN'ın en azından ilk etapta Hava Kuvvetleri için 100 veya 100'ün üzeri miktarlarda üretilmesinin planlandığını açıkladı. Demiroğlu, en azın bir o kadar da dost ve müttefik ülkeler için KAAN'ın üretileceğini söyledi: "Onlarla beraber çalışarak onların da ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, onlar için 150 adet KAAN şeklinde sayı versem herhalde hata yapmış olmam. İlerleyen yıllarda önce kendi Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla toplamda 250-300 arasında bir rakam planlıyoruz diyebilirim."
KAAN için ortaklar geliyor
Demiroğlu, yaptığı açıklamalarda KAAN için 4-5 ülkeden ciddi talep olduğu ve bunun ilk uçuşun ardından daha görünür hale geldiğini söyledi. Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman'ın TUSAŞ'ı kısa bir süre önce ziyaret etmesinin bunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Demiroğlu, şimdilik diğer ülkelerin KAAN Projesine ne zaman ve ne düzeyde katılacaklarının belirsiz olduğunu ancak bu yıl veya 2025'te resmi katılımları görebileceğimizi söyledi. Bilindiği üzere Azerbaycan, Malezya ve Suudi Arabistan'ın ilgisi yüksek seviyelerde.
KAAN, F-35 ve F-22
Demiroğlu, tüm bunları uygulayarak KAAN'a F-35 ve F-22 ayarında veya belki daha iyi görünmezlik özelliği kazandıracaklarını söyledi. F-22'nin çok güzel ancak eski bir uçak olduğunu aktaran Demiroğlu, uçağın 30 yıllık bir geçmişi olduğuna dikkat çekti. Ancak birebir kıyaslamanın zor olduğunu zira ABD'nin F-22'yi hiçbir yere satmadığını ve bilginin de olmadığını söylüyor. Bununla birlikte KAAN'ın radarlar gibi bazı yönleriyle F-22'den üstün olacağının da altı çizildi. KAAN ile diğer uçakların boyut ve genel karşılaştırmasını merak ediyorsanız bağlantıya tıklamanızı da tavsiye ederiz.
6. Nesil için çalışılıyor
6. nesil uçakların en büyük özellikleri insanlı ve insansız sistemlerin birbiriyle konuştuğu, insansız unsurların KAAN tarafından kontrol ve komuta edildiği bir konsept. Burada Data Fusion ve Sensor Fusion teknolojileri yoğun bir şekilde kullanılıyor ve sistemler bir Network yani bir ağ üzerinde çalışıyor. Bu yazılımsal altyapılardan birisi de yapay zekanın entegrasyonu. Yani 6. Nesil uçaklarla birlikte insanın mümkün olduğunca az role sahip olması ama gerekli olduğunda kontrolü ele alması planlanıyor.
Demiroğlu, baş pilotları Barbaros Demirbaş'ın 6. Nesil'de Türkiye'nin lider olduğunu söylediğini de belirtti. Bu söylemin altında ise ANKA 3, Kızılelma ve Süper Şimşek unsurlarının var olduğunu söyleyelim. Demiroğlu halihazırda simülasyon üzerinde bunları (6. Nesil platform yaklaşımı) çalıştıklarını da söyledi. Dolayısıyla 6. nesil için Türkiye öncü ülkelerden birisi olacak. Röportajın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
26028 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
tusaş, kaan ve