Tenda’nın MW, yani Mesh Wi-Fi serisi, farklı fiyattaki modelleriyle, farklı boyuttaki alanlarda Wi-Fi bağlantı anlamında kör nokta bırakmamaya odaklı bir seri. Serinin büyük abilerinden MW6’yı incelemiştik, sitemizde ve kanalımızda bulabilirsiniz incelemesini, şimdi ise sıra küçük kardeşlerinden MW3’te.
Siyah kutusundan modüller, 1.2mt yeterince diri kablolarıyla 9V 1A adaptörler, kısa bir RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl birebir değişim garantili.
Her yanı 9CM, kare şeklindeki modüller, rakiplerine göre boylu poslular açıkçası. Üstüne girintili çıkıntılı hoş bir doku işlenmiş, kenarları da yuvarlatılmış, kısacası koyduğunuz sırıtmayan bir tasarımı var. Önünde Nova logosu ve durum LED’i var, yeşilse menzil, bağlantı sorunsuz, sarıysa bağlantı var ama modülleri biraz daha yaklaştırsanız iyi olur, kırmızıysa bağlantı yok, modülleri yaklaştırmanız gerek demek oluyor, kurulum safhasında, konumlandırmada bir kolaylık.
Arkasında Reset butonu, 2 RJ-45 portu ki biri LAN birisi hem LAN hem de WAN olarak kullanılabiliyor ve güç girişini görüyoruz. Portlar Gigabit değil, 100Mbit destekli portlar, MW3’ün Gigabit portlu MW6’dan ayrıldığı önemli noktalardan biri.
Altında askı yuvaları var, MW6’da yoktu bunlar. Cihaza ait seri kodu, ID’si, şifresi, gerekli şeyler burada.
Nova MW3 bir router, hat girişi yok, yani hali hazırda bir modeminiz olması gerek. 2 adet 3dBi antenle 2.4GHz üzerinden 300Mbit, 5GHz bandından 867Mbit’e kadar aktarım hızı destekli, çift bant yayın yapabiliyor. 5GHz bandı sinyali alıcı cihaza göre tabiri caizse şekillendiren, sonuçta menzili attıran Beamforming ile desteklenmiş. Mesh WiFi teknolojisiyle kablosuz ağ aradığınızda Nova MW3 için bir tane ağ adı görüyorsunuz, 2.4GHz ve 5GHz şeklinde ayrı ayrı değiller. Sistem şöyle işliyor, siz bu ağa bağlanıyorsunuz, diyelim ki modüllere uzaksınız, menzili uzun 2.4GHz yayınından faydalanıyorsunuz, modüle yeterince yakınsınız diyelim, daha hızlı 5GHz bandından faydalanıyorsunuz.
Bir menzil uzatıcıda olduğu gibi mesela üst kata çıktınız, birinci katta, ilk bağlandığınız router’ın sinyali zayıflamaya başladı, bağlantıyı kesip çıktığınız kattaki router’a bağlanmanız gerekir. Mesh WiFi’da bir modülün, bandın menzilinden çıkmaya başlayınca diğerine otomatik olarak, bağlantı kopmadan aktarılıyorsunuz, 2.4GHz veya 5GHz mi olsun kararını da sinyal gücünü değerlendirip cihaz belirliyor. Wi-Fi ayarlarına gir, bağlantıyı kes, tekrar bağlanması için bekle, Mesh Wi-Fi veyahut Wi-Fi Mesh, farklı markalarda farklı isimlerle geçebiliyor, sizi zahmetten kurtarıyor.
Kurulumu gayet basit, yerleşimlerini yapıyorsunuz, prize bağlayıp güç veriyorsunuz. Sonra telefonunuza Google Play ve App Store’dan Tenda WiFi uygulamasını indirip kurmanız gerek, masaüstü arayüzü yok zira. Yazılımsal kurulum için internet şart, cihaz bağladığınız internetin türünü otomatik belirliyor, istediğiniz bir ağ adı ve şifresi giriyorsunuz, yerleşim ve ünitelerin devreye alınması konusunda Türkçe bir rehber gösteriliyor, uzaktan kontrol için de bir hesapla giriş yapıyorsunuz, işte bu kadar.
Uygulamanın ana sayfasında anlık indirme ve yükleme istatistiği, mesela kim internete yükleniyor diye görebiliyorsunuz, bağlı Nova’lar, Nova’lara bağlı aygıtlar, birbirleri arasındaki bağlantının durumu, günlük kullanımda ihtiyacınız olan detaylar göz önünde oluyor. Detaylı menüsünde ağ ayarları, misafir ağı, ebeveyn kontrolü ki günlere göre kullanım saati ve aralığını belirlenebiliyor sadece, internet ayarları ve QOS, veri akışını internette sörf ve oyunlar için optimize eden bir seçenek var.
Akıllı asistanla sadece 2.4GHz destekli cihazları, mesela aydınlatma ürünlerini ayrıca ele alabiliyorsunuz, port yönlendirme, UPnP sunucusu, DNS ki ülkemizde lazım, güncelleme ve bakım saati, kısaca belirli gün ve saatlerde cihazı yeniden başlatıyor, bunlar gibi ekstralar var.
Pratik testlerimize geçelim. LAN portlarından birine modemimi, birine de medya sunucumu bağladım, medya sunucumu masaüstü, dizüstü, telefon, bunlar için kablosuz hale getirmiş oldum. Aynı oda içerisinde MW3 üzerinden masaüstü sistemime, 5GHz bandından ortalama 12MB/saniye 90-100Mbit civarında bir hızla aktarım yapabildim, portun limitlerine takılıyorsunuz burada.
Yine kablosuz masaüstü bilgisayarımdan, 5GHz bandında dizüstüme aktarım yapmak istediğimde ise ortalama 17-18MB/saniye 150Mbit civarında bir hızla aktarım yapabildim. MW3’ü evin bir köşesine koydum, 3 duvar ve çeşitli elektronik aygıtlar ardından dizüstümle evin diğer ucuna geçtim, 5GHz bandında kalmayı sürdürebildi cihaz ve ortalama 7.5MB/saniye yani 60Mbit ile bağlantımı sürdürebildim. Yani bu YouTube’da 4K video izleyebileceğim, sunucumdan video akışı sağlayabileceğim ve nihayetinde sorun yaşamadan internette sörf yapabileceğim anlamına geliyor.
MW3’ün 2’li paketi var, 3’lü paketi var, 3’lü paketin menzili 300mt2. Yeni bir eve taşındınız diyelim, daha çok menzil gerek, MW3’lerden birkaç tane daha alıyorsunuz, sisteme ekliyorsunuz, işin bu tarafı da pratik. Evinizin duvarları, kalınlıkları, elektrik tüketen, sinyal yayan cihazların sayısı, alıcı konumundaki cihazların performansı, bunlar hep değişken faktörler arkadaşlar, herkes için kesin bir şey söylemek güç. Ben kendi, 75mt2’lik evimde, evin bir ucundan diğer ucuna tek modülle bile 5GHz bandından işimi görebildim, 2.4GHz’e düşmedi, yani modül başına 100mt2 iddiası benim test ortamımda yerinde bir iddia.
Tenda Nova MW3. Tenda’nın kendi içerisinde MW6’nın daha uygun fiyatlı, ki alanında da en uygun fiyatlılarından biri aslında, daha küçük ortamlar için geliştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Toplam hızı ve 100Mbit RJ-45 portları büyük dosyalar taşımak için MW6 kadar elverişli değil ama internet bağlantısı sağlamak için işinizi görecektir, 100-200Mbit’lerden bahsediyoruz sonuçta, fiber internetinizi de taşıyabilecek bir cihaz. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyat vermek isterdim ama dolar, TL çok dalgalı, en iyisi fiyatına kendiniz bakmanız olacak. Özetle, Tenda Nova MW3, evinde kör nokta bırakmadan, uygun fiyata özellikle internet bağlantısını, bağlantı kes, tekrar bağlan zahmetine girmeden yaymak isteyenler için tercih listesinde bulunabilecek bir ürün olmuş.