Kulak zarındaki delikler ağrıya ve işitme kaybına yol açtığı gibi onarılması oldukça zor olabiliyor. Harvard Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, çığır açan bir işitme restorasyon teknolojisi olan PhonoGraft'ı tanıttı. Biyolojik olarak parçalanabilen polimer bazlı mürekkepten yapılmış, 3D baskılı bir kulak zarı onarım yamasından bahsediyoruz.
Yeni implant, kulak arkasından kesi gerektiren mevcut ameliyatların aksine, bir endoskop kullanılarak kulak kanalına yerleştiriliyor. Yapı olarak doğal kulak zarını taklit eden PhonoGraft, örümcek ağı veya bisiklet tekerleği gibi görünüyor. Bu desen, ses dalgalarına tepki olarak titreşmesine izin veriyor.
Sonuç muazzam: Yeni kulak zarı dokusu oluştu
Biyomühendisler, PhonoGraft'ı kulak anatomisi ve işitme aralığı insanlarınkine benzer olan çinçillalar üzerinde test etti. Takıldıktan üç ay sonra, yapay zar sadece işitme duyularını geri kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda hayvanın kendi hücrelerinin yenilenmesine de yardımcı oldu.
Yapılan muayenelerde implantın yerinde, sesi iletebilen ve patojenlere karşı normal bariyer işlevi sağlayan yeni kulak zarı dokusu oluştuğu görüldü. Geliştirme ekibi şu anda PhonoGraft'ı insan hastalara sunmak için FDA onayı almaya çalışıyor.
Gerekli izinler alındığında PhonoGraft, gelecek yılın sonunda veya 2023'ün başlarında KBB (Kulak, Burun, Boğaz) cerrahlarına pazarlanabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
13473 kez okundu.
42 kişi, toplam 48 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
PhonoGraft, kulak zarı ve