Anlık Bildirim
Sıradaki Video

5GHz'de neredeyse 1Gbit! "Keenetic Ultra incelemesi"

Bu videoda Keenetic Ultra'yı inceliyoruz. Yapısı ve tasarımını ele alıyor, öne çıkan optik portundan, USB giriş çıkışlarının özelliklerinden bahsediyor, yongasını ve kablosuz performansını sınıyoruz.
Keenetic’in “Yüksek Performans” kategorisinde Viva, Giga ve elimizdeki Ultra var. Giga ve Ultra’nın yongaları aynı ama özellikle kağıt üstü hız anlamında farklılar, Ultra aynı zamanda Dual Boot’lu, yani işletim sistemi yedekli bir router olarak test masamızda.

Detaylı, Türkçe bir kutusu var. İçinden cihazın kendisi, 36W’lık adaptörü ve bir RJ-45 kablosu çıkıyor, 3 yıl garantili. Keenetic.com.tr’ye girip hesap oluşturup kullanmakta olduğunuz cihazı kaydederseniz 1 yıl daha garanti süresi kazanıyorsunuz, toplam 4 yıl ediyor, bu önemli bir ayırıcı özellik.
Boyut ve tasarım. Beyaz-gri temalı, zarif bir cihaz, gerçi 4x5Dbi kurulumundaki amfili antenler kalınlıkları itibarıyla biraz dikkat çekici antenler. Kardeşlerine göre daha cüsseli ama ille de özel bir yer ayarlamaya gerek yok, altındaki yuvalarla duvara da sabitlenebilir. 

Önünde durum LED’leri ve bir tane WPS butonu var, aynı zamanda Wi-Fi’yi açıp kapatabiliyorsunuz, bu tuşun cihazın arkasında değil de önünde olması pratiklik demek.

Sağında bir tane USB 3.0 bir tane de 2.0 portu var. Mesela birine taşınabilir disk takarsınız, ağda kullanıma açarsınız, küçük bir medya sunucusuna çevirirsiniz. Diğerine de 3G/4G dongle takarsınız internet bağlantınızın yedeğini alırsınız gibi gibi. FN butonları, yani fonksiyon butonları var. Varsayılan görevi misal veriyorum bir harici disk bağlamış olun, bunu güvenli bir şekilde çıkarmak için kullanılıyor. Hızlı, çift veyahut uzun basarak farklı görevler de verebiliyorsunuz bu butonlara, daha önce pek karşılaştığım bir özellik değil bu.
Arkasında güç girişi, SFP yani fiber optik portuyla fiber altyapı sistemlerinde ışık üzerinden taşınan sinyalleri akım halinde sinyallere dönüştüren modüller bağlanabiliyor buraya, 1 tane kombo WAN portu ve 4 tane Gigabit RJ-45 portu görüyoruz, yönlendirilebilir portlar bunlar. Bir tane de reset butonu var.

Cihazın kalbinde MediaTek MT7621A yongası bulunuyor, 880MHz’de çalışıyor, çift çekirdekli. 256MB DDR3 RAM ile desteklenmiş ve 128MB belleğe sahip, bunun üzerinde çift işletim sistemi var, güncellemede, elektrik kesintisinde bir sorun yaşanırsa yedeğe geçiyor.

Kurulum safhası. Önce bir kullanıcı adı ve şifresi, sonrasında internet bağlantı yönteminizi belirliyorsunuz, IPTV kullanacaksanız buradan seçebilirsiniz, VLAN seçenekleri var, MAC adresi ayarları, IP ayarları ki çoğu ayara dokunmadan ilerleyebilirsiniz zaten, son olarak bağlantı türü ve bu kadar. Cihaz Wi-Fi adaptörü, sinyal tekrarlayıcı ve Access Point olarak çalışabiliyor, belirtmiş olayım.

Keenetic OS, her şeyin yerli yerinde olduğu, kullanışlı bir arayüze sahip. Sistem göstergeleri ve Ağ trafiği sekmeleri oldukça net ve anlaşılır. Kablolu bağlantı, 3G/4G modem ayarları, bağlantı öncelikleri sekmeleri ardından Modüler Wi-Fi Sistemini görüyoruz, bu yine Keenetic marka diğer cihazlarla Mesh Wi-Fi kurmanızı sağlayan bir sistem. İnternet güvenliğinde DNS seçenekleri ve sunucuları var, DNS ülkemizde lazım oluyor.

Keenetic OS’in ayırıcı özelliği modüler yapıda olması. Temel bileşenler dışında istediğiniz özelliği ekleyip çıkarabiliyorsunuz, ihtiyacınız olmayan şeyleri çıkarıp cihaz üzerindeki yükü belirlemiş oluyorsunuz bir yerde. IP-IP Tünelleme, NetFlow Monitörü, PPTP, Wireguard VPN, VPN sunucusu gibi ekstralar, Trafik Şekillendirme, Medya Sunucusu, İndirme İstasyonu gibi daha çok kullanabileceğiniz uygulamalar teker teker kurulabiliyor.

Barındırdığı VPN özelliklerinin yanında işletmeler için de birden çok ek bileşen cihazla birlikte kullanılabiliyor. Mesela cihazda bulunan WISP (Kablosuz servis sağlayıcı) özelliği yedeklenebilir güvenilir internet bağlantısı dendiğinde Keenetic Ultra’yı bir adım öne çıkarıyor. Captive Portal ve Hotspot özellikleri ile ev ya da işletmeye gelen misafierler için güvenli internet paylaşımı yapılabiliyor.

KeeneticOS birkere izin verildiğinde otomatik yazılım güncellemeyi aktif hale getirebiliyor. Keenetic cihazları minimum 4 yıl yazılım ve güvenlik güncellemeri alıyor. Bu sayede Keenetic Ultra sizin planladığınız saat diliminde güncellemesini gerçekleştirip, güvenli bir kablosuz internet sunuyor.

Android ve iOS’ta telefon uygulaması da var, buradan hangi cihazlar bağlı, ne kadar kullanım yapılıyor, bunlar gibi temel ve masaüstü arayüzünde de olan detayları ayarları görebiliyorsunuz.
802.11ac standardında, çift kanal yayın yapabiliyor. Kağıt üstünde 2.4GHz bandında 800Mbit, 5GHz bandında 1733Mbit hız destekli. 4x4 MU-MIMO, alıcıya tahsis edilmiş sinyal hattı ve Beamforming, alıcıya göre sinyal alanının şekillendirilmesi gibi teknolojileri destekliyor. WPA3 destekli, WPA2’nin ömrünün tamamlamaya başladığı bir dönemdeyiz artık, güvenlik protokolünün güncel olması önemli. Güvenlik duvarı var, kara liste oluşturmak var, Port yönlendirme var, gibi gibi. 

Gelelim gerçek dünya testlerine. Keenetic Ultra’ya bir NAS bağladım ve kablosuz olarak video dosyaları çektim. 2.4GHz bandında cihazla aynı odada ortalama 200Mbit civarı, 250Mbit’i gördüğü anlar da oldu, yani 20MB/saniye’nin üzerinde seyrediyor, 5GHz bandında ise 900Mbit’in üzerinde seyretti, 950Mbit’e kadar çıkabildi, 110MB/saniye civarı yani. Kabloyla bağlamışım gibi bir hız bu, son zamanlarda denediğim bazı üst segment 802.11ax standardı cihazlardan da hızlı.

2.4GHz bandında ama bu sefer 75 metre karelik evde, 3 duvar ardından en fazla 10Mbit civarını gördü, sinyal gücü de ilginç bir şekilde 5GHz bandından geride kaldı. 5GHz bandında ise sinyal gücü de oldukça iyi, 2.4GHz bandından da iyi, 280Mbit yani 35MB/saniye civarlarını görebildim.

Keenetic Ultra aslında 2.4GHz ve 5GHz bandını tek SSID altında topluyor, sizi mesafeye göre bu bantlar arasında kendi geçiriyor, siz isterseniz 2.4GHz ve 5GHz olarak ayırabiliyorsunuz. Dolayısıyla normal kullanımda beni sürekli 5GHz bandında tuttu, hızdan taviz vermedi.

100Mbit’lik fiber internetiniz için bu cihaz fazla bile. Yüksek boyutlu dosyalarınızı aktarırsınız, kablosuz üzerinden kablolu hızı elde edebilirsiniz kısa mesafelerde, 4K video akışı yaparsınız, kısaca bu cihaz üst segment bir cihaz, ihtiyaçları iyi belirlemek lazım.

Güç tüketimi tarafında boştayken 6W civarı, tam yük altındayken 11W civarı tüketiyor, beklediğimden düşük bir güç tüketimine sahip. Pek ısınan bir cihaz da değil, 350GB veriyi 5GHz bandından NAS’a aktardım, stres altında takılmıyor, boğulmuyor, reset atayım dedirtmedi. Bunlar inceleme ürünü oldukları için öyle aylarca kullanamıyoruz ama kullandığım süre boyunca stabilite anlamında bir sıkıntı yaşamadım.

Keenetic Ultra. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 1200-1300TL civarında, tabii ki güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın, Dolar ve TL’nin ne yapacağı belli olmuyor. Üst segment performansa odaklı bir cihaz bu, modemi router’ı sadece internet ve bağlantı aktarımı için kulanmaktan fazlasını sunuyor, daha normal beklentileriniz varsa kardeşlerine bakabilirsiniz. SFP portu ise kimi kullanıcılar için ayırıcı bir özellik olabilir. Artık özelliklerini, hızını, tüm detaylarını biliyorsunuz, bundan sonra karar sizin.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim