Anlık Bildirim

7 soruda Delta varyantı hakkında bildiklerimiz ve bilmediklerimiz

İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu 7 soruyla şu anda dünyada büyük korku yaratan Delta varyantı hakkında bilinenleri ve bilinmeyenleri açıklıyor.

7 soruda Delta varyantı Tam Boyutta Gör

İlk defa Hindistan'da görülen ve şu an ülkenin yarısından fazlasının aşılanmış olmasına rağmen İngiltere'yi kasıp kavuran SARS-CoV-2 Delta Varyantı hakkında neler biliyoruz? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu Delta varyantıyla ilgili bilinmesi gerekenleri cevapladı. 

1. Delta varyantı yeni mi bulundu?

Kömürcüoğlu bu varyantın yeni olmadığını, aslında doğrudan doğruya Hindistan'da bulunan varyanta verilen isim olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü daha önce ilk bulunan yerle ilişkilendirilen varyant isimlerini Yunan alfabesindeki harflerle ikame etmeye başladı. İngiliz varyantı aslında Alpha, Güney Afrika varyantı Beta, Brezilya varyantı Gama, Hindistan varyantı ise artık Delta olarak adlandırılıyor. 

2. Delta varyantı daha mı bulaşıcı?

Delta varyantının "çift mutasyonlu" olduğunu vurgulayan Kömürcüoğlu, iki mutasyonlu virüsün birleşmesinden üçüncü bir süper bulaşıcı virüsün ortaya çıktığını söylüyor. Kömürcüoğlu'nun dediğine göre bu yeni mutasyonun antikordan kaçabilme özelliği bulunuyor. Öte yandan dünyanın farklı yerlerinden gelen açıklamalar ışığında aşının bu yeni virüs için daha düşük etkinliğinin olduğu belirtiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre de Delta varyantı Alpha varyantına kıyasla %60 daha bulaşıcı. 

3. Belirtileri neler? Belirtilerde farklılıklar var mı? 

Kömürcüoğlu'nun aktardığına göre mide, baş ve boğaz ağrısının yanı sıra kusma, ishal, yüksek ateş ve burun akıntısı ile kendini gösteriyor. Öte yandan koronavirüsten bildiğimiz tat ve koku kaybı semptomlarda daha gerilerde geliyor. 

7 soruda Delta varyantı Tam Boyutta Gör

4. Ülkemizde uygulanan BioNTech ve Sinovac aşılarında kaçabilir mi? 

Kömürcüoğlu şimdilik elimizde Sinovac ile ilgili bir verinin olmadığını ancak BioNTech aşısından sağlanan bilgilere göre Delta virüsüne karşı ilk dozdan sonra %36, ikinci dozdan sonra ise %88 etkili olduğu görüldü. Ancak daha önceden geleneksel Covid-19'a karşı BioNTech aşısı ilk dozda %94, ikinci dozda %96 etkinlik gösteriyordu.

5. Bu koşullarda tek kurtarıcı yine aşı mı? 

Kömürcüoğlu evet diyor. Tek kurtarıcı hala aşı. Rusya'nın belirttiğine göre yeni oluşan vakaların %90'ı Delta varyantından. Şimdiyse Rusya'dan fazlaca turist gelecek ve bu da varyantın Türkiye'de yayılabileceği anlamına geliyor Kömürcüoğlu'na göre. Onun işin aşılamada bu hız korunmalı ve hızlıca %70 sınırı geçilmeli. 

6. Salgında 4. dalga yolda mı? 

Kömürcüoğlu dünya genelinde korkulanın tam da bu olduğunu söylüyor. İngiltere bilindiği üzere normalleşmeyi 1 ay erteledi. Vakalarda son 1 haftada %79 artış görülüyor orada. Öte yandan Fransa İngiltere'den gelecek olanlara karantina kararı aldı. Moskova'da bir gün içinde 9 binden fazla vaka görülerek büyük bir gerileme kaydedildi. Ülkemiz de sonbaharda viral enfeksiyon dönemine gireceği için elimizi çabuk tutmalıyız diyor Kömürcüoğlu.

7. Aşıdan sonra kendimizi korumak için yapılabilecek ekstra bir şey var mı? 

Kömürcüoğlu pandeminin başından beri olan kurallara riayet etmeye devam diyor. Maske, mesafe ve hijyen. "Unutmayın ki aşı olsanız dahi virüs alabilir, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilirsiniz" diye ekliyor. Onun için şimdilik kuralları hiçe saymak için erken. %70 üzeri bağışıklık sağlandığında ancak bir gevşeme mümkün olabilir. Kömürcüoğlu hatta şimdiki gevşeme kararının erken olduğunu, kendimizi ve yakınlarımızı korumak için dikkatli olmak gerektiği söylüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim