İlaç kullanan hastalar zaman zaman kendileri için oldukça önemli ilaçları almayı unutabilirler ya da doktorun tavsiye ettiği ilacı tavsiye edilen kullanım süresinden önce bırakabilirler. Bu gibi durumlarda hastanın, doktorların veya hasta yakınlarının ilaç takibini yapması son derece önemli. Japon ilaç firması Otsuka ve dijital sağlık hizmetleri sunan Proteus şirketi, ilaçların takibinin kolay bir şekilde yapılabilmesi için dünyanın ilk akıllı hapı olarak değerlendirilen Abilify MyCite isimli hapı geliştirdi. İlacın vücuda alınıp alınmadığını gösterebilen bir sisteme sahip olan Abilify MyCite, hastalara kolaylık sağlayacak gibi görünüyor ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından da kullanımı onaylanan bu hapın gizlilik endişesi yaratabileceği de düşünülüyor.
Şizofreniyi ve bipolar bozukluğu tedavi eden ve depresyon tedavisinde destekleyici bir ilaç olarak kullanılabilen Abilify MyCite; silikon, bakır ve magnezyumdan yapılmış bir kum tanesi boyutunda bir sensöre sahip. Vücutta kolayca sindirilebilen bu sensör mide asidi ile temas ettiğinde bir elektrik sinyali oluşturuyor. Hastanın göğsüne yapıştırdığı ve akıllı telefonlarla bağlantı kurabilen elektronik bant bu sinyali alıyor ve uygulamaya iletiyor. Böylece hastanın uygulamayı kullanmaya izin verdiği kişiler(doktor, hasta bakıcı ya da yakınları) hastanın ilacını zamanında alıp almadığını gözlemleyebiliyor. Her yedi günde bir değiştirilmesi gerek elektronik bant ayrıca uyku düzenini, atılan adımları, günlük aktiviteleri ve kalp atış hızını kaydediyor. Bant en fazla 4 farklı cihaza bilgi iletebiliyor ve hasta istediği kişileri sisteme dahil edebildiği gibi istediği zaman sistemden çıkartabiliyor.
Kullanımı Faydalı Ama Hasta Mahremiyetine Tehdit Oluşturabilir
Tabi ilaçlarını düzenli almayan hastalar için Abilify MyCite'ın kullanımı oldukça önemli zira IMS Healthcare Informatics'in raporuna göre ilaçlarını zamanında almayan hastalar her yıl yaklaşık 100 milyar dolar zarara neden oluyor. Bununla birlikte Pittsburgh Üniversitesi'nden Dr. William Shrank'ın da dediği gibi ilaçları zamanında almamak ekonomik olarak oluşturduğu hasarların da ötesinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu pencereden bakıldığında Abilify MyCite'ın kullanımı son derece isabetli olabilir.
Öte yandan uzmanlar bu hapın hasta mahremiyeti açısından ne anlama gelebileceğinden büyük endişe duyuyor. Hastanın ilacını alıp almadığını takip eden ilaçların ve sistemlerin kullanımı halinde hastaların ilaçlarını düzenli kullanmamaları karşılığında şiddet veya farklı bir cezai muamele görebileceğinden korkuluyor. Harvard Tıp Fakültesi'nden tıp eğitimcisi Ameet Sarpatwari de akıllı hapın "halk sağlığını geliştirme potansiyeline sahip olduğunu'' ancak yanlış kullanıldığında güven yerine daha fazla güvensizlik yaratabileceğini düşünüyor.
Siber Saldırı Endişeleri
Ayrıca bu tür hasta takibine imkan sağlayan hapların belli bir hastalığın tedavisinde zorunlu olarak kullanılması halinde de hasta mahremiyetinin tehlikeye girebileceği düşünülüyor. Bu tip teknolojilerin yaygın olarak kullanılması durumunda ilerleyen dönemlerde bu hapların da siber saldırılara açık olabileceği ve hastalara ait verilerin çalınması ihtimali de endişeler arasında.
Tabi tüm bu endişelere rağmen Abilify MyCite, FDA'dan onay alarak ABD'de kullanıma sunulmaya hazır hale gelmiş durumda. Otsuka şirketinin maliyeti ve piyasaya sürüldüğünde taşıyacağı fiyatı hakkında bilgi vermediği akıllı hapın ne zaman kullanıma sunulacağı da henüz bilinmiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: