Cephe hattının ilerisinde görev yapan kara birlikleri için hayati bir öneme sahip olan lojistik destek faaliyeti, belli bir mesafeden sonra tehlikeli bir hâl almaya başlıyor. Bu yüzden ikmal hattının cepheye en yakın noktalarına yapılacak su, yiyecek, mühimmat ve ilaç gibi malzemelerin tedarike genellikle el yordamıyla yapılıyor. Bu durum ise hem ikmâl sürecinin yavaşlamasına hem de ikmali yapacak personelin hayatını tehlikeye atmasına neden oluyor.
Bu sebeple söz konusu İki müttefik kuvvet, otonom ölüm makineleri yerine bir tür “robot katıra” sahip olmanın daha önemli olduğuna karar vermiş. Bu kapsamda çalışmalarını yürüten ilgili birimler ise yaklaşık üç yıl sonunda tatbikatta kullanılan araçlarının muharebe sahasına nasıl entegre edilebileceğini ve bu araçların da yer aldığı yeni muharebe taktikleri ve prosedürler geliştirebilmiş.
Orduların ikmal sistemine bakışı değişti
Michigan’da icra edilen tatbikatta da robotik araçlardan oluşan bir konvoy kullanan ABD ve İngiliz birlikleri, bahsi geçen araçların yarı otonom olan konvoy lideri aracı takip ederek verilen görevleri yerine getirmelerini sağlamışlar.
ABD-İngiltere İttifakı Garantili Otonom İkmal Sistemi (The US-UK Coalition Assured Autonomous Resupply -CAAR) hakkında konuşan İngiliz Ordusu Muharebe Hizmet Desteği Kabiliyeti KomutanıTuğgeneral Darrell Amison, “Üç yılı aşan bir süreçte geliştirilen CAAR; bilgi ve teknolojinin kullanıldığı otonom ikmal zinciri faaliyetleri kapsamında ordunun bakış açısına yön vermiş bulunuyor. Ordunun temel muharebe hizmet desteği imkânlarının modernizasyonu ve dönüşümü programları artık bizim için bir öncelik oluşturuyor. Bu alanda müşterek olarak hareket etmek için tüm fırsatları değerlendireceğiz.” ifadelerini kullanmış.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.