Anlık Bildirim

AMD Polaris mimarisi ile ilgili yeni bilgiler

Grafik pazarının merakla beklenen diğer bir önemli silahı AMD Polaris mimarisi, henüz kendisine kesin bir tanıtım tarihi bulabilmiş değil. Kaynaklardan farklı bilgiler geliyor.

Piyasaya çıkış tarihi tam bir muammaya dönen AMD Polaris tabanlı yeni ekran kartları için henüz ne bir isimlendirme, ne de bir görsel sızıntı mevcut. Sadece bazı kaynakların verdiği bilgilerle, kartların barındırdığı özellikler anlaşılmaya çalışılıyor.

Daha önce de gündeme geldiği üzere, Polaris ekran kartları içerisinde Nvidia GeForce GTX 1080 modeline rakip çıkmayacak gibi görünüyor. Üst seviye Polaris 10 ve alt seviye Polaris 11 mimarileri, daha çok önceki nesilde sunulan performansı çok daha düşük fiyatlara tekrar etmeye çalışacak.

Polaris 10

Son sızdırılan bilgilere göre, Polaris 10 grafik biriminde 2048 Stream işlemcisi, 32 adet GCN 4.0 işlem birimi, 256-bit veri yoluna sahip 8GB GDDR5 bellek yer alacak. GDDR5X bellek iddialarının çok zayıf kaldığı kartın, 5.5 TFLOPS seviyesine çıkabildiği ifade ediliyor.

AMD Radeon R9 390X/390 ekran kartı performansını, 299$ civarında bir fiyat etiketiyle sunacağı belirtilen ekran kartı, 135Watt civarında enerji harcıyor. R9 390X modelinin 275Watt civarında seyrettiği düşünüldüğünde, 14nm FinFET geometrisiyle aslında watt başına 2 kat performans artışının yakalandığını söyleyebiliriz. Kartın çalışma hızı ise 1350MHz seviyesinde olacak.

Nvidia’nın GeForce GTX 1080 ekran kartında 9TFLOPS performans değeri ve 180Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Nvidia GeForce GTX 1070 ekran kartında ise 6.5TFLOPS performans ve 150Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Bu açıdan Polaris 10 grafik birimi her ikisinin de gerisinde kalıyor ancak watt-performans gelişimi oldukça dikkat çekici. Bazı kaynaklar, mobil serideki en tepe Polaris ekran kartının 5.5TFLOPS değerini yakalayabileceğini dile getiriyor.  

Polaris 11

Polaris 11 ise 896 Stream işlemcisi, 128-bit veri yoluna sahip 4GB GDDR5 bellek, 14 adet GCN 4.0 işlem birimi ve 2.5TFLOPS performans değerine sahip. Isıl tasarım gücü ise sadece 50Watt civarında. Polaris 11, 110W TDP değerine sahip R7 370 ekran kartından çok az geride ve 180Watt TDP değerine sahip R9 270X ile hemen hemen aynı seviyede. Yine üretim geometrisinin watt başına performans açısından çok iyi iş çıkardığını belirtmek gerek.

Polaris 11 grafik çekirdeğini, alt seviye ekran kartlarında ve mobil kart serilerinde göreceğiz. Mobil Radeon 400 serisinde hem önceki grafik çekirdeklerinin yeniden elden geçirildiğini göreceğiz hem de Polaris tabanlı en üst seviye ekran kartlarının katıldığına şahit olacağız.

AMD Radeon Teknolojileri başkanı Raja Kodhuri’nin sürekli watt başına performansı ikiye katladıklarını belirtmesi, bu noktadan daha iyi anlaşılıyor. Diğer taraftan, AMD bu iyileştirmeleri, GTX 1080 ekran kartını geride bırakacak bir kart için değil, önceki neslin performansını çok daha düşük TDP değerlerinde ve fiyatta geride bırakacak kartlar için kullanacak.

Ay sonundaki Computex 2016 fuarına, herhangi bir üretici ortağın Polaris tabanlı ekran kartı getirmeyeceği dilden dile söyleniyor. Ayrıca Çin’de yapılacak basın toplantısının da ambargolu olduğu ve Haziran ortalarına kadar da ambargonun süreceği ifade ediliyor. Yani AMD Polaris ekran kartları tam olarak ne zaman piyasaya çıkacak belli değil. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7008 kez okundu.
27 kişi, toplam 28 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd polaris ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim