AMD’nin son günlerin çok konuşulan kartı Radeon Vega Frontier Edition ilk defa incelendi. İncelemede kartın oyun performansı, güç tüketimi ve sıcaklık değerleri gibi merak edilen yanları mercek altına alındı.
Model gerek Fury X’ten sonra 2 yıl geçmesi sebebiyle gerekse de Vega mimarisini taşıyan ilk kart olması sebebiyle teknoloji dünyası tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Dilerseniz kartın detaylarına kısaca bir göz gezdirelim. Bütün işlem üniteleri açılmış bir Vega 10 GPU’su içeren çözümde bu sayede 4096 adet paralel işlem birimine yer verilmiş. GPU 1382 MHz’lik taban ve 1600 MHz’lik tavan frekansta görev yaparken FP16 işlem kapasitesi 25 TFLOPS olarak, FP32 işlem kapasitesi ise 13 TFLOPS olarak ölçülmüş.
564mm2 GPU zar alanı
Hazır GPU’dan bahsetmişken zar alanına da değinmekte fayda var. Zar alanı 564mm2 olarak ölçülen GPU, testte kıyaslanan Nvidia GeForce GTX 1080 Ti’nin kalbindeki GP 102 yongasının 471mm2’lik boyutundan farkedilir ölçüde büyük kalıyor. Buna karşın Vega Frontier Edition’un HBM 2 belleklerinin de bunda payı var bunu da unutmamak gerek. Öte yandan GPU yine rakibine kıyasla daha fazla güç tüketiyor. Bellek tarafına geçecek olursak karşımıza 16 GB kapasiteli HBM 2 bellekler çıkıyor ki bu belleklerin bellek veri yolu desteği 2048 bit seviyesinde. Bellek bant genişliği ise 484 GB/s olarak belirlenmiş.
Hız aşırtma değerleri
İncelemeyi yapanlar testler esnasında GPU sıcaklığı 85C altında kalan kartı ufak bir hız aşırtma işlemiyle 1600 MHz’lik GPU frekasına çıkartıp fan hızını varsayılan 2000 RPM’lik değerden 3000 RPM seviyesine çektiklerinde sıcaklıkların 80C altında çok rahat bir şekilde tutulabildiğini ses seviyesinin ise oldukça kabul edilebilir bir düzeyde kaldığını belirtmişler. Hız aşırtmaya dair bir diğer önemli husus da fan hızının 3000 RPM düzeyine çekildiğinde bile kartın 1600 MHz’de uzun süre tutunamayıp 1528 MHz’e kendisini çekmesi olmuş. Bu değerde kartın güç tüketimi ise GTX 1080 Ti’dan daha yüksek olarak ölçülmüş. Profesyonel iş istasyonu çözümünün güç tüketimi ise yük altında 300 watt dolaylarında seyretmiş.
PCB'si biraz büyük kalıyor
Bununla birlikte kartın PCB’sinin oldukça büyük olması dikkatlerimizden kaçmıyor özellikle de sıvı soğutmalı modelin PCB’si hava soğutmalı olandan da daha büyük ebatlara sahip. Bu ilerleyen zamanlarda AMD’nin iş ortakları tarafından değiştirilebilecek bir durum olarak görünüyor. Soğutması Blower tipi fan tarafından sağlanan kartın ısı dağıtıcısı ise birbirine paralel alüminyum yapraklardan oluşan yekpare bir yapıya sahip
Oyun testlerine gelecek olursak, GTA 5, Rise of Tom Rider, Hitman ve Fall Out 4‘te GTX 1070-1080 arası performans gösteren kartın ileride sürücülerle daha iyi seviyelere gelmesi daha önce gelen haberlere bakılırsa oldukça muhtemel. Yine de unutulmaması gereken bir nokta var ki model konumlandırıldığı yer itibariyle bir oyucu kartı değil.
Son olarak RX Vega FE’nin profesyonel alandaki başarımı ise Nvidia’nın Quadro P5000’den biraz geride hatta bazı senaryolarda Quadro P2000’in dahi gerisine düşebiliyor yine de kart rakibine karşı fiyat avantajı sayesinde öne çıkabilir zira rakibinin 1800-1900$ seviyesindeki fiyatına karşın modelin fiyatı 1000$ olarak belirlenmiş. RX Vega Frontier Edition'un daha detaylı görsellerine aşağıdaki galerimizden ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3987 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
amd vega 10, rx vega frontier edition ve Donanım Bileşenleri