Skunkworks ismini daha önce belki duydunuz belki de duymadınız. Hakkında onlarca şehir efsanesi dönen, hatta belgeselleri hazırlanan bir mühendislik ekibinin adıydı Skunkworks. Ünlü uzay ve havacılık şirketi Lockheed Martin içerisinde İleri Gelişim Programları ekibi olarak bilinen takım, başta efsanevi U2, F117 ve SR-71 olmak üzere dünya arenasında güçler dengesinin değişimine etki eden pek çok uçağı geliştirmiş mühendislik ekibidir ve bugün de F-35 projesine liderlik etmektedir.
Yazıma bu bilgi notuyla başlamak istedim çünkü Ryzen Threadripper işlemci ailesini geliştiren ekip, şirketi içerisinde Skunkworks takımı olarak anılıyor. Bir grup mühendis ve çalışanın, şirketin kalanından habersizce boş vakitlerinde şekillendirdiği bir tutku projesiydi Threadripper. Üretim onayını daha geçen yıl alan Ryzen Threadripper, AMD'nin orjinal yol haritasında ve iş planında olmayan, işlemci tutkunu mühendis ve yöneticilerin adanmışlığıyla dizayn edilen özel bir proje aslında. AMD'nin üst yönetiminden habersizce ilerleyen, sorun olmaması için mesai saatleri dışında geliştirilen Ryzen Threadripper ailesinin bazı isimleri Forbes'a konuştu. Bütün gece bu konu üzerinde çalıştım ve öne çıkan açıklamalardan bazılarını, ufak eklemeler yaparak sizler için çevirdim dostlar, keyifle okumanızı umuyorum.
Soru: Threadripper hakkında neler söyleyebilirsiniz, nereden çıktı ve nasıl gerçeğe dönüştü?
AMD'nin kurumsal iletişim yöneticisi Sarah Youngbauer:
Threadripper'inki özel bir hikaye aslında. Ürün yol haritası, uzun dönem planlaması veya devasa araştırma-geliştirme bütçesiyle ilgisi yok, işlemci vizyonu olan küçük bir AMD çalışan grubunun yüksek performanslı PC'ler için gerçeğe dönüştürmek istediği bir Skunkworks projesi. Ekibin boş zamanlarında tutkuyla geliştirdiği Threadripper, bu tür konulara karşı hassas olan yönetim kademesinden olağandışı bir şekilde sadece bir yıl önce yeşil ışık aldı. Sonuç mu; yıllar sonra Ryzen Threadripper ile dünyanın en güçlü masaüstü işlemcisi. Bu grup olmasaydı, Ryzen Threadripper projesi muhtemelen hayata geçmezdi.
Soru: James, Threadripper fikriyle gelen orjinal ekibin parçasıydın, sen neler üstlendin?
AMD Kıdemli Ürün Müdürü James Prior:
Ben ve diğer bazıları, farklı projelerde bir araya gelen çapraz fonksiyonel bir grubun içindeyiz. Zen'le ilgili ilk performans ve verimlilik ipuçlarını almaya başladığımızda, bazı şeylerin değişmeye başladığı yol haritasına baktık ve Ryzen ile EPYC işlemci arasındaki boşluğun açıldığını anladık. Sonrasında şüphesiz daha fazla bellek bantgenişliği, çekirdek ve PCIe hattına sahip Ryzen fikri belirdi...
Müdürüm, Computex 2016 Fuarı'na giderken aynı taksiyi paylaştığı Jim Anderson'a Threadripper'dan bahsediyor. Jim'in çok hoşuna gidiyor, yeşil ışık veriyor ve yol haritasına sokmanın yolunu buluyor. O, bu fikre inanmıştı, özellikle de Ryzen ve EPYC'de kullandığımız teknolojisden istifade etmeye... Biz de çok heyecanlıydık çünkü onay mekanizmasına ilişkin ön hazırlığı kendi içimizde tamamlamıştık bile.
Soru: Jim, ekibin teklifini duyduğunda tepkin ne oldu ?
AMD Kıdemli Başkan Yardımcısı Jim Anderson:
AMD'de çalışmaya Haziran 2015'de (Kıdemli Başkan Yardımcısı, İşlemci ve Ekran Kartı Genel Müdürü) başladım, ekran kartı işini hızlandırmaya çalışıyorduk. Haziran 2016'da James ve ekip arkadaşları bu konsept ile geldi ve arka planda çalıştıkları projenin ilgimi çekebileceğini söyledi, fantastik olabileceğini düşündüm. Bunu yapmamız gerçekten inanılmazdı. Endüstriye işlemci tasarımcısı olarak adım attım ve Threadipper, yapmaktan hoşlanacağım bir üründü.
İki şey sordum, özellikler ve ne kadar çabuk üretebileceğiydi. Spesifikasyonu gördüğümde adeta aşık olmuştum, ama ürün çıkış zamanı hayalkırıklığıydı çünkü 2018 için planlanmıştı. Hemen, bir yıl öne çekip çekemeyeceğimizi sordum ve işte sonuç, 2017 yazında oldu... Oğlumla yakın zamanda Threadripper işlemcili bilgisayar toplarken inanılmaz keyifli vakit geçirdim.
Soru: Yani Ryzen ve EPYC planlanmış iki işlemci ailesiydi?
AMD Kıdemli Başkan Yardımcısı John Taylor:
Bu doğru. EPYC sunucu işlemcisinin varlığı, Ryzen Threadripper'ı yapmamıza olanak tanıdı. Ama işin aslı, AMD'nin 2017 yol haritasında Threadripper yoktu, sadece Ryzen 3,5,7 serisi 4-6-8 çekirdekli işlemciler ve 8'den 32 çekirdeğe EPYC sunucu işlemcileri bulunuyordu. İlginç olansa Threadripper'ın arkasındaki ekibin bir kısmı, AMD'ye basından katılan, yıllarca kritik ve değeri anlar gözle geniş ölçekte ürün incelemesi yapmış gazeteci arkadaşlardı. Daha çok donanım tutkunlarının, donanım tutkunları için yaptığı bir işlemci. Mayıs 2017'den önce kimse Threadripper'ın varlığını bilmiyordu, Ağustos'ta ise insanların elindeydi. AMD'nin bugünü hakkında çok iyi bir örnek.
Editörün Notu: AMD Başkan Yardımcısı John Taylor yanılıyor :) Threadripper ismi de dahil olmak üzere işlemcinin pek çok özelliğini dünyada ilk defa 28 Mart tarihli vidyomda siz sevgili dostlar ve donanım meraklılarıyla paylaşmıştım.
İlgili video: https://www.youtube.com/watch?v=XrHt9AfGa9w&t=16s
Soru: Özelliklere ve saat hızlarına nasıl karar verdiniz, örneğin Ryzen Master üzerinden kontrol edilebilen saat hızları ve bellek erişim modlarına ?
AMD Kıdemli Ürün Müdürü James Prior:
Jim, Threadripper'ı en iyinin iyisi yapmak istiyordu, işte bundan dolayı XFR ile 4.2GHz gibi yüksek hızlara sahip ve aynı Ryzen 1800X'de olduğu gibi bütün çekirdekler turbolanıyor ama bir farkla; iki kat daha fazla çekirdekle. Ayrıca bellek ve erişim süresinin oyunlardaki etkisini de öğrendik ve Ryzen Master yazılımına bellek erişim modlarını getirdik. Farklı oyunları test ederken, kontrolü Windows'a bırakınca Threadripper'ın iki zarı arasında görev geçişleri olduğunu gördük. Bazı oyunlar çok fazla izlek kullanıyor, kullanmadığında ise erişim gecikmesi ortaya çıkabiliyor.
Bunu aşmak için her görevi kendi zarında ve çift bellek kanalında tutmaya zorlayarak mümkün olan en hızlı bellek erişimini sağladık. Tabi bazı oyunlar 10'dan fazla çekirdeği veya 20 izleği sevmiyor ve stabil çalışmıyor. Bunun için de oyuncuların sevdikleri bu oyunları oynayabilmesi adına uyumluluk modunu sunduk, zarlardan birini kapatıyor ve Windows ile uygulamaların tek zarda düşük erişim süresiyle çalışmasını sağlıyor. Ayrıca yerel erişim moduna da sahibiz. Bu mod ikinci zarı aktif tutuyor ama ilk olarak yerel belleği dolduruyor ki erişim süresi düşük kalabilsin. Bu modları kullanma zorunluluğu elbette yok ama insanlara, özellikle de maksimum oyun performansı isteyenlere seçenek sunmak istedik....
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5971 kez okundu.
15 kişi, toplam 17 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
amd, ryzen ve