Anlık Bildirim

Acil çağrı numaraları ''112'' altında birleşecek

İçişleri Bakanlığı Acil Çağrı İşlemleri Müdürü Reşit Gürbüz'ün açıklamasına acil çağrılarda tek numara uygulaması yıl sonuna kadar 72 ilde faaliyete geçecek.

Acil çağrı numaraları ''112'' altında birleşecek Tam Boyutta Gör
 

Bilindiği üzere ülkemizde her biri farklı bir acil durum vakası ile ilgilenmek üzere uzmanlaşmış çok sayıda birim var ve bu birimlerin her biri 112, 110, 155, 156 ve 122 gibi farklı acil numaraları kullanıyor. İnsanların acil durum anında panikleyip yanlış acil numarayı araması da sıkça rastlanan bir durum. Bu problemin önüne geçmek ve acil durum anında vatandaşların iletişim imkanını kolaylaştırmak isteyen yetkililer ''acil çağrılarda tek numara'' uygulamasını ülke genelinde yaymayı hedefliyor.

7 farklı numara bir araya geliyor 

İçişleri Bakanlığı tarafından birkaç yıldır bazı şehirlerde uygulanmakta olan tek numara uygulamasının yıl sonuna kadar toplamda 72 ilde aktif hale gelmesi için çalışmalar başlatıldı. İçişleri Bakanlığı Acil Çağrı İşleri Müdürü Reşit Gürbüz'ün açıklamalarına göre Avrupa Birliği uyum süreci içinde değerlendirilen uygulama ile 7 farklı birime ait numara tek çatı altında birleştirilecek. Uygulama ile 155 polis imdat, 156 jandarma, 122 AFAD, 112 Ambulans, 110 itfaiye, 177 orman, olan illerde 158 sahil güvenlik birimleri arandığında kişiler doğrudan 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yönlendirilecek. Aynı şekilde bu birimlerden herhangi biriyle iletişim kurmak isteyen kişilerin de sadece 112'yi araması yeterli olacak.


Uygulamanın farklı açılardan çok sayıda avantaja sahip olduğunu ve kişileri birden fazla numara bilme zorunluluğundan kurtardığını belirten Reşit Gürbüz, tek numara uygulamasının çalışma şeklini de açıkladı; Vatandaşlar 112'yi aradığında çağrıyı yanıtlayan personel vatandaşın konumu tespit edecek ve vaka formunu doldurarak en geç 30 saniye içinde acil durumu, ilgili kurumun personellerine bildirecek. Acil durumdan haberdar olan ilgili kurum da olay mahalline en yakın ekibini göndererek müdahalede bulunacak.


Gereksiz çağrı uyarısı 

Tek çağrı uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gürbüz, acil çağrı numaralarının gereksiz yere meşgul edilmemesi için vatandaşları da uyardı. Türkiye genelinde 36 milyon çağrı alındığını belirten Gürbüz'ün açıklamalarına göre bu çağrıların yüzde 70'i gereksiz çağrı. Vatandaşların ''hava durumu'' veya ''damat adayının güvenilir olup olmadığına'' ilişkin komik sorularla acil çağrı numaralarını meşgul ettiğini açıklayan Gürbüz, sistem olarak her çağrıya cevap verdiklerini ve hatta konuşma sırasında kesilen çağrılara geri dönüş yaptıklarını da ekledi.


Engelli vatandaşların da telefonlarına indirdikleri uygulama aracılığıyla acil çağrı numaralarıyla iletişim kurabildiklerini belirten Reşit Gürbüz bu konuda da çalışmalarının olduğunu açıkladı. 24 ilde acil çağrı merkezlerindeki özel yazılım ve donanımlarla ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlara hizmet verildiğini dile getiren Gürbüz, bu illerdeki yazılım ve donanımların başka firmalara yaptırıldığını ancak diğer illerde yer alacak yazılım ve donanımların bizzat İçişleri Bakanlığı Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı personelince geliştirileceği ifade etti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3555 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
acil çağrı, 112 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim