7 farklı numara bir araya geliyor
Uygulamanın farklı açılardan çok sayıda avantaja sahip olduğunu ve kişileri birden fazla numara bilme zorunluluğundan kurtardığını belirten Reşit Gürbüz, tek numara uygulamasının çalışma şeklini de açıkladı; Vatandaşlar 112'yi aradığında çağrıyı yanıtlayan personel vatandaşın konumu tespit edecek ve vaka formunu doldurarak en geç 30 saniye içinde acil durumu, ilgili kurumun personellerine bildirecek. Acil durumdan haberdar olan ilgili kurum da olay mahalline en yakın ekibini göndererek müdahalede bulunacak.
Gereksiz çağrı uyarısı
Tek çağrı uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gürbüz, acil çağrı numaralarının gereksiz yere meşgul edilmemesi için vatandaşları da uyardı. Türkiye genelinde 36 milyon çağrı alındığını belirten Gürbüz'ün açıklamalarına göre bu çağrıların yüzde 70'i gereksiz çağrı. Vatandaşların ''hava durumu'' veya ''damat adayının güvenilir olup olmadığına'' ilişkin komik sorularla acil çağrı numaralarını meşgul ettiğini açıklayan Gürbüz, sistem olarak her çağrıya cevap verdiklerini ve hatta konuşma sırasında kesilen çağrılara geri dönüş yaptıklarını da ekledi.
Engelli vatandaşların da telefonlarına indirdikleri uygulama aracılığıyla acil çağrı numaralarıyla iletişim kurabildiklerini belirten Reşit Gürbüz bu konuda da çalışmalarının olduğunu açıkladı. 24 ilde acil çağrı merkezlerindeki özel yazılım ve donanımlarla ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlara hizmet verildiğini dile getiren Gürbüz, bu illerdeki yazılım ve donanımların başka firmalara yaptırıldığını ancak diğer illerde yer alacak yazılım ve donanımların bizzat İçişleri Bakanlığı Bilgi işlem Dairesi Başkanlığı personelince geliştirileceği ifade etti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3555 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
acil çağrı, 112 ve