Android işletim sisteminin açık kaynak yapısı, ortaya pek çok modifiye versiyonun çıkmasına neden oldu. iOS veya Windows Mobile’nin aksine, Amazon Kindle OS örneğinde olduğu gibi modifiye Android işletim sistemleri hızla çoğaldı ve önemli başarılar elde etmeye başladı.
Android’in çekirdek yapısını alarak, arayüzü kendisine göre modifiye eden bu versiyonlar, Google çekirdek uygulamaları dahil tüm uygulamaları kaldırıyor ve yerine kendininkileri yerleştirebiliyor. Böylece ortaya farklı bir Android sürümü çıkmış oluyor. Amazon’un yanında CyanogenMod da modifiye sistemlere örnek olarak verilebilir.
Aliyun OS
Çin’in e-ticaret devi Alibaba da Aliyun OS adında bir modifiye Android işletim sistemine sahip. Alibaba, toplam 1600 mühendis ile çalışarak 3 yılda bu işletim sistemini geliştirdi. Özellikle pek çok hizmetin bulut tabanlı olması ile dikkat çekiyor.
Bununla birlikte Google, geçmiş yıllarda AliyunOS platformuna şiddetli karşı çıkmış ve ortaklık yapmak üzere olan Acer’ı da uyarmıştı. Firma, özellikle Android uygulamalarının korsan şekilde kullanma ihtimalinin olduğunu ve siber saldırılara karşı dayanıksız olduğunu savunuyor. Alibaba ise, yerli üreticilerle yoluna devam ediyor.
Ülkeden gelen bilgilere göre, Aliyun veya YunOS, geçen yıl toplamda 40 milyon kullanıcı kazandı ve global pazarın üçüncü büyük ekosistemi oldu. Android ve iOS zaten çok yüksek rakamlarda geziyor ancak Windows Phone satışları çok azaldığı için, 2015 yılı Alibaba’ya yaradı. Ayrıca iç pazarda iOS platformunun da geride bırakıldığı ifade ediliyor. Tabii, kümülatif olarak baktığımızda YunOS oldukça gerilerde kalıyor.
YunOS daha çok global rekabete girmek istemeyen Çinli üreticileri cezbediyor. Ayrıca Hindistan’da da platforma ilgi var. Hali hazırda toplam 10 akıllı telefon üreticisi YunOS kullanıyor. Meizu da pilot deneme amaçlı, belirli sayıda YunOS yüklü MX4 modelini satışa sunmuştu. Akıllı telefon yanında set üstü televizyon kutusu, akıllı televizyon, akıllı ev sistemleri, akıllı araç ekipmanları ve giyilebilir cihazlarda da YunOS platformunu görebilmek mümkün.
Alibaba, gelecekte tüm dünyaya akıllı bir işletim sistemi sunmak istediklerini ifade ediyor. YunOS platformunun, bu bakımdan Android ve iOS ile bir rekabete girebileceği düşünülüyor. Şimdilik Çin sınırlarında içerisinde YunOS güçlü görünüyor ancak global pazarda rekabet oldukça zorlayıcı olabilir.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7014 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, aliyun os ve