Anlık Bildirim

Almanya’dan korkutucu hamle: Tüm teknolojik ürünlere ve yazılımlara arka kapı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kolluk kuvvetlerinin soruşturmalarda işini kolaylaştırmak için internete bağlanabilen bütün cihazlarda arka kapı oluşturulmasını istiyor.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, kolluk kuvvetlerinin yasal soruşturmalar esnasında internet bağlantılı cihazlara karşı işini kolaylaştırmak için yeni bir yasa tasarısını meclise sunmaya hazırlanıyor. Yakın tarihlerde Almanya'da meydana gelen terör saldırılarını ve ülkedeki suç artışını araştıran Maizière; akıllı telefonlar, bilgisayarlar, arabalar ve hatta nesnelerin interneti kavramının içine aldığı basit elektronik cihazlar da dahil olmak üzere bütün modern cihazlarda arka kapı oluşturmanın zorunlu hale getirilmesini istiyor.


Hükümetin Denetiminde Arka Kapılar 

Yerel kaynaklardan RND(Redaktions Netzwerk Deutschland)'nin haberine göre İçişleri Bakanı Thomas de Maizière'nin sunacağı yasa tasarısıyla üreticilerin, bütün modern cihazlarda arka kapı oluşturması ve ancak bu haliyle ürünlerini Almanya'da kullanıma sunması hedefleniyor. Üstelik Maizière'nin oluşturacağı yasa tasarısı arka kapı zorunluluğuyla sınırlı değil. Oluşturulan bu arka kapılar hükümetin denetiminde olacak ve kolluk kuvvetleri yasal soruşturma sürecinde bu arka kapılardan faydalanabilecek. Kolluk kuvvetlerinin modern cihazların yer aldığı olaylarda araştırma yapmakta zorlandıklarını belirten Maizière, günümüzde akıllı otomobillerin en ufak sallanmada dahi sahibine bildirim gönderdiğine dikkat çekiyor. Maizière'e göre akıllı otomobil örneğinde polis, bildirime engel olup araştırmaya rahat bir şekilde devam edebilmeli.


Yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde Alman yetkililer, ABD'de henüz yürürlüğe girmeyen ''HackBack'' hakkına sahip olacaklar. Yani yetkililer gerekli gördükleri durumlarda bir bilgisayarın bağlantısını uzaktan kesebilecekler. Thomas de Maizière bu yetkinin, "kriz durumunda özel bilgisayarları kapatmak" için önemli olduğunu düşünüyor. Bakana göre bu yetki sayesinde bot ağlarının da daha çökertilmesi daha kolay bir hal alacak.


İstismara Neden Olabilir 

Tabi oluşturulacak yasa tasarısı modern cihazlar üzerinde kolluk kuvvetlerine çok geniş yetkiler veriyor. Bu nedenle uzmanlar yasa tasarısı oylanmadan önce tasarı hakkında dikkatli bir şekilde düşünülmesi gerektiğini ve tasarının yasalaşması halinde istismarlara yol açabileceğini belirtiyor. Günümüzde Almanya'da ancak mahkeme kararı alındıktan kolluk kuvvetleri verilere erişebiliyor ancak tasarı yasalaşırsa verilere erişmek için mahkeme kararına ihtiyaç duyulmayacak.


Doğrudan İçişleri Bakanı'ndan gelen bu adım kişisel gizlilik adına oldukça endişe verici olarak görünse de aslında Maizière'nin yasa tasarısı uzun bir süredir Avrupa'da tartışılan bir fikrin sonucunda doğdu. Almanya, Fransa ve İngiltere'de, bazı milletvekilleri kolluk kuvvetlerinin şifrelenen verilere erişebilmesi için çeşitli yasa tasarıları hazırlıyor. Ayrıca Maizière ve Fransız meslektaşı, arka kapıların oluşturulması için Avrupa Komisyonu'na mektup yazmıştı. Avrupa Birliği bu fikre pek sıcak bakmasa da bu yıl mart ayında Whatsapp, Telegram ve Signal gibi mesajlaşma uygulamalarına ait verilere erişimi kolaylaştıran bir kanun maddesine destek vermişti. 


Benzer şekilde, ABD Dışişleri Bakan Vekili Rod Rosenstein de bu yıl şifrelenmiş verilere erişimi tekrar gündeme getirmişti. Dünya genelinde verilere erişim yönünde sayısı hızla artan bu hamleler, kullanıcı tarafında ise gizliliğin ve güvenliğin ayaklar altına alındığı gerekçesiyle şiddetli bir şekilde eleştiriliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4736 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
İnternet, almanya ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim