21 yılda değerini iki bine katladı
1997 yılında halka arz edilen ve ABD'nin önde gelen borsalarından Nasdaq'ta işlem görmeye başlayan Amazon, halka arz gününde hisselerini 18 dolardan satışa sundu. Halka arzla birlikte şirketin ulaştığı piyasa değeri ise sadece 438 milyon dolardı. Halka arzdan sonra agresif bir şekilde büyüyen şirket 2000 yılında patlak veren Dot-Com krizinde ciddi bir değer kaybına uğrasa da ayakta kalmayı başardı.
Bilişim teknolojileri başta olmak üzere gelir elde edebileceği farklı alanlarda büyüyen şirket; Twitch, Whole Foods ve Ring gibi tamamen farklı kategorilerde hizmet sunan şirketleri de bünyesine katarak büyümeye devam etti. Bu yıl içinde hisseleri yüzde 57 oranında değer kazan şirket son günlerde ise inanılmaz bir yükselişe imza attı. Bir hafta içinde şirketin hisse değeri yüzde 5 arttı ve bugün şirket için bir rekor anlamına gelen 1858 dolara ulaştı. Şirketin piyasa değeri ise 900 milyar doları aşarak gün içinde 902 milyar dolara ulaştı.
Tabi son günlerde yaşanan yükselişin ardında Prime Day etkinliği yatıyor. 17 ülkede geçerli olan 36 saatlik etkinlik boyunca Amazon Prime üyelerine çeşitli indirim avantajları sunuldu. Etkinlik süresince yoğunluk nedeniyle Amazon'un web sitesi sık sık hata verse de şirketin açıkladığı rakamlara göre 36 saatte toplamda 100 milyondan fazla ürün satıldı.
Amazon'un piyasa değerindeki bu artış şirketin kurucusu, CEO'su ve en önemli hissedarı olan Jeff Bezos'un servetini de 150 milyar doların üzerine çıkardı. Öte yandan bu artış Apple'ı da yakından ilgilendiriyor. Bu yıl içinde hisse değeri yüzde 12 civarında artan Apple, 935 milyar dolarlık piyasa değeriyle halen dünyanın en büyük halka açık şirketi unvanını koruyor. Amazon ile Apple arasındaki mücadelenin geleceği ve hangi şirketin ''1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk halka açık şirket'' unvanını alacağı ise merak konusu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: