Bir dönem neredeyse hiç adını bile duymadığımız kripto para birimleri bugün önemli yatırım araçlarından birisi haline gelmiş durumda. Madenciliği de hesaba katarsak özellikle yonga sektörünü yerinden oynatacak potansiyele sahip.
Güvenlik zafiyeti var
Kripto para birimleri cüzdanlarda saklanıyor olsa da ticareti yapılmadığı takdirde bir anlamı kalmıyor. Bu noktada devreye kripto para borsaları giriyor. Bu işe ciddi yatırım yapmak isteyenlerden tutun sadece denemek isteyenlere kadar milyonlarca kişinin ilgilendiği borsalar haliyle kartopu gibi büyüyor.
Çok ciddi paraların döndüğü borsalar dolandırıcıların da dikkatini çekiyor. Geçmiş yıllarda bazı güvenlik açıklarından faydalanarak saldırıya uğrayan borsaların kaybı bugünkü değerle milyar doları geçmiş durumda. Bu da yatırım yapacak kişileri korkutuyor. Icorating platformu borsaları değerlendirerek güvenlik açısından not vermiş.
Yayınlanan rapora göre borsalar konsol hataları (2 parametre), kullanıcı güvenliği (4 parametre), alan adı güvenliği (5 parametre) ve protokol güvenliği (5 parametre) olmak üzere 4 kategoride değerlendirilmiş. Sonuçta ise en iyi puanları alan 100 borsa listelenmiş.
Listenin birinci sırasında ABD’nin en değerli şirketlerinden birisi olmaya hazırlanan Coinbase yer alıyor. ABD’de onaylı olarak faaliyet gösteren Coinbase Pro iştiraki toplam 89 puan almış. Borsa sadece alan adı güvenliği kategorisinde 1.5 parametreden geçememiş.
İkinci sırada 80 puanla Kraken, üçüncü sırada 78 puanla BitMEX, dördüncü sırada 78 puanla GOPAX, beşinci sırada 74 puanla CDPAX yer alıyor. İlk dört borsanın alan adı güvenliği kısmında zayıf kaldığı görülüyor.
Ülkemizden ise ilk 10 sırada BtcTurk yer alıyor. Yedinci sırada olan BtcTurk borsası kullanıcı güvenliği ve alan adı güvenliği kategorilerinde bir miktar zayıf kalmış. Bunun haricinde Sistemkoin borsası 38 puanla 67. sırada iken Paribu da 33 puanla 83. sırada yer almış. Tabii 100 puana ulaşan hiçbir borsanın olmaması da dikkat çekici.
Coinmarketcap verilerine baktığımızda çok farklı bir sıralama görüyoruz. İlk onda yer alan Binance, ZB, OKEX, Huobi, Bitfinex, Bithumb gibi dev isimlerin güvenlik raporunda aşağılara doğru kaydığı ve hatta son sıralara kadar indiği dikkat çekiyor. Yani aslında hacim olarak lider olan borsalarda güvenlik zafiyetleri de aynı oranda artıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
27698 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), exchange security report ve Yaşam