Apple için iPhone, iPad, iOS gibi markaların önemi büyük ve dünyanın neresinde olursa olsun izinsiz kullanılmasına karşı mücadele veriyor. Bununla birlikte, Çin’de uzun yıllardır devam eden izinsiz marka kullanımı davasında kaybeden taraf oldu.
Çin’deki hikaye aslında 2007 yılına kadar gidiyor. Çinli aksesuar üreticisi Xintong Tiandi’nin 2007 yılında “iphone” markası ile deri çanta ve cüzdan satmaya başladı. 2009 yılında ise Apple, Çin pazarına ayak bastı. Uzun bir süre satış yapan Apple, 2012 yılında Tiandi’yi marka haklarını izinsiz kullanmaktan dolayı Çin tescil kurumuna şikayet etti. Ardından da dava açtı.
Yerel mahkemede görülen davada 2013 yılında karar çıktı ve Apple bu davayı kaybetti. Daha sonra ise Pekin yüksek mahkemesine kararı temyiz etti. Yüksek mahkeme de, iPhone markasının 2009 yılından önce Çin’de tanınır ve bilinir bir marka olmadığını ifade ederek aleyhte karar verdi. Böylece iPhone çantalarının satışında herhangi bir engel kalmamış oldu.
Xintong Tiandi firması, karar üzerine memnuniyetini ifade etti ve bundan sonra iPhone markasının özgür bir şekilde yoluna devam edeceğini belirtti. Apple ise hayal kırıklığına uğradığını dile getirerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını vurguladı.
Genelde bu tür davalarda, pek çok ülkede yerli firmaların biraz daha kollandığı ve bir birine yakın iddialar karşısında yerel firma lehine karar verildiği sıkça görülüyor. Apple da biraz talihsizlik yaşamış diyebiliriz. Diğer taraftan, iTunes Movie ve iBooks hizmetlerine iki hafta önce erişim engeli konması da Apple’ı sarsmış durumda.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.