İlk olarak Face ID'nin güvenli bir koruma aracı olduğunu belirten Apple, rastgele bir kişinin Face ID ile telefonunuzun şifresini açma ihtimalinin milyonda bir olduğunu belirtti. Touch ID'de ise bu oran 50.000'de birdi. Yani şirket, Face ID'nin Touch ID'ye kıyasla daha fazla ''kişiye özgü'' verileri kullandığını belirtiyor. Ayırca 5 defa Face ID ile başarısız tarama yapılırsa telefonun daha fazla denemeye izin vermeyeceği ve kullanıcıların, iPhone X'lerinin kilidini açmak için şifre girmeleri gerektiği mektupta yer alıyor.
Veriler Sadece Telefonda Tutulacak
Face ID ile ilgili en büyük endişelerden birini de Face ID kullanımında elde edilen yüz verilerinin depolanması ve gizliliği oluşturuyordu. Kullanıcıların yüzünün matematiksel görünümleri de dahil olmak üzere Face ID için gereken bütün verilerin sadece telefonda tutulduğunun altını çizen Apple bu verilerin kendilerine gönderilmeyeceğini ve kendilerine ait sunucularda tutulmayacağını kaydetti. Yedekleme işlemleri esnasında Face ID kullanımı için elde edilen verilerin kaydedilmeyeceği, sadece kayıtlı olan Face ID verileriyle karşılaştırmak için matematiksel görünümlerin hesaplanmasında kullanılacağını açıklayan şirket, karşılaştırma sonrasında kullanılan verilerin derhal silineceğini de ekledi.
Şirket Face ID verilerini kayıt altında tutmuyor ancak iPhone'lardaki bazı uygulamalar kullanıcının giriş yapması için Touch ID'yi kullanmak isteyebiliyor. Benzer bir durumun Face ID için de geçerli olması halinde verilerin üçüncü taraf uygulamalar tarafından ele geçirilme ihtimali hakkında da açıklama yapan Apple, günümüzde kullanıcıların Touch ID kullanarak giriş yapmasına izin veren bütün uygulamaların Face ID ile giriş imkanı da sunacağını açıkladı. Apple'ın açıklamasına göre giriş esnasında Face ID kullanılırken ''uygulama yalnızca kimlik doğrulamanın başarılı olup olmadığı konusunda bilgilendirilir; Face ID'ye veya kayıtlı yüz ile ilişkili verilere erişemez."
Güvenlik Güçleriyle Bilgi Paylaşımı Mümkün Değil
Al Franken, Apple'ın Face ID verilerini olası bir tehlike anında güvenlik güçleriyle paylaşıp paylaşmayacağını da sormuştu. Hatırlanacağı üzere Apple, 2015 yılında ABD'de meydana gelen terör saldırısının ardından saldırganın iPhone 5C model telefonunun şifresini kırmak için FBI'a yardım etmemişti. Görünen o ki şirket yine güvenlik güçleri ve diğer yetkili makamlarla bilgi paylaşımında bulunmayacak. Apple, Face ID verilerinin sadece telefonda tutulacağını ve kendilerinde herhangi bir veri olmayacağını yinelerken bu durumda güvenlik güçlerine yardım etmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Apple'ın iPhone X lansmanında sahne alan Apple'ın küresel pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller, Face ID'nin geliştirilmesi için toplam bir milyar adet yüz görüntüsünün kullanıldığını açıklamış Al Franken ise bu görüntülerin kaynağını sormuştu. Apple açıklamasında; cinsiyet, yaş, ırk gibi farklı etkenler karşısında Face ID'nin başarılı bir şekilde çalışması için dünyanın dört bir yanından katılımcılar ile çalıştıklarını açıklasa da katılımcı sayısı hakkında net bir sayı paylaşmadı.
Apple'ın mektubunun ardından açıklama yapan Al Franken ise gizlilik ve güvenlik hassasiyetiyle ilgili yanıtlar için Apple'a teşekkür ederken Apple'ın müşterilerin verilerini koruma konusundaki tutumunu görmek için şirketi yakından takip edeceğini dile getirdi.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.