Güncel rakamlara göre 2 milyondan fazla uygulamaya ev sahipliği yapan Apple App Store'da, Türkiye'nin dört bir yanında geliştirilmiş, her biri alanında çok başarılı uygulamalar da bulunuyor. Ancak devasa bir ekosistem içerisinde bunları bulmak her zaman çok kolay olmayabiliyor.
Bu konuda adım atan Apple, "yerli plaka" uygulaması ile alanında öne çıkan uygulamalara vurgu yapmaya başladı. Bu doğrultudan gelin öne çıkartılan yerli uygulamalarımıza yakından bakalım, yazılım geliştirme konusu önemli çünkü bu alana ilgi duyanlar ve gençlerimiz için yepyeni fırsatlar sunuyor. Büyük başarı elde etmiş yerli uygulamalar, rol model olma konusunda yol gösterici olabilir.
Etrafta zıplayıp duran, havuç yiyen ve yuvalarına ulaşmaya çalışan tavşanlarla dolu bu oyunun yapımcısı Mehmet Saygın. Uzunca bir süredir Türkiye ve üllke sınırları dışında animasyon ve dijital oyun çalışmaları yapan Saygın, Super Lemon Games organizasyonuyla kendi oyunlarını yapmaya karar vermiş. IOS dünyası için hazırladığı ilk oyun olan Bunnf Golf Arcade, oyuncular için keyifli bir deneyim vaad ediyor. 3 hafta boyunca App Store'da öne çıkan uygulama olmayı baiaran oyun, geliştiricisi Mehmet Saygın için de ayrı bir motivasyon kaynağı olmuş.
Mehmet Saygın elde ettiği başarıyı şu şekilde tanımlıyor:
"Türkiye’de merak eden bir geliştiricinin erişiminde sınırsız imkan ve bilgi var. Başarılı bir uygulama yaptığınızda bir yayıncıya ulaşmak bir e-posta, bir iletişim formu ile mümkün. Küçük ekiplerle çok büyük ticari potansiyele erişen Türk uygulama geliştiricileri var. Teknokent'lerde küçük odalarda harikalar yaratan genç insanlar var. Her hafta yeni yeni, Türk yapımı oyunların yayınlandığını, şirket haberlerini, iş ilanlarını görünce hem şaşırıyor hem çok mutlu oluyorum."
Birkaç yıl önce tarayıcı tabanlı oyunlar geliştirmek üzere yola çıkan Panteon, akıllı telefon dünyasındaki hızlı yükselişi fark ederek mobil oyun geliştirmeye yöneliyor ve MoBu serisini başlatıyor. Mobu Macera Başlkıyor isimli oyunla, pek çok ülkede ilk 10'a girmeyi başaran Panteon, arada bir Legendary Team isimli bir başka oyun girişiminden sonra MoBu serisinin devamına yoğunlaşmış ve MoBu 2-Arkadaşlarınla Oyna isimli oyunu geçen Haziran ayında yayınladılar. Oyunu geliştirmeye devam eden ekip, aynı zamanda üçüncü yapım için de fırsat kolluyor.
Başarılı yapımın arkasındaki isimlerden Ufuk Şahin bakın ne diyor;
"Başka hiç bir sektörde dünyanın her yerinden insana ulaşmanın bu kadar kolay olduğunu düşünmüyorum. Ürününüzü dakikalar içerisinde Amerika'dan Tayvan'a kadar dünyanın her yerine ulaştırabiliyorsunuz. Feature süreçleri oyununuzun her gün binlerce oyunun katıldığı bu ekosistemde bir adım önde başlamasına yardımcı oluyor. Apple sadece AppStore'da değil hayatın bir çok noktasında oyununuzun tanıtılmasına yardımcı oluyor. Örneğin MoBu'nun bir demo versiyonu çok üzün süre 10'dan fazla ülkede Apple mağazalarındaki cihazlarda ziyaretçilerle buluştu."
Günümüzün en önemli sorunlarından biri, hiç şüphe yok ki ulaşım ve ulaştırma. ULAK uygulaması bu alanda insanların hayatına kolaylık kazandırmak üzerine yola çıkmış. Motorlu kuryeye ihtiyacı olanlar ile güvenilir kuryeleri bir araya getiren bir uygulama olarak ULAK, kullanıcılarına zaman kazandırmayı misyon edinmiş durumda.
Sabri Sami Toker ve Peakode işbirliği ile 2015 yılında geliştirilmeye başlanan uygulama, bugün ülkemizde 50'den fazla şehirde e-ticaret platformlarının teslimatlarını gerçekleştiriyor. Önemli bir başarı elde eden uygulama, App Store'da yayınlandıktan sadece üç gün sonra "Yeni ve Dikkate Değer" kısmına girmeyi başarmış bir yapım.
Uygulamanın geliştişricisi olan Sabri Sami Toker, IOS kullanıcılarının alışveriş oranını dikkate alarak uygulamasını sadece App Store'da yayınlamayı uygun görmüş. Geliştirici isim, ULAK çatısı altında farklı sektör ve ihtiyaçlara yönelik uygulama seçenekleriyle App Store'da yeni seçenekler sunacağını söylüyor.
Karşımızdaki oyun, İskandinav mitolojisindne esinlenen destansız bir deneyim vaad ediyor. Bilken Üniversitesi'nde tanışan Özgüt Taşkın ve Ferhat Aydoğan tarafından kurulan Mobge firmasının bir oyunu olan Oddmar, önemli bir başarıya imza atarak Apple Tasarım Ödülleri'nde, "En iyi Oyunlar" kategorisi altında ödül almayı başardı.
Üniversitede ilk iPhone’unu alınca uygulama geliştirmeye karar veren Özgür ilk olarak App Store’da Editörün Seçimi oyunlar arasına girmeyi hedefleyerek, daha önce Apple Tasarım Ödülü alan Senri şirketinden de danışmanlık alarak Oddmar'ı 4 senede geliştirmişler. Apple Tasarım Ödülü aldıktan sonra yeni kapıların açıldığını ve uluslararası olarak duyurulduklarını söyleyen Özgür, ilerleyen dönemde de geliştirecekleri oyunları App Store'da Editör seçimi ve 5 yıldızı hedefleyerek üretmeye devam edeceğinin de altını çiziyor.
Bilgi Maratonu uygulamasının arkasındaki yapımcı olan Gripati Digital Entertainment kurucu ortağı Emre Pehlevan uygulama için "inişler ve çıkışlarla dolu 8 yıllık bir oyun girişimi macerası"olarak tanımlıyor.
Bilgi Maratonu - Dünya Turu ile klasik bir bilgi yarışmasından çok üst hedefi olan bir oyun tasarlamayı hedefleyen Emre "her doğru cevabın koşan bir çöp adamın aldığı mesafeyi beslemesi ve bu adamın koşarak yeni ülkelere ulaşması oyunu diğerlerinden ayıran artı bir özellik oldu” diyor ve ekliyor "her ulaştığı ülke hakkında verilen detaylı bilgiler ve ülke fotoğrafları da oyuncular için Dünya Ülkeleri Kataloğu gibi bir kaynağa dönüştü".
Emre öncelikli olarak iOS platformunu tercih ettiğini, App Store dinamiklerinin oyun üzerinde pozitif oldugunu, feature oldukları zaman gelen kullanıcı sayılarının faydası ile hızlı duyulma sağladığını söylüyor.
Açık hava aktiviteleri ve doğa yürüyüşlerinden hoşlananlara yönelik bir uygulama Outdoor Türkiye. Yürüyüş esnasında kaybolanların ihtiyaçlarından yola çıkan Darwin Digital Strateji Atölyesi'nin geliştirdiği uygulama sadece yön tayini değil aynı zamanda doğa sporları için farklı parkurları bir araya getiren bir veri tabanku olma özelliğinde.
Doğa aktiviteleri meraklısı kurucu ortak Bora Öztunç şöyle diyor: "bas¸ımıza gelen bir talihsizlikte temelleri atılsa da, Outdoor Türkiye uygulaması ile süreç içerisinde doğanın onlara sürdürülebilirlikten geoturizme, iz bırakmanın önemine çok şey öğrettiğini vurguluyor. Cihaz çes¸itliliği daha az olduğu için ve is¸letim sistemi daha stabil olduğu için iOS ekosisteminin yazılım gelis¸tirmeyi ve tasarım sürecini kolaylas¸tırdığını belirten Bora, iTunes Connect üzerinden çalıs¸mak ve App Store’da uygulama yayımlamak deneyimini "bir gelis¸tiricinin rüyası olan bir dokümantasyon, yol boyunca rehberimiz oldu” diye anlatıyor. App Store’da farklı alanlarda edito¨rün seçimi olmanın uygulama kullanıcı sayısını çok fazla arttırdığını belirten Bora, Outdoor Türkiye’nin yeni versiyon üzerinde çalıştıklarını söylüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.