Orta yaş ve üstündeki kesimin, yeni genç nesli davranışları ve düşünce yapısı nedeniyle farklı bulması ve kendi dönemleriyle onları kıyaslaması yüzyıllardır tekrarlanan bir eylem. Günümüzde de bir önceki neslin, genç nesle yönelik şikayetlerine dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de şahit oluyoruz. Norveç'te yapılan bir çalışma ise bu şikayetlerin belirli noktalarda haklılık payı taşıyabileceğini gösteriyor. İngiliz The Times gazetesinin sonuçlarını ''çarpıcı'' olarak değerlendirdiği araştırma aslında endişe verici bir durumun habercisi olabilir.
Norveçli araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçlarına geçmeden önce çalışmaya konu olan verileri incelemekte fayda var. Norveç'te 1970 yılından beri askere alınan 18-19 yaşındaki erkekler askerlik öncesinde IQ testine tabi tutuluyor. 2009 yılına kadar yapılan bu testler araştırmacılara, 1952-1991 yıllarında doğan Norveçli erkeklerin IQ puanlarını karşılaştırma imkanı sunuyor.
IQ puanı nesilden nesile düşüyor
Temel matematik, mantık yürütme ve dil kullanımı gibi geleneksel konuların yer aldığı IQ testinin sonuçlarına göre 1991 yılında doğan yeni genç neslin IQ puanı, 1975 yılı ve öncesinde doğan bir önceki nesle göre 7 puan geriledi. Yani bir 1975 veya daha erken bir yılda doğan Norveçli bir baba gençlik yıllarında, 1991 yılında doğan oğlunun bugün sahip olduğu IQ puanından daha yüksek bir puana sahipti.
Tabi her nesil bir sonraki nesle yönelik pek çok şikayette bulunsa da aslında bu sonuçlar odlukça şaşırtıcı zira sonuçlar James Flynn tarafından bulunan Flynn etkisi ile örtüşmüyor. Flynn etkisine göre insanların IQ puanı son 70 yılda, her 10 yılda ortalama 3 puan artacak şekilde, yükseliş gösterdi. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünya genelinde yaşanan restorasyon süreci ve yaşam standartlarının yükselmesi bizleri, IQ puanının sürekli arttığı sonucuna götürüyordu. Norveçli araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışma ise 1975 yılı ve öncesinde doğanların IQ puanı olarak zirvedeki nesil olduğunu ve bu tarihten sonra IQ puanlarında sürekli bir gerileme yaşandığını gösteriyor.
Bu araştırma tek başına, sadece Norveç özelinde ele alındığında ülkelerdeki farklılıklar ve diğer dış etkenler araştırmaya konu olmadığı için kapsamlı sonuçlar vermeyebilir ancak İngiliz araştırmacıların yaptığı benzer bir araştırmada da her on yılda bir IQ puanlarının ortalama 2.5 ile 4.3 arasında gerilediği tespit edilmişti. Hem İngiltere'de hem de Norveç'te benzer sonuçlara ulaşılması dünya genelinde genç neslin IQ puanının, bir önceki nesilden düşük olabileceğini işaret ediyor.
Çevresel değişiklikler mi, yanlış IQ testleri mi?
Yapılan araştırmanın sonucu kadar bu sonucun sebeplerine ulaşmak da son derece önemli ancak bu konuda ciddi bir fikir ayrılığı mevcut. Norveçli araştırmacılara göre bu düşüşün arkasındaki en büyük etken çevresel faktörler. Genel olarak insanların yaşam tarzındaki değişikliklerin, eğitim sistemindeki değişikliklerin, okuma alışkanlıklarındaki düşüşün ve hatta çocukların günlük olarak bir ekrana maruz kalma sürelerindeki artışın da IQ puanlarında düşüşe neden olabileceği belirtiliyor.
Diğer bir görüşe göre ise IQ testleri çağdaş insanların zeka seviyesini tahmin etmek için uyarlanmadı. Söz konusu IQ testleri çağdaş eğitim modellerine ve genç bireylerin yaşam tarzlarına daha az uygun olan akıl yürütme modellerini kapsıyor. Bu durumda IQ puanının düşmesi genç nesilden değil testlerin yapısından kaynaklanıyor.
Son olarak ABD'de yapılan yakın tarihli bir araştırmada elde edilen bulgulara da değinelim. 9-11 yaşlarındaki 500 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre haftada en az bir kez balık yiyen çocukların IQ puanının, asla balık yemeyen çocukların IQ puanından ortalama 4.8 puan daha yüksek olduğu gözlemlendi. Balık yemenin çocukların zekasını geliştirdiğini ve daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar tüketilen gıdalar ile IQ puanı arasında ciddi bir bağ olduğunu ortaya koydu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6709 kez okundu.
33 kişi, toplam 38 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
araştırma, norveç ve