Genelde işlemci veya grafik birimi gibi silikonların büyük teknoloji devleri tarafından geliştirildiğini veya finanse edildiğini görüyorduk. Son yıllarda, gerek kadronun gelişmesi gerekse de yatırımların artması, üniversitelerin bu gelişmelere dahil olmasını sağladı. İşlemci üzeri soğutucu veya lazer ışınları ile işlemci soğutma gibi icatların ardından şimdi de açık kaynak grafik birimi gündemde.
Binlerce işlem birimi ile ağır yüklerin altından kolayca kalkabilen grafik birimleri, şu anda belirli tasarımcıların elinde şekilleniyor. ARM, Intel, AMD, Nvidia, Qualcomm, Imagination Technologies bunlar arasında yer alıyor. Timothy Miller liderliğindeki Binghamton Üniversitesi araştırmacıları ise önemli bir adım atarak, sektörün ilk açık kaynak grafik birimi tasarımını geliştirdi.
Nyami adındaki tasarım genel amaçlı bir grafik birimi yani yeri geldiğinde işlemci üzerindeki yükü alabiliyor. Nyami'nin, Intel Larrabee tasarımından fazlaca etkilendiği belirtiliyor. Modifiye edilebilir ve sentezlenebilir yapıdaki bu tasarım, gerekli tecrübeye sahip olan kişiler tarafından özelleştirilebilecek. Ayrıca açık kaynak platformun etrafında oluşacak topluluk, platforma büyük kaktılar yapabilecek. Bu noktanın oldukça önemli olduğu belirtiliyor.
Nyami platformunun ikinci aşaması bir mimari ortaya koyabilmek. İşin en zor aşaması da zaten bu. Araştırmacılar ve platforma destek veren uzmanların büyük bir çaba göstermesi gerekiyor. Ancak bu sayede, geleceğin ekran kartlarında Nyami grafik platformunu görme şansına sahip olabileceğiz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.