Bitkilerden ilham aldılar
Zeminden veya havadan aldıkları suyu emerek şekillerini ya da boyutlarını değiştirebilen bitkileri inceleyen araştırmacılar benzer bir hareket mekanizmasını küçük robotların üstünde uygulamak istedi. Neme bağlı olarak hareket edebilen bitkilerde bazı hücrelerin nemle temas ettiğinde tepki verdiğini bazılarının ise nemden etkilenmediğini tespit eden araştırmacılar, nanofiberlerden yapılmış çift tabakalı bir materyal geliştirerek bu bitkileri taklit etti.
Geliştirilen tabakalardan biri nemi emerken diğer tabaka neme karşı herhangi bir reaksiyon göstermeyecek şekilde küçük robot tasarlandı. Daha sonra robotun hareket kabiliyetini test etmek isteyen ekip robotu ıslak bir yüzeye koyduğunda robotun ağır adımlarla tıpkı bir solucan gibi ilerlediğini gözlemledi. Robot yüzeye yerleştirildiğinde nemi emen tabaka nemi emdiği zaman şişiyor ve robotun yüzeyden uzaklaşmasını sağlıyordu. Bu tabaka daha sonra kuruduğunda ise tekrar yüzeye konuyordu. Neme karşı reaksiyon göstermeyen tabaka ise robotun bir kısmının sürekli olarak yüzeye temas etmesine imkan tanıyordu. Böylece robot nemi emme-kuruma aşamaları ile ilerleyebilmişti.
İnsan vücudunda görev alabilir
Araştırmacılar nemli robot adını verdikleri bu robotu potansiyel kullanım senaryolarından biriyle de test etti. Antibiyotiklerle kaplanan bir nemli robotu bakteri üretme tabağının üstüne yerleştiren ekip robotun geçtiği yüzeydeki bakterileri yok ettiğini gördü. Bu da robotun mevcut hareket mekanizmasını kullanarak insan vücudunda ilaç taşıyabileceğini gösteriyor.
Science Robotics dergisinde yayımlanan çalışma küçük robotların yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için ilham verici ancak yeterli değil. Bilim insanları şimdi robotun daha geniş bir hareket aralığına sahip olabileceği üzerinde çalışıyor. Ayrıca araştırmacılar, robotun sadece neme değil farklı gazlara da tepki vermesini sağlayarak robotu tetikleyen unsurları çeşitlendirmeyi amaçlıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.