ASUS’un modem ve router’larını üzerilerindeki baklava dilimi misali desenden tanıyoruz, bu bir kenara giriş-orta segmentte özellikle Torrent desteğiyle, gerçi DSL-AC51’in torrent desteği yok ama ağ ürünleri arasında sıyrılabilen cihazları var ASUS’un.
Siyah, ana özelliklerinin vurgulandığı kutusundan ürünün kendisi, 12V 1A adaptörü, kısa bir RJ-45 kablosu, hat kablosu ve VDSL splitter çıkıyor, ürün 3 yıl birebir değişim garantili.
20.7CM eninde, 17.5CM uzunluğunda ve antenleriyle 20CM boyunda, 440 gram ağırlığında bir cihaz, giriş-orta segment rakipleriyle benzer boyutlarda. Normal kalınlıktaki plastik gövdenin üstündeki baklava dilimi misali, hissedilir dokusu ASUS’un imzası oldu artık. Fırçalı alüminyum gibi görünen, öyle de hissiyatlı kısımda marka model bilgisi, altta da bildirim LED’leri var. 2.4GHz ve 5GHz bandını, internet, LAN üzerinden bağlı cihazların durumunu takip edebiliyorsunuz buradan.
Sağında solunda, önünde herhangi bir detay yok, altında genişçe aralıklarıyla havalandırma ızgaraları, bayağı bol tutulmuşlar ve duvara asmak için yuvalar var. Arkasında sağda açma kapama butonu, güç girişi, WPS ve reset butonları var, solda ise 100Mbit’e kadar destekli iki RJ-45 portu ve RJ11 hat girişini görüyoruz. ADSL ve 200Mbit indirme, 150Mbit yükleme hızına kadar VDSL destekli, yani fiber internet paketlerinden faydalanabilirsiniz.
RJ-45 portları dediğim gibi 100Mbit destekli, 12MB/saniye civarı bir hızdan bahsediyoruz, yani ağda kablolu dosya paylaşmak için hayli yavaş ama medya sunucumdan takılmadan FHD video stream edebildim yine de.
Üç tane uzunca anteni görüyoruz, çıkarılamayan antenler bunlar, fiyat segmentinde doğal bir şey. ASUS dBi değerlerini belirtmemiş bu antenlerin, çok mesele değil, menzil testinde pratikteki numaralarını görürüz zaten.
Kapağının ardında neler gizli bir bakalım. İlk olarak MediaTek’in 750MHz hızında görev yapan MT7511T’sini görüyoruz, bu kendinden pahalı abilerinden DSL-AC56U’da da kullanılan bir yonga, RAM olarak Winbond’un 64MB RAM’i eşlik etmiş. 5GHz bandından, bir antenden MT7610EN ve 2.4GHz bandından, diğer iki antenden de MT7592N sorumlu.
Hızlı kurulum sihirbazıyla birkaç hamlede Wi-Fi yayınlarını, şifrelerini ayarladım, ilk kurulum gayet kolay, bu konularda deneyim sahibi olmanıza gerek yok. Anasayfada ağ haritasını ve cihaz istatistiklerini takip edebiliyorsunuz.
Misafir ağ açabiliyor, QoS ile data paketlerinin bant genişliklerini yönetebiliyor, gelen giden paketleri izleyebiliyorsunuz. Evebeyn denetiminde de belirlediğiniz cihazlar için kullanım süresi girebiliyorsunuz.
WPS, WDS, IPTV, VPN ayarları, profesyonel başlığı altında iletim gücü ayarı, güvenlik başlığında da güvenlik duvarı ve DDos koruması şeklinde bazı ayarlar var. DDos koruması veri paketlerinin ve kaynaklarının incelemesiyle sağlanan, daha çok pahalı abilerinde gördüğümüz bir şey. DSL-AC51’in donanım altyapısı böyle bir görev için pek yeterli değil ama özelliğin olması güzel bir detay.
Mobil uygulamasına bakan masaüstü arayüzünü bence aramaz, sistem istatistikleri ve kullanım verileri gayet hoş, animasyonlu bir ekrandan izlenebiliyor. AiCloud, AiPlayer, AiCam ve Asus Extender gibi eklentileri yükleyebildiğiniz, firmware güncelleyebildiğiniz bu uygulama gerçekten hoş tasarlanmış, hızlı misafir ağı kurulumuyla günlük kullanımda kolaylık sağlayan bir şey olmuş.
Hıza gelelim. 802.11AC standardındaki, çift bant yayın yapan modem/router 2.4GHz bandında 300Mbit/saniye, 5GHz bandında 433Mbit/saniyeye kadar aktarım hızı destekli. Testlerde HP Omen dizüstü ve Intel AC 7265, 867Mbit/saniyeye kadar destekli Wi-Fi modülünü kullandım. Aynı oda içerisinde 2.4GHz kanalında indirme ve yükleme için 40Mbit/saniye yani 5MB/saniye, 5GHz bandında ise 120Mbit/saniye yani 15MB/saniye civarı bir hız elde ettim.
2-3 duvar ardından 2.4GHz kanalında 25-30Mbit, 5GHz bandında ise ortalama 40-50Mbit civarı gördüm. Bu rakamlar, sayılar ne demek oluyor, ev içerisinde dizüstünüzle makul hızlarda internete bağlanabilir, YouTube’da içerik tükebilirsiniz demek oluyor, telefonlar çekim evin uçlarında anlamında biraz zorlanabilir ama nasıl bir evin mesela?
Menzil. Testlerimi 75 metre karelik bir evde gerçekleştirdim. Duvarlar, elektrikli ve sinyal yayan aletler, bunlar her ortamda değişken faktörler. Bir dizüstü ile düşünürsek 120 metre kareye kadar 2.4GHz bandında bağlantı sağlanabilir, telefonlardaki Wi-Fi modülleri daha zayıf olduğundan daha erken nefesleri tükeniyor tabii. 5GHz bandı AiRadar, yazılımsal destekle açıkçası segmentinden başarılı, 2.4GHz kanalı ise normal görünüyor.
Mütevazı bir cihazın tüketimi de mütevazı oluyor, bir yanda internette sörf, bir yanda dosya aktarımı derken maksimum 5.82W tüketti cihaz. Cihaz pek ısınmıyor, yaklaşık 1 haftalık kullanımımda stabiliteden yana müteessir olduğum bir şey olmadı.
ASUS DSL-AC51. Görünümü ben ASUS’um diyen bir modem/router, genel olarak sıradışı bir yanı yok. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 300TL.
Fiyat segmentinde ya 802.11AC destekleyip sadece router olan veya modem olup 802.11AC desteklemeyen
rakipleri var, yani fiyat segmentinde ayrı yarı bulunan şeyleri bir araya getirmiş, bir fiyat performans ürünü diyebiliriz.
rakipleri var, yani fiyat segmentinde ayrı yarı bulunan şeyleri bir araya getirmiş, bir fiyat performans ürünü diyebiliriz.
DSL-AC51’in en yakın rakibi, kendinden daha pahalı TP-Link Archer VR400, 4 Gigabit ethernet portu, USB portu, hücresel veri, yazıcı, medya paylaşımı, 5GHz bandında daha yüksek hız derken fiyatı 350-400 lira arasında değişiyor.
Broadcom yongalı VR400’ün veya Asus'ta biraz yukarıya çıktığınızda DSL-AC52U'nun ekstralarına ihtiyacınız yoksa, ortalama %25 tasarruf edebiliyorsunuz DSL-AC51’i tercih ettiğinizde. Özetle, ekstralardan arınmış, fiber destekli, özellikle ev için tercih edilebilecek bir, tercih listenize girebilecek bir cihaz var karşımızda.