Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus DSL-AC55U modem/router incelemesi "Torrent destekli, çekim alanı iyi"

Bu videoda Asus'un modem/router'ı DSL-AC55U'nun tasarımını ele alıyor, içini açıp çip bazında değerlendiriyor, sonrasında gerçek dünya koşullarındaki deneyimi ve hızını sınıyoruz.
Asus performansta da bütçede de tepeye oynayan ürünler sunduğu gibi bazı modellerinde de fiyat/performansı hedef alıyor, DSL-AC55U işte o modem/router’lardan biri.

Siyah, bol detaylı kutusu içerisinden ürünün kendisi, 12V 1.5 amper gücünde adaptör, bir VDSL splitter, 1 metrelik hat ve RJ-45 kablosu ardından da alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.

Karşımızda Asus’tan alıştığımız, 100 lira dan tutun da 1000 liralık üst segmente kadar kullandığı bir tasarım dili var. 20.7cm eninde, 14.9cm uzunluğunda ve 3.6cm kalınlığındaki sert plastik gövdenin alttaki kısmı hafif parlak, baklava dilimi desenli bir yüzey, üstteki kısmı ise fırçalı metal görünümünde.
Durum LED’leri bir sıra halinde aşağıda, görünürlükleri iyi, istenirse kapatılabiliyorlar. Spor araç edasıyla şekillendirilmiş önü ve ızgaralar bırakılan kenarlarında herhangi bir şey yok, detaylar ve portlar arkayüzde. Bir hat, dört Gigabit LAN ve bir de WAN girişi var. WPS ve reset butonu, bir USB 2.0 çıkışı, güç girişi ve açma kapama butonuyla arka taraftaki detaylar böyle.

USB çıkışı üzerinden dosya, medya ve yazıcı paylaşımı yapabiliyorsunuz, mesela ben telefonumdan cihaza bağladığım taşınabilir disk üzerindeki videoları akıcı bir şekilde aktarabildim, 75 metrekarelik bir evin bir ucundan bir ucuna 2.4 ve 5GHz bandının ikisinden de 45Mbit civarı aktarım hızı elde ettim, 10Mbit’lik Full HD Bluray ve 25Mbit’lik 4K videoları S7 Edge’ime takılmadan stream edebildim, daha güçlü Wi-Fi modülüne sahip cihazlarda, mesela dizüstülerde de sıkıntısız çalıştığını söylememe bile gerek yok herhalde.

Bu çıkışın ikinci güzelliği ise torrent’e destek vermesi, Asus Download master ile torrent arayabiliyor, seçebiliyor, USB’ye bağlı depolama birimine indirmesini sağlayabiliyorsunuz, bilgisayarı açık bırakmaya gerek kalmıyor yani, bu başlı başına bir seçim faktörü.

4 tane çıkarılamayan antenimiz var, hareket kabiliyetleri olması gerektiği gibi, AC modunda 17dbm güç çıkışına sahipler ve Asus’un AiRadar’ı ile yazılımsal olarak desteklenmişler.

VDSL/ADLS destekli modem router’ın içerisindeki donanımlara bakalım biraz, 802.11ac standardındaki cihazı açması kolay değil ama açsanız da müdahale edebileceğiniz bir şey yok zaten. 2.4GHz bandı için MediaTek MT7592N yongasıyla 300Mbit, 5GHz bandı için de MT7612EN yongasıyla 867Mbit bağlantı hızı sunuyor, Switch tarafında da MT7530 var. Yine MediaTek MT7620 serisi tek çekirdekli bir işlemci 128MB Nand flash ve 128MB DDR3 RAM ile desteklenmiş. Fiyat segmentine göre konfigrasyonu iyi.

Arayüzüne bakalım biraz da. Hızlı kurulumla birkaç adımda kurulum yapabildiğiniz arayüz detaylı ve şık bir arayüz. Misafir ağı ayarlarından süreli, geçici bir bağlantı oluşturabiliyorsunuz.

Trafik yöneticisinden tüm bağlantıya veya bağlananların internet önceliğini, hızını belirleyebiliyorsunuz, mesela ben kendi bilgisayarımı önceliğe alıp oyunlarda lag yaşamamak için diğer aile bireylerinin bağlantılarını sınırladım, "kim video izliyor" diye söylenmekten kurtuldum, belli başlı çevrimiçi oyunlar için hazır ayarların gelmesi de güzel bir detay. Evebeyn denetimi ayarlarından sonra da USB uygulamaları var, internet üzerinden USB ile bağladığınız dosyaları paylaşmak için Aidisk, FTP sunucu ve ağ yazıcısı kurmak için ilgili kurulumlar, 3G/4G dongle veya telefonu modem olarak kullanmak için ilgili yazılım, torrent için Download master ve medya sunucusu için media server kurulumlarına buradan erişebiliyorsunuz. Aicloud sekmesinde de bağladığınız USB diski uzaktan bir bulut disk olarak kullanmak, yine uzaktan cihaz erişimi için Wake-on-lan ve usb'den bağladığınız diskleri Asus Webstorage ile senkronize etmek için gerekli ayarlar var.

Arayüzden yine IPTV, WAN, NAT ve VPN kurulumları yapılabildiğini ekleyeyim, güvenlik anlamında da özellikle DDoS koruması önemli bir eklenti.

Gel gelelim hızlara, 2.4GHz ve 5GHz bandında oyun için kullandığım HP Omen ve 2014 model Macbook Pro’m ile testlerimi gerçekleştirdim, ikisinin de Wi-Fi modülü 867Mbit/saniye destekli. Şunu da not düşmek gerek, kablosuz iletişim kuran aygıtlarınızın Wi-Fi modülleri ne kadar hızlıysa modem veya router’ınızdan o kadar verim alabiliyorsunuz.
Çekim alanı olarak 3 duvar ardından 2.4GHz ve 5GHz bandında S7 Edge’im ile stabil bir şekilde bağlanabildim, 2.4GHz’de sinyal kalitesi %60’lardayken 5GHz’de %40’ın biraz altındaydı, iki bantta da internette sörf veya video izlerken frenlenmedim, dizüstüyle zaten bu rakamların çok daha üstüne çıkıyorsunuz, 75 metre karelik bir evde çekim kalitesi gayet iyi, 2.4GHz kanalından bir üst kat ve yan daire de nasiplenir misali.

2.4GHz bandında, kaynak ile aynı odada 14MB/saniye civarında seyreden bir aktarım hızı elde ettim, 2.4GHz bandı için pek etkileyici bir hız değil. 5GHz bandında ise saniyede 74MB/saniyeye kadar çıktım, yanlız 50 ila 70MB/saniye aralığında biraz fazla dalgalanıyor, fiyat seviyesinde ise genel olarak iyi.
Bu tür cihazlar sürekli çalıştıkları için güç tüketimleri ve stabillikleri önemli, Asus tarafından ürünün maksimum 18W tükettiği belirtilmiş, kendi yaptığım testlerde de maksimum 15W tüketim gördüm. Isı ve stabilite tarafında 2-3 haftalık kullanımımda cihazı resetlemem gereken bir durumla karşılaşmadım, zaten pek ısınmıyor da.

Asus DSL-AC55U fiyat segmentinde özellikle torrent desteğiyle ayrışan bir modem router, 2.4GHz bandındaki hızı segmenti doğası çok etkileyici değil, 5GHz bandında ise segmentine göre iyi iş çıkarıyor, evde Full HD ve 4K video stream etmek için yeterli performansa sahip. Oyunlarda ise artısını veya eksisini görmedim, orada önemli olan ham internet hızınız ve hat kaliteniz. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 450-500 liralık bir fiyat etiketine sahip, benzer fiyata TP-Link Archer VR600 biraz daha hızlı, çift USB portlu seçenekler var ancak Asus’un ayrıştığı nokta Torrent desteği ve bilgisayar açmadan indirme yapabiliyor olmasının şahsen rakiplerinden ciddi manada ayrıştırıcı bir unsur olduğunu düşünüyorum.

Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim