Z370 yongasetli Rog Maximus X Formula, Intel’in sadece 8. nesil işlemcileriyle uyumlu bir anakart, ki Coffee Lake ailesinde bu videonun çekildiği tarih itibarıyla topu topu 6 işlemci var, sıvı soğutma desteği, 1.3” inç siyah beyaz OLED ekranı, plastik ön ve çelik arka plakasıyla üst segmente oynayan, meraklısına hitap ediyor diyebileceğim bir anakart.
Kutusundan ilk etapta anakartın kendisi, bir sürü siyah-kırmızı, siyah-gri yapıştırma, kullanıcı kılavuzu, kurulum CD’si, Cablemods’dan %20 indirim çeki, bardak altlığı ve sert bir ROG logosu çıkıyor.
Sonrasında 3 açılı 3 düz sata kablosu, Q konnektörü, M.2 braketi ve vidaları, yüksek bant genişliğine sahip SLI köprüsü, USB 3.1 birinci jenerasyondan USB 2.0 adaptörü, 80CM’lik RGB LED uzatması ki adreslenebilir LED’ler için de bir tane var ve işlemci takma aparatı gibi ufak aksesuarlar ardından Asus 2T2R çift bant Wi-Fi antenini görüyoruz, ürün 3 yıl garantili.
Siyah ağırlıklı bir anakart var karşımızda, önündeki plaka termoplastik, öyle çok özel bir malzeme değil, arkasındaki plaka ise sertlik ve parlaklık kazandırılmış, elektro galvanize çelikten ve kalın bir çelikten, bu saatten sonra işlemcide ağır bir hava soğutucu kullanır mısınız bilmem, zira ağır hava soğutucular anakart yamultabiliyor ama bu anakartı elle zorlasanız bile yamultmak ciddi güç ister.
Mosfet ve fazların üzerindeki soğutucular, giriş çıkışların üzerindeki plastik kaplama ve güney köprüsünün üzerindeki metal malzeme, bunlar kaslı ve robotik tasarım severlerin hoşuna gidecektir eminim, benim beğendiğim bir tasarım dili, meraklılarının tercih sebebi olabilecek özelliği ise sıvı soğutma desteği.
Mosfetler normalde alüminyum soğutucularla yeterince soğutulmuş halde gelirler ama bu anakartı alıp hızaşırtma yapmamak yanlış olur, amacına hizmet etmez, hatta uç noktalar zorlanmalı böyle bir anakart aldıktan sonra. Asus da EK işbirliğiyle CROSSCHILL EK II hava-sıvı soğutma hibrit bloğunu, uç noktayı oluşturmuş.
Bloğun içerisinde bakır bir sıvı kanalı ve yine bakır ısı dağıtıcı yapraklar var, böylece Asus’un belirttiğine göre standart soğutuculara kıyasla Mosfet ısısını ekstra 35 dereceye kadar düşürebiliyor, meraklılarına hitap ediyor demiştim, spesifik olmak gerekirse özel tasarım sıvı soğutma sistemine sahip kullanıcılara hitap ediyor, sıvı soğutmadan istifade edilmeyecekse zaten Rog Maximus X Hero’ya bakmak gerek diye düşünüyorum.
RGB’nin pençesinden hiçbir şey kaçmıyor, ki kaçmak istemiyor da olabilirsiniz. Giriş çıkışların üzeri, açma kapama ve reset butonları, PCIe slotları ve güney köprüsü RGB LED’lerle aydınlatılmış, çok şiddetli değiller ama bir miktar varlık gösterebiliyorlar.
Varlık göstermek için 2 tane 12V 3A 5050 üç metreye kadar RGB şerit çıkışı var, iki tane de 5V 3A WS2812B adreslenebilir, yani LED’lerini teker teker kontrol edebileceğiniz LED şerit bağlayabiliyorsunuz, böylece mesele sadece adreslenebilir şerit LED’lerse NZXT Hue veya Corsair Link LED almanıza gerek kalmıyor.
Anakartın ortasında, Asus’un LiveDash OLED adını verdiği 1.3 inçlik, siyah-beyaz, yeterince net ufak bir ekran var. Buradan işlemci sıcaklığını, hızını ve diğer istatistikleri izleyebiliyor veya istediğiniz bir GIF’i oynatabiliyorsunuz, kendiniz de tasarlayabilirsiniz bu GIF’i. Anakarta ufak bir renk katmış ama olmasa da olur muydu, eksikliğini hissedeceğiniz önemli bir şey değil bence, kısaca beni pek etkilemedi.
Dediğim gibi 8. nesil ve topu topu 6 Coffee Lake işlemcisi destekli LGA1151 soketini görüyoruz. Japon siyah katı kapasitörlerle desteklenmiş 8+2 kurulumundaki 10 faz Digi+ ASP1257 dijital kontrolcünün emri altında.
Test etmek için kullandığımız i7 8700K’yı Pro Clock ile otomatik olarak hızaşırtmak mümkün ama Asus’un kullanışlı bulduğum UEFI BIOS’unda, gördüğünüz birkaç faz ve VRM ayarı ardından 1.375v civarı çekirdek voltajı ile işlemciyi 5.2GHz’e hızaşırtabildim, ötesini de görürdü, hızaşırtmaya açık bir yonga denk geldi ama 280mm radyatörlü Corsair H115i bile i7 8700K’nın ateşini söndüremedi, Delid edilmiş bir i7 8700K ve özel sıvı soğutma sistemiyle ciddi heyecan yaşanır, anakartın altyapısı buna gayet müsait.
Bellek tarafında 4133MHz’e kadar hızaşırtabileceğiniz ve maksimum 64GB, çift kanal bellek mimarisi destekli 4 DDR4 slotu var, XMP ile güçlendirilmişler.
Giriş çıkış plakası sabit, elektrostatik kaçaklara karşı dayanıklı ve kolaylığıyla her anakartta görmek istediğim bir şey. Yedek BIOS’a geçme ve CMOS temizleme butonları, bunlar ciddi hızaşırtmacılar için iş kolaylaştıran şeyler, anten girişleri, 4K 60Hz destekli Display Port ve 4K 24Hz destekli HDMI portu ardından 4 USB 2.0 ve 4 USB 3.1 birinci jenerasyon portu görüyoruz, hız ve güç odaklı ikinci jenerasyon bir Tip A bir tane de Tip C portu var.
Anakarttan ön panel için özel ayrılmış bir tane ikinci jenerasyon USB 3.1 köprüleyebiliyorsunuz, hızlı harici depolamalardan istifade edenler için işe yarar bir eklenti. Ekstra 2 USB 2.0 ve 2 birinci jenerasyon USB 3.1 portuyla port sayısı anlamında işiniz görülür kısaca. 9 Tip A portu benim gibi her ekipmanı USB arayüzü kullananları doyuracaktır diye düşünüyorum.
Wi-Fi anteni 802.11AC standardında, 2.4 ve 5GHz yayın yapabilen, ki 2x2 kurulumunda bir anten bu, Bluetooth 4.2 desteği de var, toplamda 867Mbit/saniyeye kadar aktarım hızı sunuyor. Bir oyuncu için kablosuz bağlantı normalde gecikme süresinde kayıp demek, teoride ideal bir şey değil ama router’ımla aynı odada yaptığım testlerde kayıp 2-3ms’yi geçmedi, kablo çekmek sizin için bir zahmetse kablosuz kullanılabilir.
Kabloyu bağladığınızda Intel’in düşük işlemci yüküyle öne çıkan I219-V’si ile karşılaşıyoruz, LanGuard ile 15KV’a kadar kaçaklara karşı dayanıklı, ne gereği var demeyin, elektrik kesintisi, gelip gitmesi vs. derken ethernet yongalarını kaybeden takipçilerimizi biliyorum, yazılım arayüzüyle oyunların veri paketlerini önceliğe alabileceğiniz iyi bir yonga bu ama asıl mesele altyapı kaliteniz ve ham internet hızınız arkadaşlar, bunlar var olana destek gücü sağlayan şeyler.
Altın kaplama ses çıkışları öncelikle 7.1 kanal destekli, ROG SupremeFX S1220 kodeği var arkasında. 32-bit/192Khz destekli kodek kayıtta 113dB, oynatmada 120dB sinyal gürültü oranına sahip. Japon Nichicon kapasitörler ve Texas Instruments RC4850 amfiyle, üstüne ön paneldeki ses çıkışı için ESS Sabre Hi-Fi ES9023P DAC ile güçlendirilmiş bir kurulum var, bu model ve rakamları bir kenara bırakayım, üst segment oyuncu kulaklıklarınız ve orta-üst segment müzik kulaklıklarınız için detay, berraklık, çevresel ses deneyimi, iyi bir maksimum ses seviyesiyle bunlara doyuyorsunuz.
İçeriye geri dönelim. 3 PCIe 3.0 X16 slotunun ikisi ağır ekran kartları için metal gövdeyle güçlendirilmiş, 2 yollu SLI ve 3 yollu Crossfire destekliler. 16 - 8 - 8 veya 8 - 4 - 4 olarak olarak çalışabiliyorlar. 3 PCIe 3.0 x1 slotunu da unutmayalım.
2242’den 22110 formuna kadar destekli 2 M.2 soketinin biri dikey olarak, birini de güney köprüsünün altına takabiliyorsunuz. Üçüncü jenerasyon PCIe X4 standardıyla 32Gbit/saniyeye kadar aktarım hızı sunuyorlar, Intel Optane bellekleri de destekliyorlar.
Metal soğutmanın getirisi kayda değer, 100 dereceye kadar çıkabilen, haliyle hız düşen M.2 SSD’dimi 60-65 derece civarına kadar çekebildi, standart hızlarında çalışabilmesini sağladı. İster istemez ekran kartı köprüye çok yakın duruyor, bu kaçınılmaz bir durum ama ekran kartıyla temas edebilecek alanı daha geniş olduğu için ısıya daha çok maruz kalabiliyor.
6 6Gbit/saniye SATA portu haricinde farklı bir arayüz yok, hız için M.2’ler bir oyuncunun işini hayli hayli görüyorlar zaten.
Şimdi anakart alırken belki tercih sebebi oluşturmayan ama işe yarar eklentilere gelelim.
DEBUG göstergesi, entegre açma kapama ve reset butonu böylesi hızaşırtma odaklı bir anakartta, uzay kurulum düşünülerek olması gereken şeyler zaten. BIOS flashlamak için özel USB portu ve hızaşırtma makroları için KEYBOT II, bunlar da işe yarar şeyler.
Sıvı soğutma pompası için 3A güç sağlayan özel, kontrol edilebilir çıkışın haricinde 6 tane daha 4-pin PWM/DC çıkış var, kutudan çıkmayan ek bir kartla 3 fan çıkışı daha alınabiliyor. Sıvı soğutmanın girişi ve çıkışındaki ısısı ve akış oranı, hızını takip edebileceğiniz ekstra çıkışlar da var. Ekstralar yine daha çok hızaşırtma ve özel sıvı soğutma severlere hitap ediyor.
Asus ROG Maximus X Formula. Intel’in 8. nesil işlemcilerini beğeniyorsunuz, aklınızda delid yapıp ciddi hızlara çıkma planları var, özel sıvı soğutma sisteminiz var veyahut yeni sisteminizde olacak diyelim, ROG Maximus X Formula böylesi heyecanlı planlar gerekli altyapıyı sunan fiziği de sağlam, performansı da sağlam, fiyatı da bunlara binaen şekillendirilmiş bir seçim.
Ben yine hızaşırtma yapacağım ama standart AIO’ların ötesine gitmeyeceğim, delid yapma planım da yok ama faz kurulumu, mosfetler ve performans anlamında pek ödün vermek istemiyorum derseniz eğer ROG Maximus X Hero’ya da bakabilirsiniz, fiyatı daha uygun.