Fabrika çıkışında hız aşırtılmış gelen ve kasanızdaki fanları kontrol etmenizi sağlayan fan kontrolcüsünden RGB ledlere kadar bir çok ek özelliğe sahip ekran kartının dilerseniz ilk olarak teknik özellikleri ile başlayalım.
ASUS Strix GTX 1080, 2 farklı hız modu sunuyor ve her iki modda da standart GTX 1080’e göre daha yüksek saat hızlarında çalışıyor.
2560 adet Cuda çekirdeğinden güç alan kartta 8GB GDDR5X belleğe yer verilmiş. 256Bit veriyolu ile haberleşen belleklerde hız açısından bir değişikliğe gidilmemiş.
Pascal mimarisinden güç alan Nvida 1080 ekran kartlarının mimari açıdan fark yaratan teknik özellikleri için daha önce yayınladığımız GTX 1070 ve 1080 hakkında her şey başlıklı videomuza göz atabilirsiniz.
ASUS Strix GTX 1080’in kutu içeriğinden kullanım klavuzu, kurulum CDsi, 1 adet PCIe güç dönüştürücü ve World of Warships için 15 gün premium üyelik sunan bir oyun kodu çıkıyor.
Diğer strix ekran kartlarında da olduğu gibi özelleştirilmiş soğutucu tasarımı göze oldukça hoş gelen kart 3 adet fan ile soğutuluyor ve 2 PCIe slotu kadar yer kaplıyor.
GPU ısısını, GPU ile direkt temas halinde olan 5 adet ısı borusuyla soğutucu yapraklara dağıtan soğutma sisteminde gün transistörü ve benzeri diğer ısınan bileşenler de yapraklar ile direkt temas sağlanarak soğutuluyor.
Kart arkasındaki plaka, hem devre kartını koruyor hem de kart soğutmasına olumlu katkı sağlıyor. Dikkatli bakıldığında fanlar etrafındaki köşeli boşluklarda görülebilecek RGB ledler, kart çalışırken kullanıcının istediği bir renkte ışık saçarak kasa içini aydınlatıyorlar.
Fakat bana sorarsanız kartın asıl fark yaratan kısmı üzerinde 2 adet kasa fanı bağlantısı yer alıyor olması. Bu soketlere bağlayacağınız fanlar direkt olarak ekran kartı tarafından kontrol ediliyor ve GPU sıcaklığına göre fanların hızlanıp yavaşlaması sağlanabiliyor.
Kasanızda ekran kartı bölümüne bakan fanlar mevcutsa direkt olarak ASUS Strix üzerine bağlayıp soğutma işleminin daha verimli gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
Güç ihtiyacını biri 8 diğeri 6 pin olak 2 adet PCIe güç girişiyle sağlayan kart üzerindeki SLI köprüleri sayesinde çoklu GPU düzenekleri kurmak da mümkün.
Monitör çıkışı kısmında ise 1 DVI-D, 2 Display Port ve 2 adet HDMI portu görüyoruz. Evet kartı genel özellikleriyle tanıdıktan sonra dilerseniz şimdi sisteme takalım ve performans sonuçlarına bakalım.
İlk olarak 3D Mark ile başlıyoruz. Elimizde standart hızlarında çalışan bir GTX 1080 olmadığı için kartın hızlarını direkt olarak GTX 980Ti ve diğer rakipleriyle karşılaştıracağız.
Full HD sonuçlarına baktığımız tabloda iştah kabartan sonuçlara imza atan Strix GTX 1080, konu 4K olduğunda liderliği kimseye bırakmıyor.
1080P için oldukça hafif bir oyun olan Middle Earth Shadow of Mordor’un direkt olarak 4K testlerine bakacak olursak GTX 295X2’nin hemen ardında 1080’i görüyoruz.
Rise of Tombraider’ın DX12 1080P testinde Nvidia kartların bariz üstünlüğünü görüyoruz. Çift GPU’lu kartlar eğer oyun 2 GPU’yu aynı anda iyi kullanmıyorsa kötü tökezliyorlar. 295X2’nin de başına bu durum geliyor ve listenin altlarında yer buluyor.
Aynı oyunun 4K testinde de durum değişmiyor. Strix 1080 liste başındaki yerini koruyor.
GTA 5 olmadan olmaz tabi. 1080P testinde yine zirveyi kimseye bırakmayan Strix GTX1080, Konu 4K olduğunda burun farkıyla da olsa GTX295’in önünde yer alıyor.
Güç ve sıcaklık testleri ise aşağıdaki gibi