Avea'nın 4G desteği ve 64 bit'lik işlemcisiyle dikkat çeken yeni telefonu inTouch 4'ü sizler için değerlendiriyoruz.
Bu videomuzda sizler için değerlendireceğimiz Avea inTouch 4, firmanın kendi markalı telefonları arasındaki en iddialı modeli olarak dikkat çekiyor. Özellikle 64 bit işlemci ve 4G desteği ile dikkat çeken inTouch 4, aslına bakılırsa inTouch serisinin 5. üyesi durumunda zira inTouch 3 ile birlikte piyasaya sunulan inTouch 3 Large, firmanın 4. telefonu olma özelliğini taşıyor.
İnceleme ürünümüz olan Avea inTouch 4, 64 bit desteği sunan 4 çekirdekli ve 1.2 Ghz işlem hızına sahip Snapdragon 410 işlemcisine, 1 GB sistem belleğine ve 8 GB dahili depolama alanına sahip. 5 inç boyutlu ekran kullanıcılarına 720p çözünürlük sunuyor.
Android KitKat işletim sistemi yüklü şekilde gelen telefonun Android 5.0 Lollipop güncellemesi için çalışmaların yapıldığı verilen bilgiler arasında yer alıyor.
Avea inTouch 4'ün teknik anlamda, sistem belleği ve özellikle dahili depolama alanı miktarı yüzünden eleştiriye açık olacağı ortada. Depolama kısmındaki handikap en azından MicroSD kart desteği ile kurtarılabiliyor. Bunun dışında cihazın özellikle fiyat ve özelliklik oranının ortalamanın üzerinde olduğunu düşünüyorum.
Standart bir kutu içeriğine sahip olan telefonun kutusundan, kullanım kılavuzu, sarj adaptörü, usb kablo ve mikrofonlu kulaklık çıkıyor. Kutu içerisinden çıkan kulaklığı vasat buldum.
Telefonun özellikle tasarım konusunda operatör markalı modeller arasından sıyrılan ve çok daha şık görünen bir tasarımı var. Ön kısımda yer alan 5 inç'lik ekranın üst kısmında led bildirim ışığı, ışık ve yakınlık sensörleri, 5 MP çözünürlüklü ön kamera ve ahize yer alıyor. Ekranın hemen altında da kapasitif kontrol tuşları yer almakta. Bu butonların kırmızı çerçeveli oluşu tuşları aydınlatılmadıkları zamanda bile butonları görünür kılıyor.
Kapasitif butonların kırmızı renkli oluşu güzel düşünülmüş bir detay.
Telefonun arka kısmı kavisli ve fırçalanmış metal görünümlü kapak tasarımına sahip ve göze hoş gelen bir görüntüsü var. Arka kısımda yer alan 13 MP kamera, led flaş ve Avea logosunun kapaktan bağımsız renkli oluşu tamamlayıcı bir görünüm kazandırıyor.
Arka kapağın alt kısmındaki geniş hoparlör kanalı sizi aldatmasın, zira kapağın altında o kadar geniş ve büyük bir hoparlör yer almıyor. Ayrıca telefonun 2000 mAh kapasiteli bataryası, kapak açılabilir olmasına rağmen sabit tutulmuş ki şahsen sabit bataryalı modellere sıcak bakmıyorum.
Android KitKat işletim sistemiyle yüklü olan telefon, 2 farklı arayüzü sunuyor. Bunlardan ilki standart arayüz, diğer ise Avea Tema isimli ve Yandex ile işbirliği içinde geliştirilen arayüz. Varsayılan olarak açılan bu arayüz, akıcılık kısmında standart arayüz kadar başarılı olmasa da sunduğu fonksiyonlarla daha kullanılabilir görünüyor zira en sol ekrana haber bildirimleri eklenebiliyor fakat bu arayüzün daha fazla sistem kaynağı tükettiği de ortada zira belirli aralıklarla kasılmalar ve hatta tamamen donup arayüzün yeniden çizilmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.
Genel anlamda akıcılık ve menüler arasındaki geçişlerin %100 performansla olmadığını söylemekle birlikte ortalama bir kullanıcı talebine yanıt verebildiğini belirtmek gerekiyor. Alt kısımdaki kapasifit butonların işlev sıralaması da ayarlar sekmesi altından kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu sayede "geri" ve "menü" butonlarının yeri size nasıl daha kolay olacaksa o tarafa yönlendirilebilmekte.
Avea ve Yandex işbirliği ile çok sayıda ön yüklü program ile gelen telefonda Avea'ın özel uygulamaları ve Yandex'in çok sayıda hizmeti yer alıyor. Bunların arasında en çok kullanılacak olanlardan biri Yandex tarayıcısının cihazda ön yüklü olarak gelen standart ve Chrome tarayıcıları karşısında yavaş ve daha düşük performanslı geldiğini belirtmek istiyorum. Fazladan bir özelliğe ihtiyacınız yoksa Chrome tarayıcısı işinizi fazlasıyla görecektir.
Avea inTouch 4'ün genel olarak tarayıcı performansı tatminkar bir düzeyde. Chrome ile performansın daha iyi olduğunu belirtmek istiyorum ayrıca diğer 2 tarayıcıdaki sayfa gösterimlerinin gecikmesi Chrome tarayıcısında çok daha düşük oranda karşımıza çıkıyor.
Telefonun oyun ve sentetik test değerlendirmesine geçecek olursak, Real Racing 3 ve Dead Trigger 2 gibi sistemi yoğun şekilde kullanan oyunlarda ortalama ve ortalamanın biraz üzerinde performans sunduğunu söyleyebiliriz. Sistem kaynaklarını yoğun olarak kullanan oyunlarda çok büyük beklentiye girmemeniz gereken telefon, nispeten daha düşük sistem gereksinimi olan oyunları sorunsuzca çalıştırabiliyor.
Testler sırasında Avea inTouch 4'ün ısınma değerlerini de gözleme fırsatı bulduk. Özellikle sistemi tam yük altına alıp test eden Antutu Stabilite testleri sırasında, telefonun arka kapağı açık durumda, kapak takılı durumda ve ekran tarafında sunduğu değerleri aşağıda görebilirsiniz.
Telefonun 13 MP çözünürlüklü arka kamerası ve 5 MP çözünürlüklü kameralarının örneklerini haberin altında yer alan galeriden görebilirsiniz.