Live Gamer Portable 2’nin Live Gamer Extreme’e kıyasla en büyük artısı bilgisayardan bağımsız kullanılabilmesi, yani bir konsola bağladığınızda bir bilgisayar olmadan kendi içerisindeki H.264 kodlayıcıyla yine üzerine taktığınız Micro-SD karta kayıt alabilmesi oluyor.
Siyah-kırmızı şık, önemli özelliklerinin vurgulandığı kutusu içerisinden ürünün kendisi, 40cm bir HDMI, 180cm, sıkı kumaş kaplı, dirayetli bir USB kablosu ve bir tane yine 180cm’lik 3.5mm jack’lı kablo çıkıyor.
14.6cm uzunluğunda, 5.7cm eninde ve 4.6cm kalınlığındaki cihaz 185gram ağırlığında, çantaya atıp taşıması, götürmesi kolay, kutusunu saklamak gerek bence.
Siyah-kırmızı temalı, sert plastikten gövdesi güven hissi veriyor, hacmine kıyasla biraz ağır olunca bu hissi güçlendirmiş. Üstünde aydınlatmalı bir başlatma butonu var, klikli sese sahip bu butona bastıktan 2-3 saniye sonra oyun kaydını veya yayını başlatabiliyor, aynı butonla kapatabiliyorsunuz, renk değiştirdiği için takibi kolay.
Kırmızı alanda sağda mod geçişi anahtarı var, bilgisayarla, tek başına veya depolama modu arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bilgisayarla kullanım adı üstünde zaten. Diyelim PS4 Pro’ya bağladınız, kayıt moduna geçip tek butonla üzerindeki Micro-SD karta kaydı başlatabiliyorsunuz, hiçbir ayarlamaya gerek kalmadan 1080P 60 kare/saniye kayıt almaya başlıyor. Depolama modu da kartı tak çıkar hengamesinde kaybetmemek için cihazı kart okuyucu moduna geçiriyor.
Solunda ses ayarı, en solda da 3.5mm jack girişleri var, konsolda kullanırken birine kontrolcünüzü, diğerine de kulaklığınızı bağlıyorsunuz. Böylesi bir kurulumda arkadaşlarınızla beraber oynarken onların sesini de kayda/yayına verebiliyorsunuz, gerçi jack kablosu öyle çok uzun olmadığı için ekrana yakın durmanız gerekiyor, salon kurulumunda biraz zor.
Cihazın arkasında HDMI giriş ve çıkışı, güç ve veri aktarımı için Micro USB ve Micro SD kart girişi var. HDMI çıkışından Full HD 60Hz görüntü alabiliyorsunuz, yani tek başınıza mesela PS4 Pro’da 4K oyun oynayacağınız veya 4K içerik tüketeceğiniz vakit cihazı çıkarmanız gerekiyor, zor değil ama çıkar tak yapmanız icap ediyor. Micro-SD kart girişine Class 10 bir kart takmanız gerek aksi takdirde kayıt alamıyorsunuz, yarım saatlik 1080P 60 kare/saniye bir kaydın 10GB civarı tuttuğunu da ekleyeyim
Bilgisayarda kayıt veya yayın için takması kurması kolay, ekran kartından gelen HDMI’ı HDMI’in’e, out’dan da monitöre köprülüyorsunuz, sonra güç ve veri aktarımı için Micro-USB kablosunu takıp anahtarla bilgisayar moduna geçiyorsunuz. Live Gamer Portable 2, RECentral 3 yazılımıyla geliyor, OBS gibi üçüncü parti yazılımlarla da uyumlu. Kullanması kolay bir arayüzü var, bana OBS’den çok daha pratik geldi açıkçası.
Ayarlardan kayıt yeri, mikrofon, kısayollar, sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım ve kayıt profili kaydetme, yükleme ayarlarını yapabiliyorsunuz. Kayıt ekranında kaydettiğiniz ekranı görebiliyor, harici mikrofon seçip ayarlayabiliyor, altından da kayıt ve yayın ayarlarına gidebiliyorsunuz, Full HD 60 kare/saniyeye kadar görüntü ve AAC ses destekli cihazla 60Mbit kalitede mp4 MJPEG kayıt alabiliyorsunuz, yayın için de aynısı geçerli.
Yayın modunda hangi mecrada yayın yapacaksanız onun üyelik bilgilerini girmeniz gerekiyor o kadar, sonrasında kayıt modunda olduğu gibi kalite ayarlarını yapıyorsunuz. Yüklü olarak gelen kayıt, yayın ve chat ekranı gibi arayüzler var, kameranızı ekleyebiliyor, chroma key uygulayabiliyorsunuz. Kaydınızı veya yayınınızı yaptıktan sonra da videoları direkt arayüz üzerinden paylaşabiliyorsunuz.
Nvidia bir ekran kartı sahibi için bu tür kayıt cihazları ne anlam ifade ediyor peki? Shadowplay kayıt için en iyi kodekleri kullanmıyor belki ama performansa olumsuz etkisi sadece %5 civarında oluyor, mesela i7 6700K ve GTX1080’li bir sistemde Rise of the Tomb Raider’da Full HD ve Very High detay ayarında yaptığım testte Shadowplay’siz 133, Shadowplay ile 127 kare/saniye skor aldım.
Avermedia Live Gamer Portable 2 asıl konsollarda hayli işe yarayan bir çözüm. PS4 veya Xbox üzerinden direkt canlı yayın yapılabiliyorsunuz belki ama bunlar oyunlarda kare/saniye kaybı olarak dönüyor genelde. Bu cihaz kendi üzerindeki H.264 kodlayıcıyla 1080P 60 kare/saniye 60Mbit’de çok daha iyi kalitede kayıt alabiliyor, yine üzerine taktığınız Micro SD karta kaydediyor, kayıt yükünü konsolun omuzlarından alıyor diyebiliriz.
Konsoldan kaliteli bir kayıt almak istediğiniz vakit en büyük gerekliliği, kayıt esnasında bir bilgisayar gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Kontrolcünüzü, kulaklığınızı takıyorsunuz, sesini ayarlıyorsunuz, tek bir tuşla kayda, yayına başlayabiliyorsunuz.
Avermedia Live Gamer Portable 2, PC tarafında Shadowplay’in keskinliğinden ve ufak da olsa performans kaybından hoşnut olmayanlar için kullanılası bir çözüm ancak bence asıl parladığı alan konsollar, konsolda kendi yorumunuzla veya arkadaşlarınızla beraber kayıt alan biriyseniz, mesela bir YouTuber’sanız eğer Avermedia Live Gamer Portable 2 uzun maratonlarda sorunsuz ve gecikmesiz çalışan, farklı kullanım senaryolarına uygun, başarılı bir ekran kayıt cihazı olmuş.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.