Avrupa Birliği yetkilileri ve AB'ye üye ülkelerin maliye bakanları uzun bir süredir teknoloji şirketlerinden alınan vergileri değiştirmek için çalışmalarını sürdürüyordu. Yetkililerin Google, Facebook, Apple, Amazon ve Microsoft gibi şirketlerden yıllık cirolarının bir kısmını vergi olarak almak istediği konuşulurken geçtiğimiz hafta Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire şirketlerden cirolarının yüzde 2'si ile 6'sı arasında vergi alınabileceğini belirtmişti. Reuters'ın ulaştığı Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslak metni de Le Maire'yi doğrular nitelikte.
Teknoloji devlerine yönelik
Henüz teklif aşamasında olan ve halen üzerinde değişikliklerin yapılabileceği taslak metni sadece hem Avrupa'da hem de dünya genelinde ciddi kazançlar elde eden büyük teknoloji şirketlerini hedef alıyor. Metne göre şirketlerin, söz konusu vergiye tabi olması için yıllık cirosunun 750 milyon euronun üstünde olması ve Avrupa'da 50 milyon euronun üstünde ''vergilendirilebilir'' gelir elde etmesi gerekiyor. Bu şartları taşıyan şirketlerden alınacak vergi oranı ise cironun yüzde 3'ü olarak belirlenmiş durumda.
Herhangi bir değişikliğe uğramaması halinde önümüzdeki hafta kabul edilmesi beklenen taslak metni, dijital hizmetleri de kapsamına alarak eski vergi politikasından ayrışıyor. Yani yeni teklifin yasalaşması halinde şirketlerin, reklam gelirleri gibi sağladıkları dijital hizmetlerden elde ettikleri gelirler de vergiye konu olacak. Öte yandan Uber ve Airbnb gibi ''aracılık hizmeti'' sunarak sağlanan hizmetten komisyon alan şirketler de mali şartları sağlaması halinde vergi ödemek zorunda kalacak. Netflix gibi akış hizmetleri ise kullanıcılara yönelik dijital bir değer yaratmadıkları gerekçesiyle vergiden muaf tutulacak.
Tabi yeni vergi politikasının asıl amacı teknoloji devlerinin Lüksemburg ve İrlanda gibi ülkelerdeki merkezleri ile Avrupa'daki operasyonlarını yönetmesini ve bu ülkelerdeki düşük vergi oranlarından faydalanmasını engellemek. Bu nedenle Avrupa Birliği'ne ödenecek vergi doğrudan şirketlerin kürsel çapta elde ettikleri yıllık gelir üzerinden belirlenecek. Verginin belirlenmesi ve Avrupa Birliği'ne ödenmesinin ardından yetkililer vergiyi, üye ülkeler arasında şirketlerin ülkedeki faaliyetleri oranına göre paylaştıracak.
5 milyar euroya varabilir
Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB'ye üye ülkelerin genel olarak olumlu yaklaştığı yeni vergi politikası teknoloji devleri içinse ekstra ödemeler anlamına geliyor. Apple, Facebook ve Google gibi şirketlerin yeni vergi politikası nedeniyle 5 milyar euroya varan vergi ödemesi yapması gerekebilir. ABD'li teknoloji şirketlerini temsil eden Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Konseyi de AB'nin yeni vergi politikasına tepki göstererek söz konusu miktarın verginin meşru amacıyla bağdaşmadığını belirtti ancak AB yetkilileri vergi politikasını değiştirmekte kararlı görünüyor. Birliği yeni vergi politikası önümüzdeki hafta kesinlik kazanacak.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.