Şirketler Yazışmaların Gizliliği Korumakla Yükümlü
10 yıl önce çalıştığı şirket tarafından, şirket için kullanılan mesajlaşma hizmetini kişisel amaçlarda kullandığı gerekçesiyle kovulan Barbelascu olayı Romen mahkemelerine taşımıştı. Şirket; Barbelascu'nun yalnızca mesleki amaçlar için kullanacağını söylediği Yahoo Messenger hesabını, erkek kardeşi ve nişanlısı ile konuşmak için kullandığını ileri sürmüş ve yazışmaları mahkemeye sunmuştu. Mahkeme de şirketin delillerini haklı bularak Barbelascu aleyhine karar verince Barbelascu AİHM'ye başvurmuştu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Özel ve aile hayatına saygı" başlıklı 8. maddesinin ihlal edildiğini ileri süren Barbelascu, hem kendisi hem de diğer çalışanlar adına önemli bir karar alınmasını sağladı.
Strazburg'daki mahkeme; şirketlerin, çalışanlara önceden haber vermeksizin onlara ait yazışmaları kesinlikle izleyemeyeceklerini dile getirirken Romanyalı hakimlerin Barbelascu'nun özel hayatını ve yazışmalarını koruyamadığına 11'e 6 çoğunlukla karar verdi. Kararda ayrıca işveren tarafından çalışana verilen talimatların "iş yerindeki özel sosyal hayatı sıfıra indirmediği" belirtilirken yazışmaların mahremiyetine saygı gösterme yükümlülüğün her ne olursa olsun devam edeceğinin altı çizildi.
Mahkeme tarafından alınan karar somut olaya özgü olsa da benzer dosyaların mahkeme önüne gelmesi halinde mahkeme bu karara atıfta bulunabilecek. Böylece Avrupa'daki çalışanların iş yerindeki iletişimlerinin kötü amaçla takip edilmesi önlenebilir ve çalışanların iletişim haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: