Seyahat router’ı olarak geçen bir router bu. Avantajı boyutunun bir el kadar olması ve telefon adaptörüyle bile Micro USB üzerinden güç alıp çalışabilmesi.
Kutusundan cihazın kendisi, 5V 2A küçük bir adaptör, 40CM’lik Micro USB kablosu, 60CM’lik bir RJ-45 kablosu, Wi-Fi bilgilendirme kartı ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.
7.4CM boyunda, 6.7CM eninde ve 2.2CM kalınlığındaki router sert plastik malzemeden, çantaya attığınızda üzerine ağır bir şey gelse bile gıkını çıkarmaz, esneme çatırtı çuturtu yok. Üstü gri, kenarları beyaz, altı üstü her yeri parlak, açıkçası çizilmeye açık. Üstünde internet, ağ bağlantısı ve USB için bildirim LED’leri var. Kilit simgesi WPS’i temsil ediyor, aydınlatması aynı zamanda bir buton, basıp WPS’i devreye geçirebiliyorsunuz.
Bir yanında Tip A USB portu, reset butonu, güç için Micro USB girişi, diğer yanında 100Mbit destekli RJ-45 portu ve mod anahtarı bulunuyor.
İlki router modu, kendi ağınızı oluşturun, 3G/4G USB modem bağlayın, internet paylaşın bu ağda, veyahut bir otele gittiniz, Wi-Fi bağlantısı yok veya çok zayıf ama RJ-45 kablosu var, takın cihaza, size özel bir kablosuz ağa çevirsin bunu gibi gibi.
İkincisi Hotspot modu, yani erişim noktası modu, diyelim ki WISP dediğimiz kablosuz bir internet sağlayıcısı var etrafınızda, cihazı bağlayın buna, yine kendinize özel bir ağ oluşturun. Menzil genişletici modu var, bunun zaten adı üstünde, ölü noktalarda kulanın, Wi-Fi’ın zayıf kaldığı yerlerdeki cihazların işini kolaylaştırın. Alıcı modu kullanılası modlardan biri, misal veriyorum bir cihaz sadece kablolu bağlantı destekli, bu cihazı RJ-45 ile bağlayıp bir alıcı görevlisi haline getiriyorsunuz.
USB portu 2.0 standardında ama sonuçta teorik olarak 38MB/saniye destekli, ister flash bellek, ister bir taşınabilir disk bağlayın, içindekileri ağın kullanımına açabiliyorsunuz, yazıcı da bağlayabilirsiniz mesela. Bir güzelliği de 5V 2A güç çıkışı verebilmesi, telefon, tablet, ne bağlarsanız artık şarj edebiliyor, en azından teoride böyle lakin mesela ben S9+’ımı taktım, telefonun kendi adaptöründen çok yavaş, şarj için bel bağlanılacak bir şey değil.
802.11ac standardındaki router 2.4GHz bandında 300Mbit, 5GHz bandında 433Mbit/saniye potansiyel hıza sahip. Antenleri dahili antenler, görünürde bir şey yok. Pratikteki performansına geçelim şimdi.
QNAP TS-431P NAS’ımı RJ-45 üzerinden bağladım, 2.4GHz ve 5GHz bandında 80-90Mbit/saniye yani 10MB/saniye civarında seyretti hızı, RJ-45 portunun 100Mbit sınırına takıldı. Repeater moduna alıp TP-Link Archer VR2600’ün sinyalini tekrarlattığımda ise ilginç bir şekilde 2.4GHz bandında 70MBit yani 9MB/saniye civarı, 5GHz bandında daha hızlı olması gerekirken 50Mbit yani 6MB/saniye civarı bir hız elde ettim. Genel olarak büyük dosya değil de internet bağlantısını paylaşmak için yeterli altyapıya sahip diyebiliriz.
Menzil anlamında çok beklentiniz olmasın, 75 metrekarelik evimde 3 duvarın ardından sinyal gücü iki bant için de yarı yarıya düşebiliyor, özellikle de telefonlarda, dizüstülerle küçük yerlerde sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Tabii bulunduğunuz ortamdaki duvar kalınlığı, elektrikli ürünler, sinyal yayan cihazlar, bunlar menzil için değişken faktörler.
TP-Link TL-WR902AC seyahat router’ı. 3G/4G dongle’ınızı bağlayın, internetli bir ağ kurun, arkadaşlarınızla paylaşın, otel odasında sadece kablolu internet var diyelim, bağlayın kablosuz, size ait bir ağınız olsun, ölü noktalarda menzil genişletici, Wi-Fi alıcısı olmayan cihazlara Wi-Fi alıcı olsun. Telefon adaptörüyle de çalışıyor, bilgisayarınızın USB portuyla da, powerbank’inizden gelen güçle de, çalışması için kendi adaptörünü bile yanınızda getirmenize gerek yok. Fiyatı bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 300-350 lira arasında ama siz güncel fiyatına kendiniz bakın derim, Dolar-TL çok dalgalı. Özet olarak, bol bol seyahat edenlerin işini görebilecek seviyede bir cihaz olmuş, kullanılabilir.