Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Az paraya çok menzil "Tenda F9 incelemesi"

Bu videoda Fiyat/Performansı yüksek, menzil odaklı Tenda F9 router'ın tasarımını, yapısını ele alıyor, bileşen detaylarına inip çeşitli senaryolarda hızını ve menzilini sınıyoruz.
Tenda’yı daha çok bütçe odaklı ürünlerle tanıyoruz, biliyoruz. Şöyle bir kağıt üstü veriler üzerinden rakipleriyle karşılaştırayım dediğinizde çoğunlukla bir miktar daha uygun fiyatlı olduklarını siz de görmüşsünüzdür. Test masamdaki Tenda F9 Router ise hızdan çok menzil odağıyla işte karşımızda.

Siyah-turuncu, temel özelliklerini görebileceğiniz kutusundan cihazın kendisi, 9V 0.6A amperlik adaptörü ve dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili. Kurulumu göstereceğim ama aklınıza takılan bir şey olursa Tenda Türkiye YouTube sayfasından faydalanabilirsiniz.
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' Tam Boyutta Gör


17.1cm eninde ve uzunluğundaki cihaz 3.6cm kalınlığında, antenlerinden dolayı çok daha iri görünüyor ama konumlarken sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum, altındaki yuvalarla duvara da sabitleyebilirsiniz. Beyaz, yeterince diri bir plastik malzemeden imal edilmiş.

Önünde durum LED’leri var, diğer taraflar havalandırma ızgaralarına ayrılmış, USB giriş çıkışı yok. Arkasında güç girişi, WPS/Reset butonu, Wi-Fi’ı kapatıp açabileceğiniz buton ve RJ-45 portları var, bunlar Gigabit değil 100Mbit destekliler, fiyatı segmenti rakip router’ların çoğunda durum böyle zaten. Misal veriyorum, 50-100Mbit fiber internetiniz var, bu bağlantıyı yaymak için kağıt üstünde ihtiyacı karşılar gibi görünüyor, deneyeceğiz.
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' Tam Boyutta Gör


Kalbinde Realtek’in RTL8196E yongası bulunuyor, 16MB bellek ile desteklenmiş. Antenlerin tümü 2.4GHz bandı için kullanılıyor.

Tenda F9, 802.11n standardında, sadece 2.4GHz bandı üzerinden yayın yapabiliyor. 256QAM modülasyon ile 600Mbit’e kadar destekli, yalnız bu QAM değeri arttıkça parazitle mücadele de artıyor, tabiri caizse özellikle bir sürü sinyalin dolandığı bir ortamda iş daha da zorlaşıyor.
Çoğu router gibi 64QAM modülasyonla ise 450Mbit’e kadar destekli. 4 tane anteni var, 6Dbi gücündeler, çok yönlü yapıdalar ve çıkarılamıyorlar. Beamforming destekliler, yani sinyali, alıcıya göre şekillendirme, yönlendirme tekniği olarak kabaca özetleyebiliriz.
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' Tam Boyutta Gör


Gelelim kuruluma. Tarayıcı veyahut uygulaması üzerinden kurulum yapabilirsiniz, router’ı takip edebilirsiniz. Bağlantı tipi seçip Wi-Fi adı şifresi giriyorsunuz, bu kadar. Ana sayfada bağlantı durumunu görebiliyorsunuz. İnternet ayarlarından router, WISP, tekrarlayıcı ve AP, yani erişim noktası modlarına geçebiliyorsunuz. Wi-Fi ayarlarında sinyal gücü ayarı var, Wi-Fi planı var, kanal, bant ayarı gibi ihtiyacınız olabilecek şeyler bulunuyor. Gelişmiş sekmesinde özellikle DDNS işinize yarayabilir. Yönetim sekmesinden de güncelleme yapabilirsiniz, cihaza birkaç güncelleme gelmiş, yapın mutlaka.

Hız. Testlerimi ilk etapta, router’ın tüm potansiyelini yakalayabilmek adına masaüstü bilgisayarımda kullandığım Asus PCE-AC88 gibi uç bir çözümle gerçekleştirdim. Dizüstü kullandığınız bir senaryoyu oluşturmak için de Macbook Pro’nun 2014 versiyonunu kullandım. Masaüstünde, router ile aynı odada yaptığım testlerde 100Mbit portların sınırlarına takılıyor, 12MB/saniye civarlarında bir hız aldım, bağlantı stabil.
Router’ı 75 metre karelik evimin diğer ucuna, arada 3 duvar olacak şekilde uzaklaştırdığımda önce 50-70Mbit arası geziyor, sonra 90Mbit civarlarına yaklaşıyor, Beamforming ile sinyal alanı şekillendirildiği için hız artıyor ama özetle yine 10MB/saniye civarı bir hıza tekabül ediyor. Masaüstünden dizüstüye, yani router’ı bir köprü haline getirip aktarım yaptığımda router’ı evin diğer ucuna uzaklaştırınca 3MB/saniye yani 25Mbit civarı, router’ı kaynak ve alıcının olduğu odaya getirince 7MB/saniye 50MBit civarı bir hız elde ettim.

Menzil. Ölçümlerden ve hız testlerinden gördüğünüz üzere bu router hızlı dosya aktarımına müsait bir router değil, benzer fiyatlı diğer router’larda da olduğu gibi. Amacı menzili geniş tutmak, bunu yapıyor mu, yaptı gördüğüm kadarıyla. Samsung Galaxy S9+ ile 3 duvar ardından 75 metre karelik evin diğer ucunda sinyal kaybı oldukça az, Macbook Pro’mda da aynı şekilde, hızda kayıp var tabii ama sinyal kaybı gayet az. Şunu da vurgulamak lazım, evinizin boyutu, duvarlar, duvarların kalınlığı, ortamda elektrikle çalışan her şey, bunlar router’ın verimini etkileyen değişken faktörler, ortamdan ortama farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' Tam Boyutta Gör


Güç tüketimi. Fabrika verisi boşta 1.66W, yükte 1.98W şeklinde. Kendi ölçümlerimde boşta 2.8W civarı, yükte 4W tüketim gördüm. Beklediğim tüketim değerleriydi, giriş segment bir cihaz sonuçta, ister istemez yeşilci.
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' Tam Boyutta Gör


Tenda F9. Amacına yönelik, amacına ulaşabilen bir cihaz. Tenda, F9 için “Tüm evi Kapsayan Wi-Fi Router” diyor. Benimki gibi küçük bir daireye hızı değil ama menzili anlamında fazla, değişken faktörler yüzünden şu metre kareye kadar kullanabilirsiniz demek güç ama 120-150 metre kare bir dairede mesela, işinizi görür gibi görünüyor. Router’ın fiyatı 200TL civarında. Fiyat segmentinde TP-Link Archer C50 ve Asus RT-N11P gibi router’lar var ama bu cihazların amacı, odağı Tenda F9 gibi menzil üzerine değil. Özetle, Tenda F9, 200TL civarına menzil odaklı olarak tercih edebileceğiniz, fiyatına göre başarılı bulduğum bir cihaz oldu.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim