Hastanelerde kullanılan alkol bazlı el dezenfektanları, son yıllarda bazı ölümcül enfeksiyonları azaltmada harika işler çıkarmıştır. Bununla birlikte yeni çalışma gösteriyor ki, bazı bakteriler alkol bazlı dezenfektanlara karşı bağışıklık kazanmış. Bakteriler basit yapılı canlılar oldukları için nispeten hızlı evrimleşirler. Böylece kendilerini öldürebilecek maddelere karşı hızlı direnç geliştirebilirler.
Profesör Paul Johnson, bir stafilokok türü bakterinin yol açtığı enfeksiyonlar azalırken, başka bir hastalık yapıcı bakteri olan Enterococcus faecium'a bağlı enfeksiyonların arttığını gördü. Araştırma bunun nedenini çözmek amacıyla başladı. Bu bakteriler, ilginç bir şekilde, etki alanı geniş olan alkol bazlı dezenfektanlara karşı direnç kazanmış olmalıydı.
Avustralya'daki çeşitli hastanelerde, yirmi yıllık bir süre boyunca, 139 farklı Enterococcus bakteri suşu test edildi. Deney, el dezenfektanlarındaki alkole benzeyen bir madde ile yapıldı. 2010'dan sonra toplanan bakteriyel suşların, eskilerine kıyasla alkol karışımlarına, on kat daha dirençli olduğu görüldü.
Enterococcus faecium
Profesör Tim Stinear diyor ki, "Bu mikroorganizmaların alkole direnç kazanıp kazanamayacaklarını test ettik ve yeni neslin, eskisine kıyasla alkole daha dirençli olduğunu gördük." Araştırmacılar, artan direnci el dezenfektanı kullanımındaki artışla ilişkilendirdi.
Yine de alkol bazlı dezenfektanların olumlu etkilerini göz ardı etmemek gerekiyor. Pek çok bireyin dezenfektanla ellerini yeterince ovalamadığı görülüyor. Hastalık yapıcı bakterilere karşı en iyi etki için 20-30 saniye civarında ellerin ovalanması öneriliyor. Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, dezenfektanlarda alkol haricinde -bakterilerin direnç geliştirmesi daha zor olan- başka maddelerin kullanılması gerekebileceğini gösteriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.