Rockefeller Üniversitesi'ndeki bilim insanları, etkileyici bir çalışmaya imza attı. Bilinç ve farkındalıkla ilişkili, beynin derinliklerindeki sisteme ışık tuttular.
Bilim insanları, kara kutu olarak nitelendirdikleri beyin sapının derinliklerinde bulunan, dev sinir hücrelerine odaklandılar. Keşfettikleri ilk şey, bu dev hücrelerin bir enzim üretmesiydi. Enzim de kan damarlarını rahatlatan ve dokuları oksijene doyuran azot oksit üretiyordu. Bilindiği kadarıyla dev nöronlardan başka bunu yapabilen bir sinir hücresi yok. Nörobiyoloji ve Davranış Laboratuvarı'nın başkanı Donald Pfaff diyor ki, "Bu nöronlar daha fazla oksijene ve şekere ihtiyaç duyulduğunda onları elde etmek için, yakındaki kan damarlarına azot oksit bırakıyor."
*Nöron=sinir hücresi
*Nöron=sinir hücresi
Sonraki adım, azot oksit üretimini tetikleyebilecek dış etkilerin araştırılması oldu. Fareler denek olarak kullanıldı ve alanlarına yabancı kokular yerleştirildi. Böylece farelerdeki dev nöronlar daha fazla azot oksit üretmeye başladı.
Peki bu bilgiler araştırmacılara ne sağladı? Beynin, farklı bilinç durumlarını nasıl düzenlediğine dair ipuçları sundu. Ayrıca psikiyatrik hastalıklar konusunda da ufuk açtı. Çünkü azot oksit üretimini tetikleyen enzimle ilişkili gen, bipolar bozukluk ve intihara meyilli olma gibi bazı zihinsel hastalıklarda da rol oynuyordu. Bununla ilgili ortaya atılan ilginç hipoteze göre, azot oksit üretiminin durması zihinsel sorunlara yol açabilir.
Makale başyazarı Inna Tabansky şöyle diyor: "İlgili genin en azından farelerde, sinir sistemiyle bağlantısı olduğunu biliyoruz. Henüz yapılması gereken çok çalışma var ama genlerle duyguların ilişkisine yoğunlaşmamız lazım." Çalışma PNAS dergisinde yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.