Ulusal Kanser Enstitüsü dergisinde, yapılan yeni çalışmanın sonuçları yer aldı. Tıbbi görüntülemede yaygın olarak kullanılan bilgisayarlı tomografinin (BT), beyinde tümör oluşma riskini arttırdığı düşünülüyor.
BT taramalarının kullanımı son yirmi yılda çarpıcı bir şekilde artmıştır. Doktorlara hastalık tanısı için oldukça yardımcı olsa da yüksek dozlarda radyasyon yayıyor. Özellikle de çocukların zorunlu olmadıkça BT çektirmemesi gerekiyor.
Bilim insanları, 1979 ile 2012 yılları arasında en az bir kez BT taraması yaptıran 168 bin 394 Hollandalı çocuğu, kanser görülme sıklığı ve yaşamsal durumları açısından inceledi. Bunun için Hollanda'daki tüm hastanelerin radyoloji bölümleriyle temasa geçtiler. Çalışma sonucunda görüldü ki araştırılan çocuklarda beyin kanseri görülme sıklığı, beklenenden 1,5 kat daha fazla. Ancak BT taraması ile lösemi görülme sıklığı arasında bir bağlantı kurulamadı. Çünkü bu taramalarda, löseminin görüldüğü yer olan kemik iliği çok fazla radyasyona maruz kalmıyordu.
Sonuçlara göre gerçekten de en az bir kez BT taraması yaptıran çocuklarda, kayda değer miktarda artan beyin kanseri riski mevcuttu. Ancak araştırmacılar bununla ilgili bir noktaya dikkat çekiyor. Bazen tümör gelişme riski olan çocuklar tanısal amaçlı BT taramasına yönlendirilebiliyor. Bu çocuklarda BT radyasyonundan bağımsız olarak zaten kanser görülme ihtimali olabilir. Bu da araştırma sonuçlarını kısmen etkilemiş olabilir.
Doktorlar ve hastaların bu konuda bilinçlenmesi, gereksiz BT çektirilmemesi, çocuk hastalarda kullanılacak radyasyon dozlarının dikkatlice ayarlanması gibi önlemler riskleri azaltabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.