- Emtia Olarak Değerlendirilebilir
- Kimler Vergi Ödeyecek?
- Diğer Hallerde Oranlar Farklı
- Mehmet Şimşek'ten Açıklama
- Yorumlar
Emtia Olarak Değerlendirilebilir
Bitcoin ve benzeri kripto paraların vergilendirilmesi için öncelikle bunlara isim verilmesi gerektiğini belirten Adnan Ertürk, Bitcoin'in ''emtia'', ''menkul kıymet'' ya da ''para'' olarak isimlendirilmesinin üzerinde durduklarını açıkladı. SPK ve Merkez Bankası'nın da görüşleri hakkında detay veren Ertürk'e göre SPK, Bitcoin'in menkul kıymet olarak isimlendirilmesine karşı. Menkul kıymetin, dayalı olduğu gerçek bir ürününü olması gerektiğini ifade eden SPK, Bitcoin'in menkul kıymet tanımına uygun düşmediğini belirtiyor.
Merkez Bankası'ndan uzmanlar ise daha çok Bitcoin'in para olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerinde tartışıyor. Uzmanlara göre paranın, bir devletin merkez bankası tarafından basılıyor olması ve fiktif(kurmaca) de olsa bir değer karşılığının olması gerekiyor. Bitcoin üretiminde bu unsurlar yer almadığı için Bitcoin'in para olarak da değerlendirilemeyeceği düşünülüyor.
Kimler Vergi Ödeyecek?
Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi halinde Bitcoin ticareti sonucunda vergi ödemek zorunda kalan kişileri iki kategoriye ayırmamız gerekiyor: Sürekli olarak alım/satım yapanlar ve sadece bir kez Bitcoin alımı satımı yapmış kişiler. Sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bundan gelir elde eden kişilerin kazancı değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017 yılı için arizi kazanç elde eden kişilerden 24.000 TL'den fazla arizi kazanç elde edenler kazançlarını beyan edip vergisini ödemek zorunda. Yani sadece bir kez Bitcoin alıp satan ve bu faaliyetinden 24.000 TL'den daha az kazanç elde eden kişilerin bu kazançlarını beyan edip vergi ödemesi gerekmeyecek.
Sürekli olarak Bitcoin alım/satım faaliyetleriyle uğraşan kişilerin ise gelir vergisi beyannamesi verip Bitcoin ticaretinden elde ettikleri geliri vergilendirmesi gerekecek. Gelir vergisi ödeyen bu kişilerin ödeyecekleri vergi oranı Bitcoin ticaretinden elde ettikleri gelir miktarına bağlı olarak yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar uzanacak. Tabi gelir vergisinin yanı sıra yüzde 18 KDV'nin de ödenmesi gerekecek. Bitcoin'in emtia olarak değerlendirilmesi durumunda Bitcoin üzerinden ticari kazanç elde eden madenciler, işlem başına komisyon alan Bitcoin borsaları da vergi ödemek zorunda kalacak.
Diğer Hallerde Oranlar Farklı
SPK ve MB'nin görüşü Bitcoin'in emtia olarak değerlendirileceği izlenimi uyandırsa da Bitcoin'in para veya menkul kıymet olarak değerlendirilmesi halinde farklı vergi uygulamaları gündeme geliyor. Bitcoin'in para olarak değerlendirilmesi durumunda GVK'deki herhangi bir gelir unsurunun içine dahil edilemeyeceği için gelir vergisi alınmayacağı düşünülüyor. Menkul kıymet olarak değerlendirilmesi durumunda ise gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için Bitcoin'den elde edilen kazancın 11.000 TL'nin üstünde olması gerekiyor. Emtiadan farklı olarak Bitcoin menkul kıymet olarak değerlendirilse yüzde 18'lik KDV aranmayacak.
Mehmet Şimşek'ten Açıklama
Vergilendirilmesi ve yasal çerçevelerin çizilmesi tartışılan Bitcoin ile ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi. Twitter hesabından açıklama yapan Mehmet Şimşek, Bitcoin çılgınlığının; 17. yüzyılda Hollanda'da yaşanan ve lale soğanlarının değerinin aniden inanılmaz bir şekilde yükselip sonra çöküşe geçtiği dönem olarak bilinene lale çılgınlığını geçtiğini dile getirdi.
''Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir.'' açıklamasını yapan Şimşek, ''Bu spekülasyondan uzak durulmalı.'' ifadesiyle Bitcoin'e yatırım yapan ya da yatırım yapmayı düşünen kişileri uyardı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7029 kez okundu.
41 kişi, toplam 42 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), vergi ve