Tenda fiyat/Performansı önceliğe alan bir marka. AC18 router’ı, Tenda’nın kendi içerisinde, bu videonun çekildiği tarih itibarıyla en hızlı çözümü. Kablosuz bir ağda hız tek taraflı olmuyor, kaynağın da hedefin de hızlı olması, birbirinin potansiyelini sınırlamaması lazım, bunun için de yine Tenda çözümü U12 USB Wi-Fi adaptörüne de göz atacağız.
AC18’in bol detaylı, karşılaştırmalı kutusundan kendisi, 12V 2.5A adaptörü, kısa bir RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor. U12’nin kutusunda da cihazın kendisi, bir uzatma kablosu ve dökümantasyonlar var. İkisi de 3 yıl birebir değişim garantili. Cihazların kurulumu hakkında aklınıza takılan bir şey olursa Türkçe YouTube kanalları da var, faydalanabilirsiniz.
26.1cm eninde, 16.8cm uzunluğunda ve 6.5cm kalınlığında, 640 gram ağırlığında bir router. Şu ana kadar deneyimlediğim en sağlam gövdeye sahip router’lardan biri, sert plastik harbi sert plastik. Robotik ve agresif bir tasarım diliyle şekillendirilmiş, Tenda zaten B-2 Spirit Stealth bombardıman uçağından esinlendiğini söylüyor. Malzeme parlak değil, olduğu yerde sırıtmıyor, genel olarak şeklini şemalini sevdim.
Üstünde havalandırma ızgaraları ve bilgilendirme etiketi var, kurulumdan sonra bunu çıkartıp atın, hoş görünmüyor. Önünde durum LED’leri var, gece saatlerinde rahatsız ederse kapatabiliyorsunuz arayüzünden. Gizli bir kapağın altında USB 3.0 girişi var. Flaş bellek, taşınabilir disk ve yazıcı takıp ağın kullanımına sunabiliyorsunuz lakin bu port fazla göz önünde olmuş, kenarda veya arkada olabilirdi.
2.5 inç harici diskimi bağladım, kablosuz olarak 260Mbit yani 32MB/saniye civarı bir hızla ile aktarım sağlayabildim porttan. 4K video aktarmak için fazla fazla, kısaca medya akışı için bir USB sunucu, mini bir NAS görevi de üstlenebilir yani.
Altında, kenarlarında bol bol, geniş geniş havalandırma ızgarası bırakılmış, altında üstündekinden daha detaylı bir bilgilendirme etiketi var yine.
Altında, kenarlarında bol bol, geniş geniş havalandırma ızgarası bırakılmış, altında üstündekinden daha detaylı bir bilgilendirme etiketi var yine.
Arkasında 5 tane Gigabit RJ-45 portu var, sonrasında reset, WPS, Wi-Fi kapatıp açma ve güç butonu, son olarak da güç girişi var.
Kurulumda bir zorluk yok, Wi-Fi ağı adı, şifresi girip kısaca tamamlıyorsunuz. Arayüzü güzel sınıflandırılmış, ağ adı şifresi değiştirebiliyorsunuz, Wi-Fi Repeater, yani tekrarlama modunu açabiliyorsunuz, kanal ve bant ayarı yapabiliyorsunuz, anten gücünü ayarlayabiliyorsunuz, küçük bir ortamda düşüğe alın bence, her modem/router için geçerli olmak üzere ne kadar az sinyal gücü, o kadar sağlık.
USB sunucu ayarı, DLNA, Printer bu tür detaylar da var tabii. Kurulumu çok basit, takın, bir ağ adresi oluştursun, sonra telefon, tablet, dizüstü, ağa bağlı her cihaz faydalansın. Aile kontrolü var, kullanım saatleri belirliyorsunuz, yasaklı siteler girebiliyorsunuz kara listeye. Bant kontrolü var, indirme yükleme sınırı belirliyorsunuz, teker teker kullanıcı seçebiliyorsunuz. Uzaktan yönetimi açabiliyorsunuz, Google Play ve App Store’daki Tenda uygulamasıylaihtiyacınız olan temel şeyler elinizde oluyor.
Firewall var, özellikle yayıncıysanız DDos saldırılarına karşı, data paketlerini süzerek, donanımı ölçüsünde tabii koruma sağlayabiliyor. PPTP sunucu ve L2TP istemci ayarları yapabiliyor, erişimi engellenen siteler, hizmetler için VPN ve DNS girebiliyorsunuz, bu sayede her cihaz için ayrı ayrı ayar yapmak zorunda kalmıyorsunuz.
İçerisinde özellikle stabilitesiyle bilinen ARM Cortex A9 tabanlı, çift çekirdekli bir Broadcom yonga var, 256MB DDR3 RAM eşlik etmiş. Birebir görmek isterdim ama yongalar kapalı bir metal gövde ve üzerine de bir router içi kalın, alüminyum soğutucularla kaplı, çıkarmak için parçalamak lazım, test ürününe bu işkenceyi yapmak istemedim doğrusu.
802.11ac standardında cihaz, 2.4GHz ve 5GHz çift bant yayın yapabiliyor. 3 tane 3dBi’lık yönlendirilebilir antenimiz var, çıkarılamayan antenler bunlar. Beamforming+ ile özellikle 5GHz bandının menzili desteklenmiş, Tenda 500mt2’ye kadar menzili olduğunu söylemiş, tabii arada duvarlar var mı, şartlar neler, her ortamda farklılık gösteren faktörler olduğu için kendi testimi yaptım. 2.4GHz bandında bir Broadcom teknolojisi Nitro-QAM ile 600Mbit’e kadar, 5GHz bandında ise 1300Mbit’e kadar hız destekli.
Peki pratikte ne kadar hızlı? Alıcı olarak Asus’un PCE-AC88’ini kullandım, yine Nitro-QAM destekli ve bulabileceğiniz en hızlı PCIe Wi-Fi adaptörlerinden biri. AC18 ile aynı odada 2.4GHz bandında 200Mbit’e kadar, yani 25MB/saniyeye kadar çıkabildi. 5GHz bandında ise ortalama 500MBit’e yani 62MB/saniyeye ulaştı. İnternet bağlantısını, tam potansiyeliyle sunmanın çok ötesinde hızlar bunlar. Yüksek boyutlu dosya taşımak için hiç fena bir hız değil, ben mesela Qnap TS-431P NAS’ıma video çekimlerimi depoluyorum, üzerinden evdeki her cihaza 4K video stream ediyorum, oyun oynuyorum bir yandan da, bunların hepsini bir anda yapabilecek kapasitede bir router.
Asus’un Wi-Fi adaptör çözümü uç bir çözüm, öyle genelgeçer bir sonuç vermiyor, test ettiğim cihazın limitlerini zorlamak için kullanıyorum ben. Herkes böyle cihazları kullanmıyor, ihtiyacı da yok. Pratik kullanıma uygun Tenda U12 USB’den bağlanan bir Wi-Fi adaptörü. Beyaz renkli, iri yarı bir adaptör, taktığınız yerde diğer USB’lere engel olabileceğinden uzatma kablosu var, bir yandan daha açık bir alana da almış olursunuz cihazı. Detay anlamında bir tane durum LED’i var, bir tane de WPS butonu, bu kadar.
Temel olarak 802.11ac ve çift bant yayın destekli. 2.4GHz bandında 400, 5GHz bandında 867Mbit’e kadar hız potansiyeli var. AC18 ile aynı odada yaptığım testte 2.4GHz’de 100Mbit yani 12MB/saniye civarı, 5GHz’de ise biraz inişli çıkışlı ama ortalama 360Mbit yani 45MB/saniyeye çıktı. Bir USB Wi-Fi adaptöre göre gayet başarılı sonuçlar bunlar, Tenda’nın USB adaptörleri arasında da en iyilerinden biri, AC18 ile yine misal veriyorum 100Mbit internetiniz de var, bu ikiliyle yine internet aktarımının da çok ötesinde hızlar alabiliyorsunuz.
Menzili kullanıldığı ortama göre, duvarlara, kalınlıklarına, cihaz sayısına, sinyal yayan evinizdeki ve evinizin dışındaki cihazlara göre değişiklik gösterecektir. Ben 75 metrekarelik evimde, üç duvar ardından 2.4GHz ve özellikle de 5GHz bandında telefonla dahi %80-%85’in üzerinde sinyal gücü yakaladım, hız olarak da 5GHz’de 300Mbit’in üzerinde kalmayı başardı.
AC18’i yaklaşık 3 hafta kullandım, kullandığım süre boyunca NAS’a video dosyaların depolanması ve çeşitli aktarımlar derken 1TB’ı fazlasıyla geçtim, stabilitesiyle alakalı bir problem yaşamadım, sıkılmadı, bunalmadı, “Bi’ reset atayım şuna” dedirtmedi, alüminyum soğutucu bloklar işlerini yapıyor.
Güç tüketimi, donanım altyapısına göre normal. Boştayken 8W civarı, yük altında da en fazla 20W civarı tüketti.
Tenda AC18 router ve U12 Wi-Fi adaptörü. AC18 dişli bir tasarıma sahip olduğu gibi dişli bir performansa da sahip, Broadcom yongaların stabilitesi, performansı, dayanıklılığı sektörün kabul gördüğü bir gerçek, cihazda beğenmediğim tek şey USB portunun yeri, büyütülecek bir şey değil gerçi. U12 ise USB Wi-Fi adaptörü olarak iyi iş çıkardı, Tenda’nın 6 yaşından da büyük bir Wi-Fi adaptörünü ben hala kullanıyorum, bu Wi-Fi adaptörüne de kefilim desem yeridir.
AC18’in fiyatı rakiplerinin 1-2 tık altında, U12’nin fiyatı ise benzer hızdaki rakiplerinin neredeyse yarısı kadar, Fiyat/Performansı çok başarılı. Dolar ve TL çok dalgalı olduğu ve dolar cinsinden de Tenda ülkemize özel fiyatlandırma yaptığı için şu şu şeklinde fiyatlarından bahsetmiyorum, güncel fiyatlarına kendiniz bakın derim. Uzun lafın kısası, Tenda yine rakipleriyle benzer hızı ve performansı daha uygun fiyata sunmayı amaçlamış, kullanılası cihazlar ortaya çıkmış, özellikle de U12’de bunu tutturmuş.