VIA M1, M2 ve şimdi de karşımızda serinin yeni üyesi M3. VIA ailesinde ilk defa parmak izi okuyucunun arkaya alındığı, M2’ye kıyasla da arka kapağı çıkarılabilen, ürün ailesi içerisinde farklı M3’ü incelemeye başlayalım.
Casper’dan alıştığımız, temel özelliklerin vurgulandığı, derli toplu bir kutu. İçerisinden esnek bir plastik kılıf takılı halde telefonun kendisi, bir ekran jelatini, 5V 1.55 amper adaptör, 1 metrelik düz, hafif diri kablosu ve ekstra uçlarıyla beraber tek buton kontrolcülü kulakiçi bir kulaklık çıkıyor.
Dinamik aralığı ve haliyle ses ayrımı pek kuvvetli değil belki ama biraz baskın gelen bas ve yeterli tiz başarımıyla normal bir dinleyicinin işini görür, mikrofonu da aynı şekilde öyle.
Şampanya ve siyah rengi seçeneğine sahip VIA M3. 15.5cm boyunda 7.6cm eninde ve 8.65mm kalınlığında bir telefon, segmenti rakiplerinin ortalamasından biraz daha kalın, 168gram ağırlığıyla 5.5 inç ekranlı rakiplerinden genel olarak pek farklı değil.
Tutması hoş bir telefon, sert arka kapakta metal bir kaplama var, çıkarılamayacak kadar bütün gözüken kapağın ardında boşluk da olmayınca esneme, çatırtı çuturtu oluşmuyor. %70.1’lik ekran kasa oranı itibarıyla telefonu köşesinden tuttuğunuz vakit ekrana çok da hakim olamıyorsunuz.
Üst barda flaş, ahize, özçekim kamerası, yakınlık sensörü ve bildirim LED’i var, geniş alt barda ise herhangi bir detay yok, sanal butonlar kullanılmış, hazır parmakizi okuyucusu arkaya gitmişken ekran kasa oranı geliştirilebilirdi, geliştirilmeliydi.
Hafif kavisli 2.5D, herhangi bir koruma standardı belirtilmeyen camdan sonra kenarlarda parlak plastik bir şerit, sonrasında da metal çerçeve var, telefonun normal ölçülerinden biraz daha çıkıntılılar, çarpma düşme gibi durumlara karşı bir avantaj.
Sağ tarafta güç butonu tam parmak hizasında, ses ayarları biraz yukarıda kalıyor, geri dönütleri ve hissiyatları iyi, bir tık aşağıda olsalarmış tam olurmuş. Sol tarafta bir detay yok, yukarıda 3.5mm’lik jack girişi, altta da USB 2.0 standardında Micro USB portu bulunuyor.
Arkada çok hafif çıkıntılı kamera ki masada kullanırken yine biraz yalpalıyor, altında beyaz LED flaş, onun altında da parmakizi okuyucusu var. Konumu itibarıyla işaret parmağı cuk diye oturuyor, telefonu uyandırmak için ekstra bir tuşa basmadan dokundurmanız yeterli, belki çok hızlı değil veya nadiren parmağımı ikinci defa okutturduğum oluyor ama segmentinde sıradışı bir durum da değil, birkaç istisna rakibi hariç. Alttaki hoparlör ve hoparlör ızgarasını unutmadan ekleyelim.
Telefon yekpare metal deseler inanırdım zira kapak kasayla hayli bütün görünüyor, lakin çıkardığınızda elinize metal ile güçlendirilmiş, çıkarırken biraz uğraştıran sert bir kapak alıyorsunuz. Burada çıkarılamayan batarya, 128GB’a kadar destekli Micro SD hafıza kartı ve Micro SIM yuvasını görüyoruz.
5.5 inç 1280x720, yani 720P çözünürlükte IPS LCD bir ekran, 267ppi piksel yoğunluğuna sahip, yakından bakınca kağıt gibi değil tabii ama normal mesafeden bakınca gayet net. Renkler biraz soluk, beyazlar beyaz, siyahlar yeterince yeterince derin. Dizi-film izlerken renkler bir tık daha canlı olsaymış tam olurmuş diyorsunuz.
Bakış açıları gayet iyi, renk sapması minimal. Ekranın maksimum ışığı pek yüksek değil, güneş altında rahat görebilmek için ekran ışığını %100 açmanız gerek.
Ekrana MediaTek’in MT6737’si güç veriyor, dört enerji tasarrufu odaklı Cortex A53 çekirdeği 1.25GHz’e kadar çıkabiliyor, tam yük altında dört çekirdeğin dördü de hız düşmeden görev yapabiliyor.
Segmenti rakiplerinden güçsüz bir yongaya sahip M3, aynı şekilde selefi M2’nin Snapdragon 430’undan da zayıf kalmış. Telefon 4.5G destekli CAT 4 sınıfı modemiyle 150Mbit indirme 50Mbit yükleme hızı destekli.
MT6737 yongası ve 720P ekran Real Racing 3’te oynanabilir düzeyde başarım gösteriyor, kare/saniye oranı düşük ama takılıp durduğu veya ani kare atlaması yaşadığı olmuyor. Modern Combat 5’te biraz daha iyi, kare/saniye düşse de oynanabilir seviyede kaldı. Oyun esnasında telefon ısınmıyor desek yeridir, kamera etrafı hafiften ılıyor, ısıya bağlı bir hız düşüşü de yok yonganın doğası gereği.
3GB RAM ve 32GB depolamayla desteklenmiş VIA M3, bu kombinasyon segmentinde artık sıradışı değil ama 16GB gibi kullanıcıyı sınırlayan rakiplerine göre yapılması gereken yapılmış diyebiliriz, okuma yazma hızları da segmenti için doyurucu.
Kamera paketi. Arkadaki 13MP çözünürlüğündeki 5 fazlı lens F2.0 diyafram açıklığına sahip, 720P 30 kare/saniye video kaydı yapabiliyor. Özçekim kamerası 8MP çözünürlüğünde, aynı şekilde F2.0 diyafram açıklığa ve 720P 30 kare/saniye video çekim kabiliyetine sahip.
Kamera arayüzü orta hızda açılıyor, isterseniz güç butonuna çift basarak da telefonu uyandırıp kamera arayüzüne direkt gidebiliyorsunuz. Arayüzde panorama, yüz güzelliği ve hızlı çekim seçeneği, 4 mod ve filtreler var. Kamera ışıklı ortamlarda hızlı odaklanıyor, yalnız odaklama mesafesi sahneye göre düşebiliyor.
Bol ışıklı yakın çekimlerdeki detay ve keskinlik gayet iyi, biraz noise hissedilse de renk dengesinde bir düzensizlik yok, dinamik aralığı yeterli sınırında. Işığın azaldığı yerlerde manuel mod ile oynayıp bir şeyler çekeyim dediğinizde zaman zaman tuhaf şekilde göze batar noise oluşabiliyor ama genel olarak tam bir manuel mod olmasa da odak, iso ve pozlama ayarıyla daha başarılı fotoğraflar alabiliyorsunuz.
Süper piksel modu ise fotoğrafa aşırı keskinleştirme uyguluyor, doğal hali daha iyi. 720P 30 kare/saniye kaydın bitrate’i yetersiz, tabiri caizse hareketli anlarda kareler oluşuyor ekranda, bu yüzden renk dengesi iyi, dinamik aralığı da işinizi görecek seviyede, hatta odaklaması hayli hızlı olmasına rağmen video çekimi zedelenmiş oluyor.
Özçekim kamerasının 8MP olduğu belirtilmiş lakin gün ışığı veya bol stüdyo ışığı altında yaptığım testler itibarıyla daha çok 5MP bir kameranın başarımını elde ettim. Detay gücü yeterli sınırında, açısı 2-3 kişiyi alacak genişlikte, renk dengesinde bir sorun yok ancak dinamik aralığı zayıf. 720P 30 kare/saniye video çekiminde arka kamerada olduğu gibi bitrate düşük.
Özetlemek gerekirse kamera paketi fiyat segmentinin gerisinde kalmış, kameranın suyuna giderseniz, bol ışıklı ortamlardan bahsediyorum tabii, çoğu telefonda da olduğu gibi sosyal medyada paylaşılası anlar çıkabiliyor.
Casper VIA M3’ün segmentindeki ayırıcı niteliği Android 7.0 ile geliyor olması. Uygulama menüsüz arayüzde telefon çok hızlı işliyor diyemem, arayüz pişmiş bir arayüz olsa da donanımın sınırlarına takıldığını hissedebiliyorsunuz.
Uygulama simgelerinin özelleştirildiği arayüzde fonksiyon anlamında arkaplan uygulamalarını sınırlayan DuraSpeed, çift dokunuşla telefonu uyandırma, telefonu çevirip sessize alma gibi yetenekler kazandıran akıllı işlemler menüsü ve akıllı hareket menüsü var.
Arkadaki mono hoparlörün maksimum sesi iyi, distorsiyon oluşmuyor, geniş bir alandan çıkıyor, geniş bir alana yayılıyor hissi veriyor açıkçası.
Detay ve ses ayrımı orta halli, parçaya göre tok seslerin tınısını hissettiriyor, bu güzel. Kulaklık çıkışının gücü ortalamanın biraz altında, kendi kulaklıklarını ve giriş seviyesi, tek sürücülü kulaklıkları güç ve detay anlamında yeterince besliyor ama Hi-Fi diyebileceğimiz 3 sürücülü kulaklıklarda yetersiz kalabiliyor, segmenti için normal bir durum.
8.65mm’de 3000mAh batarya, 8.2mm kalınlığındaki batarya odaklı abisi A1 Plus gibi değil elbette ama donanım altyapısıyla VIA M3 nasıl bir başarım gösteriyor peki? Günün büyük çoğunluğu hücresel veri olmak üzere ki 300MB civarı tükettim, sosyal medya ve mail takibi, bol bol Whatsapp, Spotify üzerinden 1 saat kadar çevrimiçi müzik, yarım saat kadar telefon görüşmesi, 30 civarı fotoğraf ve birkaç dakika video kaydıyla 5.5 saat civarı ekran süresi elde ettim, yongası ve ekranının maksimum parlaklığı itibarıyla beklediğim, günü kurtarmanın ötesinde bir sonuç. 5V 1.55 amper bataryasıyla telefonun tam şarjı 2 saat 20 dakika civarı sürüyor, bunu da ekleyelim.
802.11n standardındaki Wi-Fi modülünün çekim gücü iyi, inat etmeden istediğim Wi-Fi yayınına bağlandım. Bluetooth 4.0 ile geldiğini ve GPS’te uydulara orta bir hızla bağlandığını ekleyeyim.
Casper VIA M3, serisinin yeni oyuncusu, Casper’ın parmakizi okuyucusu arkada ilk telefonu. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla VIA M3’ün fiyatı Casper’ın çevrimiçi mağazası ve Turkcell’de 1200 lira, piyasada da 1100-1200 lira aralığında değişiyor. Paralel ithalat telefonları garanti hizmeti tarafındaki eksiklikleri sebebiyle bir kenara bırakıyorum, zira paralel ithalattan sıkıntı çekmiş biri olarak biraz kumar, biraz da şans diyorum ben o cihazlar için.
Türkiye garantili cihazlar tarafında da kimi rakiplerine göre 3GB RAM ve 32GB depolamayla öne çıkıyor lakin bu kombinasyon artık segmentinde bulunmaz hint kumaşı değil, Android 7.0 ise meraklısı için biraz öyle. Aynı kombinasyona sahip olup daha başarılı yonga ve ekrana sahip ama Android 6.0’lı, güçlü rakipleri var, bunu da belirtmek gerek; hatta en başta Casper’ın kendi ürün ailesindeki yeni değil belki ama abisi VIA A1 ufak fiyat farkıyla M3’ün ciddi rakibi. Uzun lafın kısası, Casper VIA M3, M serisinin yeni, büyük ekranlı, elde tutması hoş, segmentinden özellikle farklı Android 7.0’lı yapısıyla tercih listenizde bulunabilir.