Geçtiğimiz perşembe, Ulusal Toksikoloji Programı (UTP), cep telefonu kullanımı ile kanser arasında bir bağlantı olup olmadığına yönelik çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Sonuç: evet bir bağlantı var. Ancak sadece çok özel bazı koşullar altında.
UTP araştırmacıları, iki yıl boyunca günde dokuz saat, fareleri yüksek frekanslı radyasyon seviyelerine maruz bıraktılar. Bunun sonucunda erkek farelerin %5-7'lik kısmının kalbinde, bir tür sinir tümörü (malign schwannom) oluştu. Erkek farelerin %2-3'lük kısmında ise ölümcül türde bir beyin kanseri (malign glioma) gelişti. Kontrol grubundaki kemirgenlerden hiçbirinde bu hastalıklar görülmedi.
Sonuçlar ne anlama geliyor?
Kontrol grubunda hiçbir belirti görülmemesine karşın, radyasyona maruz kalan farelerde çeşitli tümörlerin gelişmiş olması, "cep telefonu-kanser" ilişkisinin açık kanıtları olabileceğini gösteriyor. UTP araştırmacıları aslında 1999'dan beri bu konuda çalışıyor. Günümüz cep telefonlarının tümü aynı radyo frekanslarında çalışmıyor. Özellikleri ve bağlantı destekleri farklı (2G, 4G vs). Ayrıca kemirgenlerin radyasyona maruz kalması ile bir insanın cep telefonu kullanırken radyasyona maruz kalması tam olarak aynı şeyler değil. Bu yüzden çalışmanın sonuçları anlamlı olsa da insanlar için bir kesinlik ifade ettiği söylenemez.
"Araştırmalarımız sırasında, sıçanlar ve farelerin bütün bedenleri radyasyona maruz kaldı. Buna karşın insanlar genellikle telefonlarını ceplerinde taşırlar. Bu da maruziyetin bütün vücut dokuları yerine, bölgesel düzeyde kalması anlamına geliyor. Ek olarak çalışmalarımızdaki kemirgenlerin radyasyon maruziyeti, insanların cep telefonu radyasyonuna maruz kalma ortalamasından daha uzundu." diyor UTP çalışanı John Bucher.
Ne yapabiliriz?
Araştırma için 3 bin kemirgen (fare ve sıçan) kullanıldı ve 30 milyon dolar para harcandı. İlk çalışmaların başlamasından günümüze kadar neredeyse yirmi yıl geçti. Buna rağmen hala cep telefonu kullanımı ile kanser ilişkisi hakkında kesin bir şeyler söyleyemiyoruz. Yine de bazı tedbirler alarak olası riskleri en aza düşürebiliriz. Cep telefonu kullanma süremizi kontrol altında tutabiliriz. Ceplerimiz yerine, taşımak için çantaya koyabilir, konuşmalar sırasında kulaklık kullanabilir, uyumadan önce telefonları yatağımızın uzağına bırakabiliriz...
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
10165 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
cep telefonu radyasyonu, radyasyon kanser ilişkisi ve