Beidou “Büyükayı”
Beidou olarak adlandırılacak sistem adını Büyükayı Takımyıldızı’ndan alıyor. Çin, Beidou’yu 90'lı yıllardan bu yana geliştirmekteydi. 2020 yılına gelindiğinde sistem için harcanan paranın 8,98 milyar dolar ile 10,6 milyar dolar arasında olması bekleniyor. ABD-Çin ekonomik savaşının projenin önemini arttırdığı düşünülüyor. Hızını artıran proje bu yıl 18 uydu fırlatarak toplam uydu sayısını 40’a yükseltti. Sistem, 2020 yılında devreye girmeden önce 11 uydu daha fırlatılacak.
Her ne kadar sistemin ilk aşamaları hızlı ilerlese de çalışması için kendine özel donanım ve yazılım çözümleri gerektirdiğinden dolayı Çin, firmaları 2020 yılına kadar Beidou uyumlu cihazlar üretmek amacıyla destekleyecek. Pekin merkezli NavInfo firması önümüzdeki iki yıl içinde Beidou navigasyon çözümüne yarı iletkenler üretmeyi planlıyor.
Sistemin bir kısmı şu an aktif durumda, Çin ve komşu ülkeleri tarafından kullanılabiliyor. Hatta NavInfo isimli firma Ekim ayında Singapur hükümeti için Beidou tabanlı haritalama hizmeti sunmaya başlamıştı. Proje direktörü Wang Yan “Stratejik açıdan, navigasyon sistemlerinde kullanılmak amacıyla Çin’in kendi uydularına sahip olması önemli bir konu. Beidou tek seçeneğimiz.” açıklamalarında bulundu. Geleceğin otonom araçları ve akıllı cihazlarının böyle bir sisteme ihtiyaç duymasının öneminden de bahsedildi.
Firmalar Beidou için hazırlanıyor
Çin pazarının büyüklüğü düşünülerek firmalar Beidou küresel konumlama sistemi üzerinde çalışmalarına şimdiden başladılar. Örneğin Volkswagen, araçlarının 2020 yılında yeni sisteme hazır olacağını belirtti. Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri de bu desteği veriyorlar. Amerika merkezli Qualcomm firması da hazırlıklara başladığını bildirmiş.
Dünya üzerinde ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS ve Avrupa'nın Galileo sistemi global çapta hizmet verebiliyorlar. 2020 yılında Beidou tamamlandığında yeni bir oyuncu olarak bu ülkelerin arasına Çin de eklenecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6953 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
navigasyon, glonass ve