Statik basınçlıları, yüksek hava akışlıları, ML serisi, SP serisi, bunların hepsini bir kenara koyun, 12 adreslenebilir LED’iyle Corsair HD serisi fanlar işte karşımızda.
Kutusundan başlayalım, elimizdeki 3 adet 12CM’lik fan ve bir kontrolcüden oluşan bir set. İsterseniz tek, isterseniz kontrolcüsüyle, isterseniz kontrolcü ve 3’lü paketle beraber alabiliyorsunuz, paket olanı daha uyguna geliyor. Corsair’dan alışılageldik siyah-sarı kutulamanın içerisinden ilk olarak 6 fan takabileceğiniz bir hub ve mod, renk, hız ayarı yapabileceğiniz kontrolcü çıkıyor. Sonrasında ayrı ayrı kutularında 3 fanı ve sabitleme vidalarını görüyoruz, ürün iki yıl garantili.
Corsair HD serisi ilk olarak 12CM’lik sürümüyle geldi, 14CM’lik olanı sonradan eklendi aileye, ikisi de 2.5CM kalınlığında fanlar. Tasarımı itibarıyla kapalı LED’leri halinin bile gideri var desem yeridir. Üzerindeki siyah, sert plastik bir şerit, gövdenin büyük kısmını oluşturan şeffaf kasanın üzerine oturuyor. Şeffaf malzeme fanın önüne de arkasına da uzandığından radyatöre de takmış olsanız mesela rakibi NZXT Aer’ın aksine yine aydınlatmasını canlı bir şekilde, her iki taraftan görebiliyorsunuz. Vida deliklerinin etrafında vibrasyondan oluşabilecek seslere karşı kauçuk malzeme kullanılmış. ML serisinde olduğu gibi köşeler için herhangi bir renk seçeneği yok.
Opak beyaz, 9 kanatlı, yüksek statik basınç fanları bunlar, dar alanlarda, önünde veya arkasında hava akışını engelleyebilecek şeylerin bulunduğu ortamlarda ve en çok da adı üstünde, havayı daha yüksek basınçla yönlendirdiği için radyatörlerde başarımları daha yüksek fanlar bunlar, yüksek hava akışı odaklı fanlara göre tabii. 800 ila 1725 civarı bir devir aralığına sahip, rulmanları hidrolik, ML serisi gibi maglev, yani çalışırken gücünü manyetik kaldırma kuvvetinden almıyor. ML serisi ayrıca 400 ila 2400 devir gibi daha geniş bir aralıkta çalışabildiği gibi 5 yıl garantili. Böylesi yüksek statik basınç fanların Corsair 400C gibi minimal kasalar için uygun olduğunu söyleyebilirim.
“Siz de yani, fan işte” diyebilirsiniz ama sürpriz, işte LED’ler, bu fanların odağı bu. HD serisini diğer LED’li fanlardan keskin şekilde ayıran en büyük özelliği ise adreslenebilir olmaları, yani teker teker konrol edebiliyorlar, biri yeşil yanarken hemen yanındaki LED sarı yanabiliyor veya biri açık biri kapalı gibi gibi. Beyaz PCB üzerinde 12 adreslenebilir RGB LED seffaf, sert bir plastiğin ardında, silikon malzeme kaplı ucuz şerit aydınlatmalar gibi sararmıyorlar, merak etmeyin.
Kurulumları normal fanlardan bir tık daha meşakkatli, 6’lı Hub için kasanızın arkasında bir yer ayarlamanız gerek, kablo yönetimim zayıf olsa da pek zorlanmadım, kontrolcünün arkasında iki tarafı yapışkanlı bantla geliyor olması işi kolaylaştırıyor. Hub’a Sata üzerinden güç veriyoruz, fanların da 4 pinli ince ucunu kontrolcüye, bildiğimiz 4 pinli fan soketini de anakarta takıyoruz. Mod, renk ve hız kontrolcüsünü de Corsair 460X gibi bir kasanız varsa eğer kasanın halihazırdaki butonlarına köprülüyorsunuz, kutudan bunun için kablo çıkıyor. 400C gibi bir, pencereli bir kasada kontrolcü için içeriye ulaşmak zor değil ama 460X’de daha zahmetsiz.
Uzun zamandır kullandığım ML serisi fanlarımı çıkarıp 400C’ye HD serisi fanları takma zamanı. Sonuç, aydınlatma anlamında tek kelimeyle enfes. Tüm efektlerin sergilendiği demo modu olmak üzere 7 farklı aydınlatma moduna sahip fanlar, gök kuşağı, yanıp sönme, renk geçişi, statik ve sırasıyla geçiş gibi, beyaz, kırmızı, turuncu, sarı gibi 7 farklı renk de seçilebiliyor ve 3 farklı hızda çalışabiliyor efektler.
3 tanesi bile bir kasayı aydınlatma konusunda gayet iyi iş çıkardı, ML serisiyle karşılaştırılamayacak kadar daha fazla ışık üretiyorlar. Pencereli, kasasını masasının üzerinde kullanan kullanıcılar için tam bir görsel şölen, yalnız bazı efektler haliyle dikkat dağıtabiliyor. Renk geçişleri hayli seri, LED’ler kaliteli LED’ler olduğundan titreme yapmıyorlar renk geçişlerinde, gayet pürüzsüzler, rakibi NZXT’den başarılılar kesinlikle.
Fanların tek eksisi dalga efektinin, yani her LED’in ayrı ayrı, farklı renklere geçtiği efektin sadece Commander Pro HUB’ıyla kullanılabilmesi, bu kontrolcüyle fanları LED’leri devreden çıkarmadan kapatıp açabiliyor, devir ayarı yapabiliyor, aydınlatmalarını yine Corsair’ın Vengeance LED RGB RAM’leriyle ve Node Pro LED şeritleriyle eşlenik çalışmalarını sağlayabiliyorsunuz, rakiplerinde de durum böyle gerçi. Commander Pro gelişmiş bir hub, içerisindeki güçlü ve hızlı kontrolcüsü, 6 fan, 2 led şerit, iki termal sensör ve bunların yönetimi derken fiyatı 3’lü fan kiti kadar neredeyse.
Bir fan olarak görevlerine gelecek olursak, hava akışları iyi, kasamın içerisindeki, radyatörden ve ekran kartından gelen sıcak havayı 1000-1100 devir civarlarında, minimum devirlerine kıyasla özellikle dinleyip fark edebileceğiniz kadar ufak bir gürültü artışıyla tahliye edebildi Fanların sesi 1300-1400 devirde, ki %65’e denk geliyor, hissedilir hale gelmeye başlıyor, oyun oynarken ekran kartı, işlemci fanları derken ekstra bir ses katmıyorlar bile. Boşta da 720 devir civarı çalışıyorlar, ML serisi fanlarım rulmanları ve daha düşük devirlere çekilebildikleri için boşta, dikkatli dinlerseniz eğer bir tık daha sessizler.
Corsair HD serisi fanlar, sırasıyla Thermalthake Ring’den çok daha canlılar ve her kurulumda daha görünürler, NZXT Aer dişli bir rakip lakin yine de aydınlatma anlamında Corsair HD serisi çok daha iyi, özellikle Commander Pro ile kullanıldığında. Corsair içerisinde ML serisi gibi manyetik kaldırma kuvvetinden faydalanan, 5 yıl garantili, profesyonel segmentten çok tasarımsal öğelere, bol aydınlatmalı tematik sistemlere odaklı bir seri HD serisi, bu videonun çekildiği tarih itibarıyla en başarılı RGB Fan diye düşünüyorum.
Ayrıca bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Corsair HD serisi 12CM’lik tek fanın fiyatı ülkemizde 170 lira civarında, fiyatlandırması SP serisinin de ML serisinin de hayli üstünde. Uzun lafın kısası, 2-3 tanesi az para değil lakin bulabileceğiniz, kasanızı şenlendirebilecek, rakipleriyle karşılaştırınca da en iyi RGB fan Corsair HD serisi.