Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Corsair Vengeance RGB PRO RAM incelemesi "Hızlı ve Güzel"

Bu videoda Corsair Vengeance RGB PRO RAM kitinin Corsair'da yeni tasarım dilini değerlendiriyor, kullanılan PCB ve NAND gibi detaylara girip hızaşırtma performansını, getirilerini test ediyoruz.
DDR3 dönemindeki Vengeance serisi de tasarımı da geride kaldı, Vengeance LED de 2016’nın ürünüydü. Vengeance RGB, LED ile aynı tasarıma sahip olup RGB aydınlatmalarla gelmişti 2017’de ve şimdi karşımızda 2018 model, yeni tasarımıyla boydan boya RGB aydınlatmalı Vengeance RGB PRO var. Siyah-sarı temalı kutusundan RAM kitinin kendisi ve garanti belgesi çıkıyor, ömür boyu garantililer.

Siyah ve beyaz şeklinde iki renk seçeneği var, ikisi de mat, parlamıyorlar. Eloksal kaplamalı alüminyum soğutucun alt yarısı, PCB’ye giydirilme şekli olsun, etiketi olsun Vengeance LED ve RGB’ye hayli benziyor, RGB PRO da hatlar çok az daha farklı. Üst yarısında yeni detaylar görüyoruz, ufak gözenekler serpiştirilmiş, aydınlatmayla renkleniyor bu gözenekler.
Şeffaf PCB kısım yenilenmiş, üzerinde ikinci bir parça olmadan boydan boya artık, Vengeance LED ve RGB’de aydınlatmanın bu kadar görünürlüğü yoktu açıkçası, pencereli bir kasada mesele aydınlatma şovuysa, seversiniz sevmezsiniz, zevk-renk meselesi, Vengeance RGB PRO bunu hakkıyla yapıyor.

Hoşuma giden detaylardan biri de şu, mesela ben Corsair 570X’te yine Corsair H100i V2 sıvı soğutucu kullanıyorum, bazı kasalarda radyatörü yukarı takarsanız RAM ile radyatör çatışabiliyor. RGB PRO’da buna dikkat edilmiş, toplamda Vengeance LED’den boylu aslında ama çatışabilecek köşelerin açısını genişletmişler. Ufak bir detay ama radyatörü RAM yüzünden kasanın önüne almaktan kurtaran bir detay.

Etiketleri var, seri numarası, kapasite ve zamanlama değerleri detay geçilmiş. Bunları sökmeyin yoksa garantiden çıkıyorlar, zaten dışarı da bakmıyor bu etiketler.

Teknik detaylara geçelim. Elimizde 2 tane 16GB’lık kit var, toplamda 32GB DDR4 3200MHz CL16 gecikmeli, 1.35v’luk, zamanlaması 16-18-18-36 şeklinde bir kurulum oluşuyor. Intel tarafında RAM uyumu sorunu diye bir şey yok desek yeridir, o yüzden Corsair AM4/Ryzen desteğini özellikle belirtiyor. Özelleştirilmiş, 10 katmanlı bir PCB kullanıyor, ki rakipleri de benzer bir PCB kullanıyor ama Corsair’ın hızaşırtma odaklı özelleştirdiği PCB’ler bunlar, Samsung üretimi yongalar var üzerlerinde.

XMP 2.0 destekli, hız profilleri var belirtelim ve hızaşırtmayla başlayalım, peki nasıl bir test sistemimiz var? Anakartımız Z370 tabanlı Asus Maximus X Hero, RAM için 4133MHz’e kadar destekli, kalbinde de bir i7 8700K görev yapıyor. Ekran kartı Asus GTX1080Ti Strix, depolama Toshiba OCZ RD400, PSU Corsair RM1000i ve hepsine Corsair Crystal serisi 570X ev sahipliği yapıyor.

Daha önce test ettiğim RAM’lere göre biraz daha meşakkatliydi hızaşırtma süreci, 3800MHz’i seçtim, otomatik ayarlarda, tek hamlede çalışır hale gelmedi. Zamanlamaları elle, deneye deneye buldum belirledim, 19-22-22-42  şeklinde, 1.45v ile stabil kalabildi. 3200MHz’den 3800MHz’e %17 hızaşırtabildim yani Vengeance RGB PRO’yu, RAM’lerin ve çoğu hızaşırtılabilir ekipmanın doğası gereği daha yüksek veya daha düşük değerler de görülebilir, şans işi biraz.

CPU ve RAM ikilisine yüklenecek şekilde FHD’de oyun testleri yaptım, Rise of the Tomb Raider’da 173’ten 175’e %1.1, Shadow of the Mordor’da 207’den 208’e 0.4, GTA’da 182’den 184 kare/saniyeye %1.1’lik bir kazanım oluştu. Strateji oyunlarındaki etkisini Ashes of Singularity’de ölçtüm, 48.8’den 50.8’e kare/saniyeye yükseldi %4 fark etti.
 
Sentetik testlerde AIDA testinden başlayalım, okumada %10.8, yazmada %15.1, kopyalamada %10.6 kazanım elde etmişiz, gecikme süresinde bir tık geriye düştük, o da zamanlamalar yüzünden. Realbench’te fotoğraf işlemede %4.7, encode’da %1.9, OpenCL’de %1.3 ve ağır çoklu görev testinde %1.7 kazanım var. Cinebench’te ise tekli çekirdekte fark yok diyebiliriz, çokluda %2.4 artmış skor. Premiere Pro CC 2018’de her zamanki videolarımızdan birini işledim, 1-2 saniyelik bir fark oluştu, bazı senaryolarda i7 8700K’nın faydalanabildiği RAM hızını çoktan aştığımız için kazanımlar çok düşük oldu haliyle.
Testler boyunca hiç ısınmadılar diyebilirim, güzel bir detay, üzerlerinde ısı ölçer var, teker teker durumlarını gözlemleyebiliyorsunuz.

Performansı bir kenara bırakalım, Vengeance RGB PRO 10 adet adreslenebilir, RGB LED ile geliyor, Corsair bu kuruluma Dinamik Çoklu Bölge aydınlatması demiş. MSI Mystic Lightning ve Gigabyte RGB Fusion destekli, Asus Aura Sync desteği yok. Parlaklar, renkler canlı, ekranda gördüğünüz renk neyse o, ayrıca gayet homojen bir şekilde dağılıyor ışık, ufak bir not, ışık şiddetlerini ayarlayamıyorsunuz. iCUE üzerinden kontrol ediliyorlar, gökkuşağı, renk geçişi, spiral, yağmur ki yağmur efekti harika, renkler arası geçiş de gayet akıcı, bir sürü efekt var. Lightning Link sekmesindekiler tüm iCUE destekli aydınlatmalı ürünlere uygulanabiliyor, eşlenik çalışıyorlar. iCUE’nun bir numarası da oyunlarla etkileşimi, yine iCUE destekli klavye, fare, kulaklık, kasada fanlar, Lightning Node şerit LED’ler mesela destekli oyunlarda olan bitene tepki verebiliyor.

Corsair Vengeance RGB PRO. Vengeance LED ve RGB’nin rakiplerinden geri kalan tek yanı aydınlatma yüzeyinin pek geniş olmamasıydı, artık boydan boya aydınlatılıyor RAM, ışık şiddeti, canlılığı, renk geçişi, renklerin homojenliği harika görünüyor. Hızaşırtma tarafında rakiplerinden sıyrılan bir tablo yok, rakipleriyle benzer. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 2X8GB 3200MHz’lik kitin fiyatı 1200-1300 lira civarında, dolar ve TL’nin değeri dalgalı, güncel fiyata kendiniz bakmanızda fayda var.
Vengeance RGB’ye göre aslında hem fiyat hem de görünüm olarak daha avantajlı. Rakiplerinden Gskill Trident Z’ye karşı da 1-2 tık uygun fiyatı, yine boydan boya aydınlatmalı XPG Spectrix D41 ile kafa kafaya. Uzun lafın kısası, tasarımını, tasarımına göre fiyatını iyi buldum, kişisel olarak Aura Sync desteği olmasını da isterdim lakin camlı, pencereli bir kasada performansı, şovu güçlü bir RAM olmuş Corsair Vengeance RGB PRO.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim